Ψ24: Θρησκευτικά Οράματα

Ψ24: Θρησκευτικά Οράματα

- in Ψυχολογία
0

1. Συχνά διαβάζουμε σε περιθωριακά έντυπα ή ακούμε από ανθρώπους με περιθωριακό μυαλό πως κάποιος/κάποια είδε σε όραμα την Παναγία ή κάποιον Άγιο που, μάλιστα, του/της είπε μια είδηση για διεθνή γεγονότα ή εθνικά θέματα (που όμως δεν επαληθεύτηκαν). Άλλοι πάλι βλέπουν ένα εικόνισμα να στάζει δάκρυα και άλλοι βλέπουν τον Σατανά ή τον Αρχάγγελο Ραφαήλ.

Κάποτε πολλοί άνθρωποι βλέπουν το ίδιο ή παρόμοιο όραμα την ίδια ώρα στην ίδια περιοχή.

Στην περίοδο 1968-1971 πάνω από 100.000 άνθρωποι ανέφεραν πως είδαν την Παρθένο Μαρία να αιωρείται πάνω από μια συγκεκριμένη εκκλησία στην συνοικία Zeitun του Καΐρου στην Αίγυπτο. Επρόκειτο για χριστιανούς, φυσικά, κόπτες, και ο ναός ήταν της Παναγίας. Αρχικά, το όραμα παρουσιάστηκε στον ιερέα, πατήρ Κωνσταντίνο Μούσσα και μετά χιλιάδες πιστοί ήρθαν και είδαν την “Παναγία στα Λευκά”. Ακόμα και Μουσουλμάνοι και Εβραίοι και οπαδοί άλλων θρησκειών είδαν την Παναγία.

Υπάρχουν μάλιστα και φωτογραφίες με την “Παναγία σε λευκό φως”.

2. Ο ψυχοφυσιολόγος M.A.Persinger (1945-2018) συνένωσε στις έρευνές του στο πανεπ. Laurentian (Ontario, Καναδάς) Ψυχολογία, Βιολογία, Χημεία και Γεωφυσική (Behavior Neuroscience Program).

Επειδή ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει εκ φύσεως ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ο Πέρσινγκερ μελέτησε για πολλά χρόνια την αλληλεπίδραση αυτών των εγκεφαλικών κυμάτων με γεωμαγνητικά κύματα, τον ηλιακό άνεμο, τις Συχνότητες Σούμαν και παρόμοια φαινόμενα (317. Φιλοσοφία: Εγκεφαλικά κύματα και Συνειδησία318. Φιλοσοφία: Γαία και κιρκάδιος ρυθμός, 318β. Φιλοσοφία: Συχνότητες Σούμαν και άνθρωπος).

Στο δικό του εργαστήριο στο πανεπιστήμιο, έκανε πειράματα με πάνω από 2.000 άτομα. Είχαν, με τον βοηθό του Stan Koren, κατασκευάσει ένα κράνος (το Κόρεν κράνος) το οποίο μπορούσε να παράγει χαμηλής συχνότητας μαγνητικά πεδία και μέσω αυτού μπορούσε να επιδρά στα εγκεφαλικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Φορτίζοντας το κράνος με μια συγκεκριμένη συχνότητα, μπορούσε να επιβραδύνει τα Βήτα κύματα (12-40 Hz) σε Άλφα (8-12), αλλά μόνο στο δεξιό ημισφαίριο. Μια άλλη συχνότητα συγκεντρωμένη στην περιοχή της αμυγδαλής (εγκεφάλου) προκαλούσε ισχυρές συγκινησιακές καταστάσεις μα και θρησκευτικού τύπου συναισθήματα και οράματα. Έτσι άλλοι έβλεπαν αγίους και άλλοι διαβόλους – ανάλογα με το περιεχόμενο του νου τους!

3. Ο Πέρσινγκερ πειραματίστηκε πολύ και με τις επιδράσεις των γεωμαγνητικών κυμάτων, Σούμαν συχνοτήτων κλπ., και βρήκε πως και αυτά τα φαινόμενα παρήγαγαν όμοιες συγκινησιακές καταστάσεις ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις παρελθοντικές εμπειρίες του ανθρώπου. (Μ.Α.Persinger & S.A. Koren “Experience of spiritual visitation…” 2001, Perceptual and Motor Skills, 92 (1), σελ 35-36).

Πολλοί άλλοι επιστήμονες στην Αμερική αλλά και στην Ρωσία (ειδικά σε σχέση με τους αστροναύτες σε πτήση) έκαναν παρόμοια πειράματα και δημοσίευσαν παρόμοια ευρήματα στις δεκαετίες 1990 κι έπειτα (π.χ. I. Stoilova & T. Zodravev Influence of the Geomagnetic activity …) 2000, Journal of the Balkan Geophysical Society, Βουλγαρία, 3 (4) σελ 73-6).

Ο Πέρσινγκερ ενδιαφέρθηκε για το “όραμα” στη Ζεϊτούν και μαζί με τον J.S.Derr του πανεπ. Pennsylvania ερεύνησαν τις γεωμαγνητικές συνθήκες εκείνης της περιόδου στην περιοχή. Βρήκαν πως εκεί τότε υπήρχε έντονη γεωμαγνητική και σεισμική δραστηριότητα. (J.S. Derr & M.A. Persinger “Geophysical Variables and Behavior 54: Zeitοun, Egypt…”1989 Perceptual and Motor Skills 68, σελ 123-28).

Το συμπέρασμά τους ήταν πως το όραμα οφειλόταν στις περιοδικές αυξήσεις των γεωμαγνητικών πεδίων που αλληλοεπιδρούσαν με τα πεδία των κατοίκων κι επισκεπτών προκαλώντας το θρησκευτικό όραμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *