ΠΟ182: Οι πλουσιότερες χώρες Απρ. 2020

ΠΟ182: Οι πλουσιότερες χώρες Απρ. 2020

Παρουσιάζω τις 15 πλουσιότερες χώρες με κριτήριο το κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα. Αν οι πολίτες είναι πλούσιοι, η χώρα επίσης είναι πλούσια.

1. Κατάρ. Ο πλούτος του Κατάρ προέρχεται κυρίως από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν διστάζει να μπει στην πρώτη γραμμή τεχνολογικού νεωτερισμού και καινοτομίας και εξασφάλισε αποθέματα καυσίμων ώστε να είναι ανεξάρτητο για πολλά χρόνια. Έχει επίσης μια από τις καλύτερες αερογραμμές.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα (μέσος όρος): 130.475$.

2. Λουξεμβούργο. Μια πολύ μικρή χώρα που έγινε πλούσια χάρη στις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που προσφέρει. Έχει καλή βιομηχανία χάλυβα, καουτσούκ και χημικών. Αρκετά γραφεία της ΕΕ βρίσκονται στην πρωτεύουσα.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 106.705$.

3. Σιγκαπούρη. Ένα από τα κορυφαία κέντρα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κι εμπορίου σε διεθνή κλίμακα. Οι περισσότεροι κάτοικοι μεγαλώνουν με την επιθυμία να πλουτίσουν και πολλοί το κατορθώνουν.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 100.345$

4. Μπρουνέι. Αυτό το μικρό σουλτανάτο πλούτισε χάρη στα τεράστια αποθέματα του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν έχει ούτε ΦΑΠ ούτε φόρο εισοδήματος.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 79.530$

5. Ιρλανδία. Μάλιστα. Αυτή η πρώην χρεοκοπημένη χώρα εφαρμόζοντας μια εξαιρετικά ευνοϊκή φορολογία έχει προσελκύσει πάρα πολλές διεθνείς επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: εδώ έχουν την ευρωπαϊκή έδρα τους οι Google και Facebook και άλλοι διεθνείς κολοσσοί.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 78.785$.

6. Νορβηγία. Οι Νορβηγοί πλούτισαν χάρη στην αλιεία και, μετά, περισσότερο, στο πετρέλαιο, το οποίο ανακάλυψαν στη δεκαετία 1960. Τώρα χάρη σε αυτό έχουν ένα αποθεματικό κεφάλαιο αξίας 1.092 δισεκατομμυρίων $!

Κάθε Νορβηγός, σχεδόν, είναι πλούσιος χάρη στην καλή κατανομή των εσόδων από τις 2 πηγές. Για τις κατώτερες δουλειές εισάγουν ξένους εργαζόμενους, κυρίως από τη Σουηδία.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 74.356$

7. Αραβικά Εμιράτα. Και αυτή η χώρα πλούτισε με το πετρέλαιο και τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο κι έχει προσελκύσει πολλούς ξένους.

Εκτός από τα παλάτια και τα άλλα εντυπωσιακά κτίρια, έχει τον ψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο και το μόνο 7 αστέρων ξενοδοχείο, το Burj al-Arab.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 69.382$

8. Κουβέιτ. Κι εδώ το πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή πλούτου. Χάρη στον πλούτο αυτό μπορούν να εισάγουν νερό και τρόφιμα που λείπουν σε μεγάλο βαθμό από την έρημο της χώρας.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 67.000$

9. Ελβετία. Εδώ ο πλούτος πηγάζει από τις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που ασκούνται πολλές δεκαετίες τώρα και, βέβαια, είναι πασίγνωστες. Όπως και τα ρολόγια της. Μα έχουν και κτηνοτροφική παραγωγή και σχετική βιομηχανία. Επίσης τουρισμό.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 64.650$.



10. ΗΠΑ. Έχει την ισχυρότερη βιομηχανία και οικονομία στον κόσμο μα μπαίνει σε αυτή τη θέση σύμφωνα με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Είναι μια χώρα με μεγάλο χάσμα μεταξύ πλουσίων και πολύ φτωχών.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 62.605$.



11. Σαν Μαρίνο. Είναι μια από τις μικρότερες χώρες του κόσμου, περικυκλωμένη από τη βόρεια Ιταλία!

Ο πλούτος της προέρχεται κυρίως από τις τράπεζές της εδώ και πολλές δεκαετίες. Τελευταία αναπτύχθηκε και ο τουρισμός.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 60.315$.

12. Ολλανδία. Οι Ολλανδοί επιδόθηκαν στο εμπόριο έχοντας στείλει θαλασσοπόρους στον Ινδικό Ωκεανό και δημιούργησαν καλές τράπεζες. Τώρα εξάγουν πολλά λαχανικά (και τουλίπες) σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον έχουν διυλιστήρια, βιομηχανία χημικών και μηχανών.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 56.385$.

13. Σαουδική Αραβία. Εδώ είναι η Μέκκα, κέντρο προσκυνήματος όλων των Μωαμεθανών. Η βασιλική οικογένεια είναι μια από τις πλουσιότερες στον κόσμο. Κι εδώ ο πλούτος προέρχεται από το πετρέλαιο.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 55.950$.

14. Ισλανδία. Συνήλθε γρήγορα από την κρίση (κυρίως τραπεζικές ατασθαλίες) του 2008. Ο πλούτος της έχει τρεις πηγές: εξαγωγές ψαριών και αλουμινίου και τουρισμό, που τελευταία έχει μεγάλη ανάπτυξη.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 55.920$

15. Γερμανία. Έχει μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου με τεράστιες εξαγωγές. Μερικές από τις μεγαλύτερες παραγωγικές και εξαγωγικές εταιρείες του κόσμου είναι εδώ: BMW, Volkswagen, Siemens, Adidas κλπ.

Κατά κεφαλήν εισόδημα: 52.560$

Αργότερα θα κοιτάξουμε και τις χώρες με τις ισχυρότερες οικονομίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *