Όταν ο Τιτανικός, το περιβόητο υπερωκεάνειο, βυθίστηκε στον Ατλαντικό στο παρθενικό ταξίδι του, μετέφερε πολλούς πάμπλουτους Αμερικανούς που γύριζαν στην πατρίδα τους από την Ευρώπη.
Η ιστορία έχει γίνει πασίγνωστη από την ταινία Τιτανικός του Κάμερον. Στην ταινία, η κύρια πλοκή αφορά το ειδύλλιο μεταξύ της Ρόουζ, μιας κοπέλας από πλούσια οικογένεια που ταξίδευε με τη μητέρα της και τον πλούσιο αρραβωνιαστικό που όμως δεν αγαπούσε, και του νεαρού Τζακ, ενός αλήτη ζωγράφου που περιπλανιόταν στον κόσμο και τώρα γύριζε κι αυτός στην Αμερική. Ο Τζακ στο τέλος βοήθησε τη Ρόουζ να σωθεί πάνω σε μια μικρή σχεδία, μα ο ίδιος πέθανε στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού.
Στην ταινία αναφέρονται και παρουσιάζονται κάπως σύντομα ο πολυεκατομμυριούχος John Jacob Astor που είχε αρκετά χρήματα στην Τράπεζά του για να κατασκευάσει 30 υπερωκεάνεια σαν τον Τιτανικό. Αυτός, παρά τον επικείμενο θάνατο με πνιγμό, προτίμησε να δώσει τη θέση του σε μια βάρκα σε δυο κατατρομαγμένα παιδάκια. Διότι τέτοια ήταν η αίσθηση τιμής με την οποία ανατράφηκε.
Ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ομοίως, ο άλλος εκατομμυριούχος, Isidor Straus, συνιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αμερικανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων «Macy’s», ταξίδευε με τη σύζυγό του Ida Straus – και οι δυο σε προχωρημένη ηλικία. Ο Στράους ανακοίνωσε πως δεν θα έμπαινε σε σωσίβια λέμβο όσο υπήρχαν άλλοι άνθρωποι στο πλοίο. Και δεν μπήκε. Και η γυναίκα του επίσης αρνήθηκε να μπει στη λέμβο για να τηρήσει τον γαμήλιο όρκο της ότι θ’ ακολουθούσε τον άντρα της παντού. Έτσι και οι δυο τους βυθίστηκαν με το πλοίο – για να σωθούν άλλοι.
Σήμερα οι φτηνοί διανοούμενοι αναρωτιούνται πώς θα σωθεί ο κόσμος από το χάος που ταλανίζει τις κοινωνίες. Δεν θέλουν να καταλάβουν πως αυτό που χρειάζεται είναι οι ηθικές αξίες, η αίσθηση τιμής και αλληλεγγύης, που επέδειξαν άνθρωποι σαν τον Άστορ και τους Στράους! Ηθικές αξίες γνωστές εδώ και χιλιετίες!