Χειμώνα καλοκαίρι γίνονται εκθέσεις σύγχρονης τέχνης ζωγραφικής. Συχνά εκθέτουν και ξένοι – ιδίως το καλοκαίρι, όπως φέτος.
Τα περισσότερα δημοσιεύματα είναι ευνοϊκά – ιδίως όταν πρόκειται για γνωστά διεθνή ονόματα. Έτσι διαβάζεις για μια σημαντική «πολύ παράξενη έκθεση» στο Μουσείο Μπενάκη (20/5/23). Είναι ο Rick Lowe, Αφροαμερικανός καθηγητής Ζωγραφικής στο Houston Πανεπιστήμιο του Τέξας. Γεννήθηκε στην Αλαμπάμα το 1961 μα μετακόμισε το 1985.
Η έκθεση είχε τίτλο ‘Εδώ υπάρχουν δράκοντες’ Hic sunt dracones και ανάμεσα σε άλλα εκφράζει την «ευρύτερη ιδέα της χαρτογράφησης σε σχέση με το πώς αποδίδεται η μετακίνηση στον χώρο, στο γνωστό και στο άγνωστο, με τη χρήση περισσότερο ή λιγότερο αφηρημένων οπτικών συμβόλων…» μα και «μια μετατόπιση από τη χαρτογράφηση στην κοσμολογία…» Είναι «πολυεπίπεδα έργα, που έχουν ως βάση τους διάφορα υλικά, όπως αποκόμματα εφημερίδων, πάνω στα οποία τοποθετούνται πολλαπλά στρώματα άλλων υλικών, που θυμίζουν παλίμψηστα ή τουβλάκια Ντόμινο, φέρνοντας στον νου, καθώς τα κοιτάς από μακριά, παράξενους χάρτες αλλά και πίνακες του Τζάκσον Πόλοκ» – άλλου Αμερικανού ζωγράφου με αφηρημένη τέχνη.
Αν θέλετε τα πιστεύετε.
Ιδού μερικοί πίνακές του, νεότεροι και παλαιότεροι.
Να και μερικοί πίνακες παλαιότερων ζωγράφων: Fra Angelico, Filippo Lippi, Da Vinci (τελευταίοι 2). Διαλέγετε και παίρνετε!
Αναμφίβολα οι πίνακες του Λόου έχουν πολλή δουλειά. Μα ούτε χαρτογραφία είναι ούτε κοσμογραφία, πολυεπίπεδη. Είναι μια εύκολη μανιέρα που δεν εκπέμπει ούτε εύληπτο μήνυμα ούτε πνευματικότητα έτσι που να ησυχάζει και να ικανοποιείται ο νους!