Ψ30: Οι ντροπαλοί άνθρωποι

Ψ30: Οι ντροπαλοί άνθρωποι

- in Ψυχολογία
4

Α. Στη συνέχεια παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά των ντροπαλών ανθρώπων, νέων και ηλικιωμένων και των δύο φύλων, όπως τα επισημαίνουν σύγχρονοι ψυχολόγοι.

1. Περίπου 10% με 15% των ανθρώπων είναι ντροπαλοί εκ γενετής.

2. Τα παιδιά ζαρώνουν ή κλείνονται σε νέο περιβάλλον ή παρέα και δεν ανταποκρίνονται ή δεν συμμετέχουν εύκολα σε κοινωνικές δραστηριότητες.

3. Είναι πολύ φυσικά πιο εσωστρεφείς χαρακτήρες.

4. Η όποια κριτική, ακόμα και καλοπροαίρετη, καταρρακώνει τους ντροπαλούς χαρακτήρες.

5. Ακόμα κι αν έχουν πολλά να πουν και το επιθυμούν, προτιμούν να μένουν σιωπηλοί, όχι γιατί τους αρέσει να ακούνε αλλά διότι ντρέπονται να μιλήσουν, να ανοιχτούν, να συνδεθούν στενότερα.

6. Τουλάχιστον 80% νιώθουν πως ακόμα κι αν δουν ένα χοντρό λάθος σε άλλον δεν θα το πουν. Ντρέπονται!

7. Ένα 30% τουλάχιστον, ακόμα κι όταν έχουν αναπτύξει κάποια δεξιότητα επικοινωνίας, νιώθουν πάλι άγχος διότι δεν κατανοούν γιατί πρέπει να επικοινωνήσουν κι έτσι να ανοιχτούν προσωπικά. Συχνά νιώθουν στεναχώρια και προτιμούν να καταφεύγουν στη μοναξιά κι εσωστρέφεια παρά την παρέα και τη συζήτηση της δυσκολίας.

8. Ένα 40% πιστεύουν πως, ούτως ή άλλως, δεν έχουν κάτι να πουν!

9. Δύσκολα λένε «όχι» αν γνωστός ή συγγενής ζητήσει κάποια εξυπηρέτηση, ακόμα κι όταν δεν θέλουν.

10. Η ντροπαλότητα προέρχεται συχνά από χαμηλή αυτο-εκτίμηση από κάποια ιδέα κατωτερότητας ή φοβία κοινωνικής απόρριψης. Αυτή μπορεί να προέρχεται από αίσθηση σωματικής δυσμορφίας, πραγματικής ή φαντασιακής, ή νοητικής αδυναμίας όπως περιορισμένης εξυπνάδας (ενώ μπορεί να υπάρχει πολλή ευφυία) ή κάποιας συνήθειας όπως το να λέγονται ψέματα.

Β. (1.) Η ντροπαλότητα μπορεί να έχει κάποια ελκυστικότητα αφού το άλλο άτομο δεν είναι σίγουρα επιθετικό ή πιεστικό, μα συγχρόνως είναι μια περιοριστική επιβάρυνση για το άτομο. Οπότε θα είναι καλύτερα να ξεπεράσει αυτή την περιοριστική κατάσταση ακόμα κι αν υπάρχουν σοβαρά σωματικά μειονεκτήματα ή/και νοητική αδυναμία.

Αν η κατάσταση παγιωθεί, στην ενηλικίωση θα είναι δυσκολότερο να ξεπεραστεί. Είναι πιθανόν να γίνει φόβος για πολλά και διάφορα και να καταλήξει σε μόνιμο κλείσιμο και παγωμάρα.

Όσο πιο νωρίς αντιληφθεί ένα νεαρό άτομο την περιοριστική επίδραση της ντροπαλότητας, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να την ξεπεράσει.

Το πρώτο πράγμα που θα βοηθήσει είναι καλή συντροφιά με άλλους νέους (ή παιδιά) όπου θα νιώθει άνεση και οικειότητα, θα αλληλοεπιδρά και θα επικοινωνεί δίχως αμηχανία ή συστολή: ομαδικά παιχνίδια, ομαδικές δραστηριότητες και ομαδική μελέτη και συζήτηση.

(2.) Από πού πηγάζει αυτή η ντροπαλότητα;

Ναι, ανέφερα στο τμήμα Α, 10 διάφορες αιτίες. Μα όλες είναι μάλλον αφορμές παρά αιτίες.

Γιατί ένα παιδί νιώθει το σφίξιμο, τον περιορισμό της ντροπής ή κατωτερότητας επειδή ζει με τη μητέρα του, επειδή χώρισαν οι γονείς του, ενώ ένα άλλο παιδί ή και το αδελφάκι του δεν νιώθει έτσι;

Εφόσον (άλλο και) άλλα παιδιά δεν επηρεάζονται, το φαινόμενο δεν είναι οικουμενικό κι αναπόφευκτο και δεν υπάγεται στην ενέργεια κάποιου φυσικού νόμου που καταναγκάζει.

Οπότε πρέπει να είναι επιλογή του ίδιου του παιδιού.

Γιατί άραγε και πώς;

4 Comments

  1. Καλησπερα σας,
    Βρισκω πολυ ενδιαφερον το αρθρο σας.θα ηθελα να ρωτησω, οντως η λογικη σκεψη το να ειναι ενα παιδι ντροπαλο σε μια οικογενεια και το αλλο παιδι, μεσα στην ιδια οικογενεια να μην ειναι, δειχνει οτι δεν επιρρεαζεται τοσο απο το εξωτερικο περιβάλλον. Τελειωνεται το αρθρο σας με την φραση οτι πρεπει να ειναι επιλογη του ιδιου του παιδιου.

    Γιατι να επιλεξη να ειναι ντροπαλο? Ποια ειναι αιτια που θα οδηγουσε σε αυτη την επιλογη?

    Ευχαριστώ

    1. Νικόδημος

      Ευχαριστώ για το σχόλιο και το ερώτημα. Ναι, ακριβώς, είναι προσωπική επιλογή. Οι άνθρωποι είναι μυστήριοι από μια άποψη.
      Η απάντηση στο τελικό ερώτημα θα πρέπει να μείνει για μελλοντικό άρθρο.
      Γιατί είστε εσείς ντροπαλός;

  2. Παρατηρείται οτι επικρατεί μια ιδεα χαμηλης αυτοεκτίμησης, που μπορεί να εκδηλωθει καποιες φορες σαν ντροπαλοτητα η καποιες σαν εκνευρισμο.

    1. Νικόδημος

      Ναι, συχνά ο άνθρωπος τρέφει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτή είναι παραπλανητική, ψευδής. Πρέπει να την αντικρούει ή να αποστασιοποιείται από αυτήν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *