Τ365: Sebastiao R. Salvado

Τ365: Sebastiao R. Salvado

Ο Σαλβάδο είναι ένας φωτογράφος και φωτοδημοσιογράφος (γεν. 8/2/1944) στη Βραζιλία. Για φωτογραφικά πρότζεκτ έχει ταξιδέψει σε πάνω από 120 χώρες. Οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά περιοδικά και βιβλία και εκθέσεις του σε πολλές χώρες. Μα εδώ εστιάζω σε μια άλλη δραστηριότητά του.

Μαζί με τη γυναίκα του Leila εργάστηκαν για την αναγέννηση του Ατλαντικού Δάσους της Βραζιλίας. Το 1998 είχαν μετατρέψει 17.000 άκρα (x 4 για στρέμματα) σε προστατευμένο φυσικό περιβάλλον. Το ίδιο έτος ίδρυσαν το Instituto Terra για όμοιες δραστηριότητες και σχετιζόμενες μελέτες – αποκατάσταση και συντήρηση περιβάλλοντος.

Στη δεκαετία 2000, πάλι με τη γυναίκα του, φυσικά, ξεκίνησαν την αποκατάσταση δικού τους κτήματος 600 εκταρίων στην άγονη γη Emoris παρά τις αντιξοότητες.

Φύτεψαν πάνω από 2 εκατ. σπόρους, δενδρύλλια και θάμνους με εργάτες κι εθελοντές σε μια περίοδο 12 ετών. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν απίστευτο μετά από 18 έτη.

Δημιουργήθηκε ένα νέο δάσος (το 2019) στο οποίο θάλλουν 293 είδη φυτών, 172 είδη πτηνών και 33 είδη ζώων, μερικά από τα οποία κινδύνευαν με εξαφάνιση.

Πολύ σύντομα, περίπου 1.000 αγρότες ακολούθησαν το παράδειγμα του Σαλβάδο. 5.000 ετοιμάζονται να ξεκινήσουν κι αναμένονται 50.000 γαιοκτήμονες στην κοιλάδα Rio Doce να προσχωρήσουν (αν δεν το έχουν ήδη κάνει) σε αυτή την ανάπλαση. Πιστεύεται πως αυτά όλα τα εδάφη θα έχουν συνολικά μια έκταση σαν την Πορτογαλία. Θα είναι μια μεγάλη κοινωνία ξεχωριστών δασών που θα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και θα αποθηκεύουν τον άνθρακα στο υπέδαφος όπου ανήκει.

Ας ελπίσουμε πως άλλες χώρες θα μιμηθούν το παράδειγμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *