Ψ107: Δόσιμο: το μυστικό της ζωής

Ψ107: Δόσιμο: το μυστικό της ζωής

- in Ψυχολογία
2

Φοβόμαστε να δώσουμε γιατί νομίζουμε πως αν δίνουμε, θα ξεμείνουμε και θα πτωχεύσουμε. Από μια άποψη αυτό είναι σωστό: καθώς δίνεις από τα χρήματα ή τα αγαθά σου, θα έχεις λιγότερα, σίγουρα. Ωστόσο ο Χριστός έδωσε την εντολή – Να δίνουμε: αν έχουμε δύο χιτώνες να δίνουμε τον ένα! Αυτό δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο σε ένα χριστιανικό έθνος.

Αλλά δεν δίνουμε μόνο στο υλικό επίπεδο. Μπορούμε και συχνά θα έπρεπε να δώσουμε και στο νοητικό ή πνευματικό επίπεδο. Να δώσουμε προσοχή, φροντίδα, στοργή, συμπόνια και παρόμοια δείχνοντας γενναιοδωρία.

Σε όλες τις θρησκείες και φιλοσοφίες το δόσιμο, θεωρείται μεγάλη και αναγκαία αρετή. Να δίνουμε ακόμα και στον εχθρό μας, όπως λέγεται στις Παροιμίες της Παλαιάς Διαθήκης: Αν πεινά ο εχθρός σου, ψώμιζε (=τάιζε) αυτόν, αν διψά πότιζέ τον… και ο Κύριος θα σου ανταποδώσει τα αγαθά (25.21). Μετά, στο Κατά Λουκά ο Χριστός πάλι λέει: Δότε (=να δίνετε) και δοθήσετε υμίν (=θα δοθεί σε εσάς)… υπερεκχυνόμενο (=σε μεγάλη αφθονία) θα δώσουν σε σας (6.38).

Στη Βεδική Παράδοση της Ινδίας επίσης τονίζεται το δόσιμο ως στοιχείο καλής συμπεριφοράς σε όλες τις Γραφές, Ουπανισάδες και Μπχαγκαβάτ Γκητά. Ο δε μεγάλος νομοθέτης τους ο Μάνου λέει στο Κεφάλαιο των Νόμων πως dāna “δόσιμο, γενναιοδωρία” είναι η κύρια αρετή της Εποχής μας.

Όλοι θέλουμε να παίρνουμε ή να δεχόμαστε τα δώρα των άλλων. Και συχνά, όποτε μπορούμε συσσωρεύουμε αγαθά και χρήματα για να εξασφαλίζουμε το μέλλον μας (ή των παιδιών μας). Και από μια άποψη αυτό είναι σωστό και απαραίτητο. Όλοι χρειαζόμαστε χρήματα και αγαθά για να ζήσουμε. Και είναι καθήκον μας να ανατρέφουμε όσο καλύτερα μπορούμε και στο υλικό επίπεδο τα παιδιά μας και να τους εξασφαλίζουμε καλή εκπαίδευση.

Όλοι θέλουμε οι άλλοι να μας προσέχουν, να μας αγαπούν, να μας σέβονται, να μας συντρέχουν κλπ κλπ. Μα κάποιος άγνωστος ανάρτησε στο Διαδίκτυο το εξής μήνυμα:

Αν θέλετε φιλία, πρέπει πρώτα εσείς να δώσετε φιλία.

Αν θέλετε σεβασμό, πρέπει πρώτα εσείς να δώσετε σεβασμό.

Αν θέλετε ενέργεια, πρέπει πρώτα εσείς να δώσετε ενέργεια (κάνοντας άσκηση).

Αν θέλετε αγάπη, πρέπει πρώτα εσείς να δώσετε φιλία.

Αν θέλετε ευτυχία, πρέπει πρώτα εσείς να δώσετε ευτυχία.

Αν θέλετε χρήματα, πρέπει πρώτα εσείς να δώσετε το αντάξιο.

Όσο περισσότερο δίνουμε τόσο περισσότερα θα μας δοθούν. Ο εγωισμός και η απληστία έχουν κατακυριεύσει τον κόσμο και όπως βλέπουμε τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Οι δάσκαλοι δίνουν γνώση μα δεν αδειάζουν ποτέ. Απεναντίας όσο περισσότερη δίνουν τόσο περισσότερη έχουν. Οι τσιγκούνηδες και τεμπέληδες δεν θέλουν να δώσουν. Όσοι αγαπούν δίνουν απλόχερη φροντίδα μα δεν νιώθουν απώλεια ή δυστυχία!

2 Comments

  1. Νεκταρία.

    Είναι στιγμές που γεμίζει μέσα μου η αγάπη.Ε!που είστε αγαπημένοι να σας δώσω!Πνίγει ώρες- ώρες!

  2. Νεκταρία.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΛΕΩ ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ(ΕΛΠΙΔΑ) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΛΕΩ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ; ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΠΤΙΚΗ ή ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. (ΜΗ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΘΑΡΡΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΔΥΩΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ)
    ΚΑΛΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *