Ψ149: Αυταπάτες

Ψ149: Αυταπάτες

Αυταπάτη ή ψευδαίσθηση (ή ψευδαπάτη) είναι όταν ένα πρόσωπο πιστεύει κάτι αντίθετο ή διαφορετικό από την πραγματικότητα.

Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν πως η επιφάνεια του πλανήτη είναι επίπεδη! Άλλοι πως το ολοκαύτωμα των Εβραίων στα χρόνια του Ναζισμού στη Γερμανία δεν έγινε: δεν θανατώθηκαν 5 εκμ. Εβραίοι!

Κατά καιρούς όλοι μας έχουμε μια σύντομη αυταπάτη ή ψευδαίσθηση όταν, βλέποντας έναν άντρα να έρχεται προς εμάς από μακριά στην άλλη μεριά του δρόμου, νομίζουμε πως είναι κάποιος φίλος μας, μα δεν είναι: το διαπιστώνουμε όταν έχει πλησιάσει. Ή μια χειμωνιάτικη μέρα βλέπουμε πρωινή λιακάδα και νομίζουμε πως θα συνεχίσει και βγαίνουμε δίχως αδιάβροχο ή ομπρέλα, μα ο άνεμος αλλάζει, έρχονται σύννεφα και πέφτει βροχή.

Ο επικεφαλής ψυχίατρος στο John Hopkins School of Medicine Paul R McHugh τάραξε τους μεταμοντέρνους διανοούμενους ξανά, λέγοντας πως οι transgender πάσχουν από «νοητική διαταραχή» (mental disorder) και χρειάζονται θεραπεία. Ο επιφανής ψυχίατρος (στη φωτό με έναν transgender) κάνει τέτοιες δηλώσεις από το 2015 και δώθε.

Κατά τον ΜακΧιού (και άλλους) οι τρανς πάσχουν από ψευδαίσθηση και αυταπάτη, νομίζοντας πως οι ίδιοι είναι κάτι άλλο από ό,τι είναι! Αυτή η αυταπάτη μπορεί να πάψει και ο άντρας ή η γυναίκα να νιώσουν ξανά το φύλο τους. Μελέτες δείχνουν πως το 70% ως 80% παιδιών που εκφράζουν τρανς διαθέσεις, τις χάνουν μετά από λίγο διάστημα.

Ο ΜακΧιού πέρασε τα 90 (γεν. 1931) μα εξακολουθεί να κατέχει την έδρα στο John Hopkins. Οι τελευταίες του δηλώσεις έγιναν αρχές Φεβρουαρίου 2023. Παρότι πολλοί διαφωνούν με τις ιδέες του, υπάρχουν άλλοι τόσοι που συμφωνούν! «Ένα πρόσωπο μπορεί να αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση μα δεν μπορεί να αλλάξει τον γενετικό του κώδικα!».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *