Ε1900: Αγνοημένο περιβάλλον

Ε1900: Αγνοημένο περιβάλλον

Το πρόβλημα με την κλιματική κρίση είναι ότι οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που απαιτούνται.

1. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πιο φανταχτερός και αχαλίνωτος εκπρόσωπος της άγνοιας, αλαζονείας, αισχροκέρδειας και χυδαιότητας όχι μόνο της Αμερικής μα όλου του σύγχρονου κόσμου, δηλώνει αδιάκοπα πως δεν υπάρχει θέμα υπερθέρμανσης του Πλανήτη – και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Σεπτέμβριος 2023 ήταν θερμότερος κατά έναν ολόκληρο βαθμό Κελσίου από ό,τι την περίοδο 1991-2020 και ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια Ιστορία! Ολόκληρο το 2023 είναι κατά 1,4 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής!

Εξαίρεση; Το Μέλλον σύντομα θα δείξει ακόμα πιο καθοριστικά από όσα γράφει πολύ γλαφυρά η Δήμητρα Τριανταφύλλου, Καθημερινή 12/11/23.

2.Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change στις 30/10, το παράθυρο του χρόνου φαίνεται να κλείνει πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πια χειροπιαστή και τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus έρχονται να το επιβεβαιώσουν. (….) Κομβικό ρόλο στη δραματική αυτή αλλαγή παίζουν τα αυξανόμενα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και των υπόλοιπων θερμοκηπικών αερίων που ανεβάζουν τις θερμοκρασίες εφόσον παγιδεύονται στη γήινη ακτινοβολία. (….) [Σε νέα έρευνα-] Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, θα φτάσουμε τον +1,5°C τα επόμενα έξι χρόνια, δηλαδή το 2029, 11 χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία που όρισε η Συμφωνία του Παρισιού. (….) Ο πλανήτης καίγεται, αλλά οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων αυξάνονται. Μιλώντας στην «Κ», η Δρ Ρόμπιν Λαμπόλ από το Imperial College του Λονδίνου, μία εκ των συγγραφέων της έρευνας, λέει πως στόχος της ομάδας ήταν να διασφαλίσουν ότι οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους, λίγο πριν από την έναρξη της COP28 στο Ντουμπάι, την καλύτερη δυνατή εκτίμηση για τον «προϋπολογισμό» του άνθρακα. (….). Πολλοί συνεχίζουν να το σκέφτονται ως ένα πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί περιορίζοντας λίγο μερικές ενέργειες. Δεν κατανοούν ότι χρειάζεται πλήρης αναδιάρθρωση των ενεργειακών συστημάτων μας. Δεδομένου ότι οι πολιτικοί δεν καθιστούν εύκολη την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προβλημάτων, αυτά προλαβαίνουν εν τω μεταξύ να γίνονται βραχυπρόθεσμα. Το ίδιο συνέβη και με την κλιματική κρίση».

3. Και από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την ίδια περίπου εποχή:

Κανένα μεμονωμένο μέτρο δεν μπορεί να επιτύχει μόνο του τους στόχους για το κλίμα. Είναι πάντως αναγκαία η επιβολή χρεώσεων στην κατανάλωση άνθρακα, έστω κι αν δεν επαρκεί πάντα για τη μείωση των εκπομπών αερίων. Επιτυχή παραδείγματα από χώρες σε διάφορα επίπεδα ανάπτυξης, από τη Χιλή μέχρι τη Σιγκαπούρη και τη Σουηδία, καταδεικνύουν πως τα πολιτικά εμπόδια μπορούν εύκολα να υπερκερασθούν. Από την εμπειρία αυτών των χωρών προκύπτει πως όχι μόνον έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές χρεώσεων στον άνθρακα οι περίπου 50 ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές που τις έχουν ήδη υιοθετήσει, αλλά και περισσότερες από 20 χώρες που τις υιοθετούν δοκιμαστικά. (….) Έχουμε διαπιστώσει ότι το δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αυξηθεί κατά 10% έως 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 χωρίς πρόσθετες δαπάνες ή έσοδα. Αν πάντως αναβάλλουν οι χώρες τις χρεώσεις στην κατανάλωση άνθρακα, θα προσθέτουν στο χρέος τους από 0,8% έως 2% του ΑΕΠ τους κάθε χρόνο. (….) Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κλιματική απειλή. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών. Ερευνες στη Γερμανία και στις ΗΠΑ έδειξαν πως οι επιχειρήσεις επέδειξαν αντοχή στην ενεργειακή κρίση του 2022. Σε πολλές περιπτώσεις προσαρμόστηκαν στη νέα κατάσταση μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Να οι χώρες με πιο άμεσο και μεγάλο κίνδυνο:

Άραγε θα βοηθήσουν τέτοιες επισημάνσεις να αφυπνισθούν οι κοιμισμένοι κυβερνήτες των χωρών του κόσμου, να ξεφύγουν από την προσκόλληση τους στην ψηφοθηρία και την επανεκλογή τους και να πάρουν επιτέλους σωστά μέτρα; Μερικοί κάτι κάνουν. Μα αυτοί οι πολύ λίγοι δεν αρκούν.

Εκτός από επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα, λίγους “πράσινους” που πράγματι κατανοούν την απειλή και πολύ λιγότερους πολιτικούς (τμήμα §3, 3η πρόταση), ο λοιπός πληθυσμός δεν ενδιαφέρεται και δεν γνωρίζει τίποτα. Στην πραγματικότητα, με την αυξανόμενη απληστία κι εγωπάθεια που φαίνεται να εκδηλώνονται οικουμενικά, το παράθυρο ασφαλείας μάλλον κλείνει όλο και πιο γρήγορα….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *