ΠΟ178: Μεριμνάς και τυρβάζεις περί πολλά

ΠΟ178: Μεριμνάς και τυρβάζεις περί πολλά

1. Αυτά είπε ο Ιησούς Χριστός στη Μάρθα που του παραπονέθηκε όταν εκείνη ετοίμαζε όσα χρειάζονταν για τη φιλοξενία του ενώ η αδελφή της Μαρία καθόταν στα πόδια του και τον άκουε. Και ο Ιησούς είπε: «Μάρθα, ασχολείσαι και αγχώνεσαι για πολλά, ενώ η Μαρία διάλεξε το ένα πράγμα που δεν θα χάσει ποτέ.» (Λουκά 10.38-42)

Σαν τη Μάρθα οι κυβερνήσεις παντού μα ειδικά στη χώρα μας τυρβάζουν περί πολλά μα δεν εφαρμόζουν το ένα επιβεβλημένο που όταν έχει θεσμοθετηθεί όλα τα άλλα θα διορθωθούν.

Ποιο είναι εκείνο το ένα; Όλοι το ξέρουν μα το 99% το αγνοούν θεληματικά.

Αν οι πολίτες ήταν έντιμοι και δεν έβλαπταν άλλους, δεν ψεύδονταν, δεν έκλεβαν, δεν νόθευαν, δεν φθονούσαν και γενικά δεν εξαπατούσαν αλλήλους, θα υπήρχε ευταξία στην Πολιτεία, αρμονία σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα και αναπαραγωγική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Είναι τόσο αυτονόητο που οι κυβερνήσεις δεν το νοούν.

2. Η Παιδεία γενικά είναι ο μεγάλος ασθενής και παρότι μοιάζει ανίατος, αυτή η εμφάνιση οφείλεται στην άλογη, αλλεπάλληλη έλλειψη βούλησης και γνώσης για την αντιμετώπιση της βασικής αυτής ανάγκης. (Μετά τον κορωνοϊό, βέβαια!)

Τα ΜΜΕ στο πρώτο 15μερο Φεβρουαρίου 2020 μόνο έβρίθαν από περιστατικά βίας, μαγκιάς και άγριων ξυλοδαρμών (μπόλικου μπούλινγκ bullying, εκφοβισμού) σε σχολεία και λύκεια – δείχνοντας ανοδική πορεία εδώ και χρόνια.

«Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές» δήλωσε η υπ. Παιδείας κα. Ν. Κεραμέως που αυτοπροσώπως επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο στον Βύρωνα για να συμπαρασταθεί στον δύσμοιρο 17χρονο που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από χούλιγκαν συμμαθητές γιατί τους ζήτησε τον λόγο που παρενοχλούσαν εκφοβιστικά τη μικρή του αδελφή.

Και η κα Υπουργός τυρβάζει περί πολλά. Διότι δεν ξέρει πώς να διορθώσει κι έτσι δεν μπορεί να εφαρμόσει μέτρα, ούτε καταλαβαίνει πως η απειλή της δεν θα έχει την παραμικρή επίδραση. Η ίδια η νομοθεσία εμποδίζει τους εκπαιδευτικούς να διορθώσουν μερικώς έστω τα κακώς κείμενα.

Χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως αξιολόγηση. Δεν μπορούν σήμερα να υπάρχουν καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που, π.χ., να μην ξέρουν να χειριστούν έναν υπολογιστή. Ντροπή!

3. Η κατάσταση θα χειροτερέψει σε βροντερή βαρβαρότητα σε λίγα χρόνια – και κανείς δεν θα θέλει και δεν θα μπορεί να κάνει πολλά διότι, κυρίως, τα μυαλά των πολλών θα έχουν εκμαυλισθεί στην ηλίθια αντίληψη πως δεν πρέπει να βάζεις σε πειθαρχία ή να τιμωρείς τα παιδιά σου όταν κάνουν παραβάσεις!

Είναι πολλά τα φαινόμενα που δείχνουν την αμείλικτη μαλάκυνση των μυαλών των πολιτικάντηδων, των εκκλησιαστικών, των πανεπιστημιακών, των διανοούμενων και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τόσο παραλυτικά τη σκέψη και συνεπώς τη δράση των ανθρώπων.

Το παράδειγμα της πελαγωμένης, παθογόνου Παιδείας μας (να αλλάζεις δέσμες κι εξετάσεις, συστήματα εισαγωγής, ώρες διδασκαλίας κλπ. αντί να ασχοληθείς με τη θεραπεία της βίας και μαγκιάς) είναι ένα όπου φαίνεται, για όσους έχουν μάτια για να βλέπουν και να διακρίνουν, η ενασχόληση με τα πολλά και ποταπά αντί του ενός σημαντικού και αποφασιστικού μέτρου που θα διαμορφώσει επιτέλους έναν καλό, ευγενικό, υπεύθυνο πολίτη.

Ας κοιτάξουμε άλλο ένα.

4. Ο δείκτης CCPI (=Climate Change Performance Index: δείκτης κλιματικής επίδοσης) βοηθάει στη διαφάνεια των πολιτικών για το κλίμα και την αξιολόγηση προστασίας του περιβάλλοντος σε διάφορες χώρες.

Ο δείκτης αυτός προκύπτει από α) εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, β) έλλειψη και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γ) ενεργειακή κατανάλωση, δ) κυβερνητική πολιτική για την κλιματική αλλαγή.

Όπως καταλαβαίνετε, το πώς λειτουργούν αυτοί οι 4 τομείς επηρεάζει την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον όχι μόνο της μεμονωμένης χώρας μα του πλανήτη.

Παράδειγμα: Στη Νορβηγία έχουν καινοτομικό εργοστάσιο που μετατρέπει σκουπίδια σε ενέργεια και μάλιστα δίνει τη μισή ενέργεια που χρειάζεται η πρωτεύουσα Όσλο!

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, χαμογελούσε αυτάρεσκα και δήλωνε συχνά (Φεβ. 2020) «κάναμε αυτό που είπαμε!» σε 7 μήνες κιόλας! Διότι χωρίς να έχει μειωθεί το υπέρογκο χρέος της χώρας, η κυβέρνηση περικόπτει φόρους και δίνει επιδοτήσεις και αυξήσεις εδώ κι εκεί νομίζοντας και κομπάζοντας πως κάνει χρήσιμες μεταρρυθμίσεις και δεν βλέπει πως αυτά όλα είναι πολύ επισφαλή και σίγουρα θα γυρίσουν μπούμερανγκ εναντίον της χώρας.

5. Όσον αφορά την CCPI, ανήκουμε στο μέσο των 59 χωρών που αξιολογούνται. Ενώ έχουμε τρομερή ηλιοφάνεια και αρκετούς ανέμους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (12η θέση), έχουμε την 54η θέση για πολιτική κλιματικής αλλαγής.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι που, αν γίνουν, θα μετρήσουν μακρόχρονα.

Τώρα βέβαια προέχει η ανασυγκρότηση μετά την υγειονομική κρίση που έχει βλάψει απροσδόκητα και τρομερά την οικονομία. Ας ελπίσουμε πως η κυβέρνηση θα επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα όπως στην πανδημία.

Είμαι βέβαιος πως ο πρωθυπουργός το έχει μέσα του. Και θα το κάνει. Οι άλλοι εξ ανάγκης θα ακολουθήσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *