Φιλ615: Μονοθεϊσμός

Φιλ615: Μονοθεϊσμός

- in Φιλοσοφία
0

Ο Μονοθεϊσμός καθαυτός είναι πολύ ευπρόσδεκτος και πολύ λογικός ως τελική θρησκο-φιλοσοφική εξήγηση για τον κόσμο, την εξέλιξη και την πορεία του.

Μα μόλις αρχίσει να φωνάζει “Εγώ είμαι η μόνη αληθινή θρησκεία” κι επιδίδεται σε προσηλυτισμό, γίνεται παρανοϊκός και, στην ιστορία μας, δολοφονικός.

Οι Προκαθήμενοι κάθε χριστιανικής σέχτας (Ανατολική Ελληνορθόδοξη, Ρωσορθόδοξη, μετά Ρωμαιοκαθολική, μετά Προτεσταντική με την Αγγλικανική, Καλβινική, Βαπτιστική, Ευαγγελική κλπ) λειτούργησαν ως εξουσιομανείς μονάρχες ζητώντας μεγαλύτερους πληθυσμούς στην επικράτειά τους συχνά με βίαιο, αιματηρό προσηλυτισμό στην Ευρώπη, στην Αφρική, Ασία κλπ.

Τα ίδια και χειρότερα έκαναν οι Μωαμεθανοί. Το Κοράνι τους προτρέπει να επιδιώξουν τον εξισλαμισμό των άπιστων μη–ισλαμιστών, αλλόθρησκων (χριστιανών κλπ.). Έτσι με κατάκτηση και βία, με λεηλασίες, βιασμούς κι εκτελέσεις, πέτυχαν να εξισλαμίσουν τους λαούς της Μέσης Ανατολής, Αραβίας, Βόρειας Αφρικής και Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι εικόνες δείχνουν λακωνικά πως οι Λατινο-αμερικανοί έγιναν Ρωμαιοκαθολικοί, πώς οι Μαύροι Αφρο-αμερικανοί έγιναν Χριστιανοί και πως οι Αφγανοί, Πέρσες, Ινδοί, Τούρκοι, Κούρδοι, Μούροι, Αφρικανοί κλπ. έγιναν Μωαμεθανοί.

Σήμερα ο Ινδουισμός, ο Βουδισμός (Ινδία), ο Σιντοϊσμός (Ιαπωνία), και οι τρεις θρησκείες πολυθεϊστικές, δεν επιδιώκουν προσηλυτισμό και μπορούν όχι μόνο να συνυπάρχουν με τις μονοθεϊστικές ή Αβρααμικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μωαμεθανισμός) μα, κυρίως ο Ινδουισμός, και να υιοθετούν τους θεούς και τα δόγματα των άλλων θρησκειών. Ουδέποτε υπήρξαν πόλεμοι μεταξύ πολυθεϊστικών θρησκευόμενων. Οι πόλεμοι προωθούνταν πάντα από τους ηγέτες των μονοθεϊστικών θρησκειών.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισαν να γίνονται Διασκέψεις και Συμβούλια Εκκλησιών μήπως και μπορέσουν να συμφωνήσουν να εξακολουθήσουν να διαφωνούν ειρηνικά μεταξύ τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για πολιτικές συζητήσεις που ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματική πνευματικότητα του ανθρώπου. Κανένας Προκαθήμενος δεν θέλει να αναγνωρίσει τα δόγματα άλλου ως ορθότερα και να παραχωρήσει σε κάποιον άλλο χριστιανό Προκαθήμενο την πρωτοκαθεδρία του στη σέχτα την οποία καθοδηγεί.

Ο φανατισμός εκδηλώνεται με απάνθρωπη βία στους Μουσουλμάνους ενώ στους τωρινούς Χριστιανούς ως έντονη προσκόλληση στην δική μου σέχτα και μίσος για τις άλλες.

Ναι, αγαπάτε και τους εχθρούς σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *