ΠΟ200: Διαφθορά στην Κίνα

ΠΟ200: Διαφθορά στην Κίνα

1. Ομολογώ πως θαυμάζω την κατάσταση στην Κίνα γενικά: ένα κομμουνιστικό καθεστώς «με κινέζικα χαρακτηριστικά» που, σε αντίθεση με τη Σοβιετία και τους μιμητές της, έχει ανυψώσει το βιοτικό επίπεδο της χώρας για όλους και δεν φοβάται να αφήσει τους πολίτες της να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Δύση και να σπουδάζουν και να επιχειρούν.

Δεν κρύβει τίποτα. Μα υπήρξαν και θα υπάρξουν περιπτώσεις συγκάλυψης σκανδάλων όπως και δημοσιοποιήθηκαν περιπτώσεις διαφθοράς.

Ο ηγέτης Xi Jinping προειδοποίησε νωρίς στη θητεία του: «Χαλιναγωγείστε τις συζύγους σας, παιδιά, συγγενείς, φίλους και υπηρετικό προσωπικό και ορκιστείτε να μη χρησιμοποιείτε το αξίωμά σας για προσωπικά κέρδη.»

Μα και οι κινέζοι κοινοί άνθρωποι είναι που έχουν το τριπλό μικρόβιο της άγνοιας, αλαζονείας και απληστίας – ιδίως οι κομματικοί αξιωματούχοι.

Στη συνέχεια παραθέτω μερικές περιπτώσεις έξαρσης του μικροβίου.

2. Ο Ling Jihua ήταν το δεξί χέρι του τέως προέδρου Hu Jintao. Προσπάθησε να συγκαλύψει τον σκανδαλώδη θάνατο του γιού του ο οποίος στα 23 του τράκαρε την πανάκριβη Φερράρι του ενώ (ως φάνηκε) οργίαζε σεξουαλικά με δυο κοπέλες που γλύτωσαν (18/3/12).

Αρχικά αρνήθηκε πως το πτώμα ήταν του γιου του. Μετά, έστειλε πράκτορες του Γραφείου της Κεντρικής Ασφάλειας να συγκαλύψουν το όλο θέμα.

Τα ονόματα «Φερράρι, Ling, πρίγκηπας Ling» μπλοκαρίστηκαν στο Διαδίκτυο. Στις οικογένειες των κοριτσιών δόθηκαν αρκετά χρήματα να μη μιλήσουν.

Το σκάνδαλο δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο μα και στο εξωτερικό. Εγέρθηκαν, μάλιστα, ενοχλητικά ερωτήματα. Πώς ο γιος ενός κομματικού υψηλόβαθμου είχε τόσο ακριβό αμάξι ($500.000) – με τον υποτιθέμενο χαμηλό μισθό του πατέρα; Πώς ο αξιωματούχος εμπόδισε την έρευνα; Τι άλλο κρυβόταν;

Οι έρευνες ξεκίνησαν τότε. Τον Αύγουστο 2013 ο πατέρας υποβιβάστηκε και η μητέρα παύτηκε από τη δουλειά της.

Η ενοχή του γιου αποδείχθηκε οριστικά.

Μετά, τον Δεκ. 2016 ο Ling εκδιώχθηκε από το κόμμα, δικάστηκε για χρηματική διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας και καταδικάστηκε σε ισόβια.

3. Στις 16/10/10 ο 22χρονος Li Qiming χτύπησε με το Volkswagen του 2 νέους μα δεν σταμάτησε. Επιτάχυνε για να πάει τη φιλενάδα του πίσω στο σπίτι της. Ο ένας από τους δυο νέους πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Ο νεαρός Li πιάστηκε μα είπε στους αστυνομικούς και δημοσιογράφους: «Κάνετέ μου αγωγή. Δεν φοβάμαι. Πατέρας μου είναι ο Li Gang!» (Ο οποίος ήταν τότε υποδιοικητής της αστυνομίας της επαρχίας!)

Τον Ιανουάριο 2011 ο νεαρός δικάστηκε και καταδικάστηκε να πληρώσουν οι γονείς του μια καλή αποζημίωση σε κάθε θύμα (οικογένεια του νεκρού) και ο ίδιος φυλακίστηκε για 6 έτη.

Η φράση «Πατέρας μου είναι ο Li Gang» έγινε βάιραλ και πέρασε στην αργκό των νεολαίων.

4. Ένας άλλος Li, ο Shuangjiang, ήταν αρχιμουσικός και στρατηγός στον ΛΑΣ Κίνας – γνωστότατος τενόρος.

Ο γιος του οδηγούσε αμάξι στα 15 του με φίλο του και καυγάδισαν με το ηλικιωμένο ζεύγος Peng οι οποίοι σταμάτησαν το δικό τους αμάξι. Βγήκαν οι νεαροί και τους ξυλοκόπησαν (2013).

Οι νεαροί καταδικάστηκαν σε 1 έτος φυλάκισης και ο πατέρας (κοτζάμ στρατηγός) αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια «Συγγνώμη» από το ζεύγος Peng. Και το έκανε κλαίγοντας και λέγοντας = «Είμαι δάσκαλος μα δεν δίδαξα τον γιο μου καλή συμπεριφορά!»

Ο γιος εξελίχθηκε, δυστυχώς σε κακοποιό. Λίγο μετά την απελευθέρωση του έγινε αρχηγός (στα 17) μιας μικρής συμμορίας ταραχοποιών και βίασαν μια κοπέλα σε ξενοδοχείο (Σεπτ 2013).

Καταδικάστηκε σε 10 έτη φυλάκισης.

Εκτός από όλες τις άλλες απόψεις της υπόθεσης, πάλι εγέρθηκε το ερώτημα «Πώς ένας 15χρονος οδηγούσε ένα ακριβό BMW;»

5. Μια συνταρακτική περίπτωση διαφθοράς αφορά έναν υψηλόβαθμο κομματικό – πρωτοκλασάτο μέλος του Πολιτμπιρό (=υπουργικό συμβούλιο) που δημοσιοποιήθηκε το 2012.

Ο Bo Xilai (γεν Ιουλ. 1949) υπηρέτησε ως δήμαρχος της Dalian και κυβερνήτης της Liaoning. Μέλος του Πολιτμπιρό, έγινε κομματικός Γεν. Γραμ. στην Περιφέρεια Chongqing.

Στη νέα του θέση παρακολουθούσε ηλεκτρονικά με τη βοήθεια της αστυνομίας σχεδόν τους πάντες (και υψηλόβαθμους κομματικούς).

Είχε στενή σχέση με κάποιον Neil Heywood που «κανόνιζε» δουλειές Δυτικών με τον Bo (και συνεργάτες του, μαζί και τη σύζυγο, Gu Kailai). Επίσης, έναντι προμήθειας έβγαλε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια των Μπο στο εξωτερικό!

Κάποια ώρα ο Heywood ζήτησε, όπως προέκυψε από μεταγενέστερες έρευνες, μεγαλύτερη προμήθεια και απείλησε πως θα δημοσιοποιούσε τις παρανομίες των Μπο και συνεργατών. Παρότι δεν αποδείχθηκε πλήρως, θεωρείται βέβαιο πως η κα Gu Kailai δηλητηρίασε τον Heywood.

Ο Μπο προσπάθησε να συγκαλύψει την υπόθεση μα ένας αστυνομικός διοικητής και άλλοι αποκάλυψαν το παράνομο κύκλωμα.

Στις 15/3/12 οι Μπο παύτηκαν από όλες τις θέσεις τους και τον Ιούλιο καταδικάστηκαν ο μεν Μπο σε ισόβια κάθειρξη η δε σύζυγος σε θάνατο αλλά με αναστολή.

6. Είμαι βέβαιος πως για τις 4 περιπτώσεις που ανέφερα πρέπει να υπάρχουν άλλες 40.

Αλλά ο Xi Jinping είναι αυστηρός στο θέμα της κάθαρσης και το «πόθεν έσχες» έχει εφαρμοστεί όσο γίνεται.

Είναι αξιοπρόσεκτο ότι οι γονείς καταδικάζονται να απολογηθούν δημόσια για τις παραβάσεις των παιδιών τους.

Παρεμπιπτόντως, έρευνες από ξένους και ντόπιους δημοσιογράφους στα οικονομικά του Xi και συγγενών του δεν έδειξαν καμιά ατασθαλία, παρότι μερικοί έχουν μεγάλες περιουσίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *