ΠΟ247: Ivan Ilyin και φασισμός

ΠΟ247: Ivan Ilyin και φασισμός

1. Πολλοί, όπως κι εγώ, έχουμε γράψει για τα δάνεια του Πούτιν και ορισμένων Ρώσων εθνικιστών συγγραφέων (όπως Alex. Dugin, S. Glazyev, οι της Izborsk Λέσχης κλπ.) από τον φιλόσοφο–νομικό Ιβάν Ιλίιν (ή Ίλγιν κατά άλλους, 1883-1953) και τον “Χριστιανικό φασισμό” του. Δυστυχώς πολλοί (συμπεριλαμβανομένου και του εξαίρετου ιστορικού T. Snyder) σφάλουν στην αντίληψη τους πως επειδή ο Πούτιν δανείστηκε τις εθνικιστικές ιδέες του Ιλίιν για τη Ρωσία πήρε και τις (ανύπαρκτες) φασιστικές του αντιλήψεις.

Ο Πούτιν πήρε το φασισμό του, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες του Ιλίιν, από τον Στάλιν και τους δικτάτορες Μουσολίνι και Χίτλερ! Η βασική αντίληψη και το αφήγημα του πως οι Δυτικοί πολιορκούν τη Ρωσία και απεργάζονται την καταστροφή της και πως μέσω των Ουκρανών νέο–Ναζί καταπιέζουν και σκοτώνουν ρωσόφιλους στο Ντονμπάς, απηχεί επακριβώς τη δικαιολογία του Χίτλερ για τις εισβολές του στη Ρηνανία, την Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία, που ήταν και το ξεκίνημα του 2ου ΠΠ (Σεπ 1939).

2. Ο Ιλίιν γράφει στο σύγγραμμά του περί φασισμού: “Ο φασισμός παρουσιάστηκε ως αντίδραση στον Μπολσεβικισμό [της Ρωσίας], ως μια συγκέντρωση εξουσιών που θα προστάτευε την ανεξαρτησία/κυριαρχία μιας χώρας με τη βοήθεια της [άκρο]δεξιάς. Καθώς το αριστερόστροφο χάος και ο ολοκληρωτισμός του [Μπολσεβικισμού] προόδευε, ο φασισμός ήταν ένα υγιές φαινόμενο, αναγκαίο μα και αναπόφευκτο.”

Εδώ κάνει ένα σοβαρό σφάλμα διότι ο φασισμός όπως τον είδαμε στις δεκαετίες 1920-1930 ήταν εν μέρει μια αντίδραση στον κομμουνισμό της Ρωσίας των Μπολσεβίκων, μα η πραγματική προέλευση του βρίσκεται στην εγωπαθή (κι εθνικιστική) μεγαλομανία των φασιστών ηγετών που αρχικά πρέσβευαν σοσιαλισμό, και στον εκχυδαϊσμό της πρωτόγονης ιδέας του απόλυτου Μονάρχη που, όμως, πολύ παλιά είχε υπεράνθρωπη (θεϊκή) σοφία και πραγματική δύναμη από την ίδια τη Μητέρα Φύση – όχι ελέω θεού ή εκλογής ανθρώπων!

Αυτό όμως είναι θέμα που πρέπει να αφεθεί για ξεχωριστό άρθρο.

3. Ο Ιλίιν προτάσσει 6 μεγάλα σφάλματα που απαξίωσαν πλήρως τον φασισμό των καθεστώτων του Χίτλερ, του Μουσολίνι (πρώτου διδάξαντος), του Στάλιν κλπ.

α) Αθρησκεία και αθεΐα: μια εχθρική προς κάθε θρησκεία στάση.

β) Η ίδρυση ενός δεξιού ολοκληρωτικού καθεστώτος ως “ιδανικού” συστήματος.

γ) Η δημιουργία ενός μονοπωλιακού κόμματος (ή μονοκομματικού κράτους) με τη συνακόλουθη διαφθορά και ανηθικότητά του.

δ) Η εδραίωση των άκρων του εθνικισμού και μιλιταριστικού σωβινισμού (που είναι εθνική μεγαλομανία).

ε) Η μείξη κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και σοσιαλιστικών μέτρων και η βαθμιαία κατολίσθηση στον ολοκληρωτισμό και κρατικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της οικονομίας.

στ) Η διολίσθηση σε ειδωλολατρικό καισαρισμό (=προσωπολατρία) με τη συνακόλουθη δημαγωγία, την πλήρη υποτέλεια των πολιτών και τη δεσποτική καταπίεση τους.

4. Ο προσεκτικός αναγνώστης διαπιστώνει, αμέσως, αν έχει κάποια γνώση του πουτινικού καθεστώτος στη Ρωσία από το 2012 κι έπειτα, πως ο Πούτιν καταστρατήγησε τις ιδέες του Ιλίιν περί “Χριστιανικού φασισμού” που, σύμφωνα με το τμήμα §3 κυρίως, δεν σημαίνει χριστιανικός χιτλερισμός, σταλινισμός ή ναζισμός γενικά. Ο “φασισμός” του Ιλίιν ολοφάνερα έχει, όσο παράδοξο ή αντιφατικό και αν αρχικά φαίνεται, δημοκρατικό πλουραλισμό σε κόμματα και πληροφόρηση και ισορροπία στην ελεύθερη αγορά (ή ανταγωνιστική ιδιωτική επιχειρηματικότητα) δίχως μονοπώλια και με όσο το δυνατόν λιγότερο κρατισμό (§3ε!).

Ο Πούτιν αγνόησε και τις 6 αυτές καταχρήσεις του σύγχρονου φασισμού, όπως τις περιγράφει αναλυτικά ο Ιλίιν. Παρότι ο ίδιος πρωτοστάτησε στη μεταφορά της σορού του φιλοσόφου από την Ελβετία στη Ρωσία, την κηδεία και ταφή του και την εξάπλωση των έργων του και κυκλοφορία μερικών ιδεών του, εφάρμοσε ακριβώς τα αντίθετα σχετικά με τον φασισμό.

5. Ο φασισμός του Πούτιν είναι χιτλερικός, σταλινικός, μαοϊκός. Έχει μεν σχέση με τη Ρωσορθόδοξη Εκκλησία, μα καμιά με τα λόγια του Χριστού (Αγαπάτε και τους εχθρούς σας! Μακάριοι οι πραείς και οι πεινώντες για δικαιοσύνη, Ματθ. 5. 4-9 κλπ.). Έχει επιβάλει ολοκληρωτισμό, με τον εαυτό του μοναδικό και μόνιμο άρχοντα. Έχει δημιουργήσει μονοκομματικό κράτος απαγορεύοντας αντιπολίτευση κάθε είδους με δολοφονίες και φυλακίσεις μα επιτρέποντας την κλεπτοκρατία. Προωθεί τον ακραίο εθνικισμό και μιλιταριστικό σωβινισμό. Ελέγχει με κρατικά μονοπώλια την οικονομία και τους Ολιγάρχες. Απαιτεί πλήρη υποτέλεια και υπακοή από τους πάντες!

Δεν διαφέρει σε τίποτα από τους άλλους φασίστες-ηγέτες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *