Ε1355: Πώς να ζούμε

Ε1355: Πώς να ζούμε

- in Επικαιρότητα
0

1. Διάφορες ρήσεις είναι διάσπαρτες στο Ίντερνετ – παροιμίες, ή ρητά παλιών σοφών και σύγχρονων κοινών ανθρώπων βγαλμένα από την πείρα τους. Καιρός ήταν να μαζέψω μερικές για τον καινούριο χρόνο. Και αρχίζω με ένα μεγάλο όνομα πασίγνωστο για την πρακτική σοφία του, τον Μάρκο Αυρήλιο.

 

Το μόνο που δεν είναι ανάξιο: να ζήσουμε αυτήν την ζωή ορθά και αληθινά. Και να έχουμε υπομονή με όσους δεν το κάνουν:

 

2. Μετά, κάτι σχετικά με την ομιλία μας. Ελάχιστοι έχουν κατανοήσει πως μιλούν πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται περιαυτολογώντας κουραστικά και συχνά φλυαρώντας άσκοπα. Από ανώνυμο:-

Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα στην επικοινωνία είναι ότι δεν ακροαζόμαστε για να κατανοήσουμε. Ακούμε [μα ετοιμαζόμαστε] να απαντήσουμε.

 

3. Ακόμα μια ανώνυμη ρήση. Συχνά τρέχουμε στην ασφαλή μοναξιά μας για να αφεθούμε στις φαντασιώσεις μας και το θεωρούμε φυσικό, όπως όταν στην παρέα φλυαρούμε ή εξυπνακίζουμε ανόητα.

Δυο πράγματα να θυμόμαστε στην ζωή. Να προσέχουμε τις σκέψεις μας όταν είμαστε μόνοι και να φροντίζουμε τα λόγια μας όταν είμαστε με άλλους.

 

4. Η συζήτηση είναι συχνά ήπιος καυγάς διότι όλοι θέλουμε να δείξουμε πως ξέρουμε καλύτερα και να στεφθούμε νικητές, άσχετα με την αλήθεια. Ο Bill Murray είναι ένας καλός κωμικός και γενικά καλός ηθοποιός μα χαμηλών τόνων πάντα. Μα κι αυτός εδώ κάνει λάθος:-

Δύσκολα κερδίζεις έναν ευφυή σε συζήτηση, μα είναι σχεδόν εντελώς αδύνατο να κερδίσεις επιχειρηματολογώντας με έναν ηλίθιο. 

 

Το λάθος είναι η εμμονή στη νίκη, όχι στην αλήθεια. Συζητάς για να φτάσεις στην αλήθεια που ίσως είναι διαφορετική από τη δική σου γνώμη. Τι νόημα έχει το να νικήσεις έστω κι αν έχεις λανθασμένη άποψη; Παραμένεις στην εγωιστική σου άγνοια.

5. Αυτό είναι το αποτέλεσμα: το κλουβί της νοοτροπίας σου. Η ρήση αποδίδεται στον George Lucas, τον σκηνοθέτη και παραγωγό της τριλογίας Star Wars και (ως παραγωγός και σεναριογράφος) των ταινιών με ήρωα τον Indiana Jones (σκηνοθέτης ο Steven Spielberg).

Όλοι ζούμε σε κλουβιά ενώ η πόρτα είναι ορθάνοιχτη. 

 

Μα δεν το πιστεύουμε! (Κάτω γράφει πως είναι η Εποχή της Φώτισης. Μάλλον μεγάλης άγνοιας.)

6. Εξυπνάδα και σοφία. Άγνωστη πηγή. Μα “σοφότερος” (wiser) αντί εξυπνότερος (smarter) θα ήταν πιο σωστό!

Όσο εξυπνότερος γίνεσαι τόσο λιγότερο μιλάς. Μεγαλώνεις και συνειδητοποιείς πως δεν αξίζει να έχεις αντιπαράθεση με όλους. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος – κλπ.

 

Η επόμενη διατύπωση, πάλι από άγνωστη πηγή, είναι πιο σωστή και ξεκαθαρίζει τις δυο έννοιες.

Ο έξυπνος ξέρει τι να πει. Ο σοφός γνωρίζει αν θα το πει ή όχι.

 

7. Από τη στιγμή που η επιλογή έχει γίνει και η πρόθεση έχει γίνει πράξει θα ακολουθήσουν αναπόφευκτες συνέπειες. Και σε αυτές εγκλωβιζόμαστε. Από την Ella Frank στο Minds Journal ‘Περιοδικό του Νου’.

Είσαι ελεύθερος να επιλέγεις μα δεν μένεις ελεύθερος από τις συνέπειες της επιλογής σου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *