Ψ21: Το ξένο κεφάλαιο φταίει

Ψ21: Το ξένο κεφάλαιο φταίει

- in Ψυχολογία
0

1. Το είπαν, βέβαια, αλλά μάλλον αβέβαια και συνωμοτικά: το κεφάλαιο έφταιγε για την πανδημία. Και σίγουρα στη χώρα μας ήλθε από (κεφαλαιοκράτες) που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία. Και ο Τσιόδρας έπαιζε το παιχνίδι της διεφθαρμένης Δεξιάς (Αυγή!).

Αυτός όμως ο μύθος κατέρρευσε ολοκληρωτικά χάρη στην πανδημία του κορωνοϊού – που έπληξε κυρίως την Αναρχοαριστερά σε όλο της το φάσμα. Αυτοί επένδυσαν στον μύθο των “κακών ξένων”. Και είχαν αρκετά κέρδη από αυτή την προπαγανδιστική τους επένδυση.

Οι “κακοί ξένοι”, οι Δυτικοί, οι καπιταλιστές, οι εκμεταλλευτές και φονιάδες αποικιοκράτες των λαών. Αυτοί που επιβουλεύονται τους καλούς εργατικούς Έλληνες, κυρίως αυτούς του Δημοσίου που φτύνουν αίμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Είναι μια παμπάλαια αντίληψη που είχε καλλιεργηθεί στο Βυζάντιο κυρίως από τους Εκκλησιαστικούς που προτιμούσαν το τουρμπάνι των Μωαμεθανών από τις τιάρες των Ρωμαιοκαθολικών καρδιναλίων.

2. Αυτή η κρίση όμως ήρθε από μια χώρα κομμουνιστικού καθεστώτος που, μάλιστα, αρχικά, συμπεριφέρθηκε με τον γνωστό σταλινικό τρόπο απόκρυψης και συγκάλυψης και κόστισε ζωές σε πολλές χώρες.

Τώρα ξέρουμε πως ούτε οι δαιμονοποιημένες “αγορές” ούτε οι ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι μας φόρτωσαν τον ιό και μας εκμεταλλεύτηκαν οικονομικά. Αυτοί οι ξένοι ενδιαφέρονταν και θα ενδιαφέρονται μόνο για απλές εκθέσεις με ημερομηνίες και αριθμούς. Πεζά πράγματα.

Αποδείχθηκε συγχρόνως πως η επάρατη Δεξιά χειρίστηκε την υγειονομική κρίση πολύ καλύτερα από ότι χειρίστηκε το τσιπρικό τσούρμο την κρίση των πλημμυρών στη Μάνδρα και την πυρκαγιά στο Μάτι και αλλού.

Ένας τελευταίος για την ώρα μύθος που κατέρρευσε, παρότι το σύνολο κεντροαριστερό τόξο κάνει την πάπια, είναι πως οι ξένοι, οι καπιταλιστές Ευρωπαίοι ήθελαν το κακό μας, να μας εκμεταλλεύονται για να πλουτίζουν από τον μόχθο του λαού μας, που πληρώνει τοκογλυφικά δάνεια (τα οποία εκείνοι μας φόρτωσαν!): οι Γερμανοί κλπ. ήθελαν να μας διώξουν από την ΕΕ (ενώ εμείς που θέλαμε Δραχμή λαχταρούσαμε να μείνουμε μέσα) και η ΕΚΤ έπαιζε με άσπλαχνο τρόπο παιχνίδι στην πλάτη μας.

Βλέπουμε τώρα πως οι ξένοι μας εκθείαζαν και στρέφονταν πρώτα σε μας για διακοπές. Επίσης, πως η ΕΚΤ μας βοηθά στην ανάκαμψη.

Μένουν όμως οι μύθοι για τους δικούς μας πολιτικούς, τις κυβερνήσεις που φτιάχνουν γεφύρια εκεί που δεν υπάρχουν ποταμοί και τους κρατικούς μηχανισμούς που διαχειρίζονται τα κονδύλια των ξένων.

Μένει και το άθλιο, παρωχημένο παραγωγικό μας μοντέλο. Να δούμε αν αυτά τα δύο τελευταία θα θελήσουν να αλλάξουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *