Ψ166: Παράξενα της Ψυχολογίας

Ψ166: Παράξενα της Ψυχολογίας

Η φίλη μου Ελισάβετ, ψυχολόγος στην Αμερική, μου έστειλε την τελευταία της συλλογή από τα παράξενα στην ανθρώπινη ψυχολογία.

1. Υπάρχει το φαινόμενο της νευρο-πλαστικότητας. Ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να μεγαλώνει και ν’ αλλάζει σε όλη μας τη ζωή.

2. Το μυαλό μας τείνει να θυμάται περισσότερο αρνητικές εμπειρίες παρά θετικές. Παράξενη προκατάληψη.

3. Επίσης τείνει να ανταποκρίνεται πιο έντονα σε αρνητικά σχόλια παρά θετικά. Έτσι είναι πιο ευαίσθητο σε επίκριση παρά σε εγκώμιο. (Ομολογώ πως εδώ έχω αμφιβολίες.)

4. Τείνει επίσης να θυμάται πιο ζωντανά ημιτελή ή ατελή έργα παρά τελειωμένα. (Κι εδώ έχω αμφιβολίες.)

5. Το μυαλό τείνει να διογκώνει τον έλεγχο που (νομίζει πως) έχει πάνω στα γεγονότα, πράγματα και πρόσωπα. Η τάση αυτή ονομάζεται «ψευδαίσθηση ελέγχου».

6. Οι άνθρωποι γενικά νιώθουν να χρειάζονται αυτονομία κι έλεγχο πάνω στη ζωή τους. Αν αυτά τους λείπουν νιώθουν κατάπτωση και άγχος.

7. Η μοναξιά, πραγματική ή φανταστική έχει όμοια επίδραση. Όλοι θέλουμε να έχουμε συντροφιά και κοινωνική αλληλεπίδραση.

8. Σε όμοια παθολογική κατάσταση οδηγεί ο φόβος μήπως και χάσουμε κάποια ευκαιρία, ακόμα και όπου δεν υπάρχει ευκαιρία! (FOMO = fear of missing out.)

9. Η γραφή ενός ανθρώπου αποκαλύπτει στους ειδικούς πολλά για την προσωπικότητά του.

10. Το κόκκινο χρώμα προκαλεί επιθετικότητα και ανταγωνιστικότητα ενώ το γαλάζιο επιδρά κατευναστικά και χαλαρωτικά.

11. Είναι αρχή της (συμπεριφορικής) ψυχολογίας πως οι άνθρωποι προτιμούν πράγματα οικεία μα δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί.

12. Η δράση του πλασέμπο αποκαλύπτει τη δύναμη της πίστης αφού η δίχως φαρμακευτική δύναμη ουσία μπορεί, χάρη στην πίστη του ανθρώπου για τη θεραπευτική ενέργειά της, να επιφέρει θεραπεία!

13. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά μια δεύτερη γλώσσα, αναπτύσσουν ισχυρότερη μνημοσύνη και γίνονται καλύτεροι σε διαφορετικές δεξιότητες.

14. Θετικές σκέψεις κι αισιοδοξία καθώς και πηγαίο γέλιο τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα γενικά και μειώνουν το άγχος.

15. Πρόσωπα που είναι σωματικά πιο ελκυστικά τείνουν να θεωρούνται και πιο έξυπνα, πετυχημένα και αξιαγάπητα. Αυτό έχει γίνει γνωστό ως the halo effect ‘επίδραση φωτοστέφανου’!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *