Ψ285: Υποσυνείδητο;

Ψ285: Υποσυνείδητο;

- in Ψυχολογία
0

Λέγεται και “ασυνείδητο”!

Συνήθως παρουσιάζεται στην Ψυχολογία ως παγόβουνο – με μύτη να προεξέχει και τεράστιο όγκο, ανυπολόγιστο, κάτω από τα νερά: ο υποσυνείδητος νους! Και λέγεται υποσυνείδητος (ή “ασυνείδητο”) διότι δεν είναι υπό την άμεση αντιληπτικότητα μας: δεν γνωρίζουμε, δεν βλέπουμε αυτόν τον όγκο επιθυμιών, τάσεων, συνηθειών, φοβιών και άλλων κρυμμένων χαρακτηριστικών. Πολλά από αυτά είναι κοινά σε όλους τους ανθρώπους.

Εδώ στο υποβρύχιο μέρος εδράζει η αληθινή μας δύναμη – μα και πολλές αδυναμίες!

Από δω πηγάζουν, λέγεται, τα όνειρα του ύπνου μα και αυτά που ως φιλοδοξίες υποκινούν τη δράση. Η δημιουργικότητά μας εδράζει εδώ επίσης, η δημιουργική φαντασία μας.

Μεγάλη η διαφορά από το “συνειδητό” μυαλό μας που μοιάζει με αεικίνητη μαϊμού, λέγεται, κι έτσι μας φαίνεται. Και οπωσδήποτε υπάρχει ένα σχεδόν απύθμενο, σκοτεινό μέρος του νου μας που περιέχει πολλά και συχνά άγνωστα στοιχεία, καλά και κακά.

Δυστυχώς, είναι λάθος να νομίζουμε πως μπορούμε με τη Ψυχανάλυση, την τρέχουσα επιστήμη και πρακτική, να εισδύσουμε και να γνωρίσουμε “θησαυρούς” κρυμμένους σ’ αυτό το σκοτεινό υπόγειο.

Πρακτικές διαλογισμού εισδύουν εδώ, μα δεν φέρνουν στο φως θησαυρούς. Καλύτερα ν’ αποφεύγεται η ενασχόληση με αυτό το τμήμα του νου.

Υπάρχουν άλλοι τόποι δύναμης και άλλοι τρόποι προσέγγισης, που εξετάσαμε σε άλλα άρθρα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *