E1497: Κινδυνεύει ο Πούτιν;

E1497: Κινδυνεύει ο Πούτιν;

- in Επικαιρότητα
0

Κάθε άνθρωπος κινδυνεύει. Το ατύχημα, η αρρώστια, ο θάνατος καραδοκούν σε κάθε γωνιά, κάθε στιγμή της ημέρας (και νύχτας). Μα εδώ και μήνες οι αναλυτές ασχολούνται με τον Πούτιν, τις υποθετικές αρρώστιες του και τους υποθετικούς συνωμότες που θέλουν να τον βγάλουν, αν όχι από τη ζωή, από τον προεδρικό θώκο της Ρωσίας.

Μπορεί να έχει καρκίνο ή κάποια άλλη επικίνδυνη ασθένεια. Μπορεί και όχι. Οι φήμες περί εγχείρησης αρχές Μαΐου δεν επαληθεύτηκαν.

Στα μέσα Μαΐου, καθώς η καταπληκτική «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία έχει βαλτώσει και μάλλον οι Ουκρανοί κερδίζουν, και το κόστος σε ζωές Ρώσων, τανκς, αεροπλάνα, πλοία και χρήμα διογκώνεται, ο πιο επικίνδυνος εχθρός του Πούτιν εμφανίζεται στη μορφή των ακραίων εθνικιστών. Η επίφοβη 5η φάλαγγα των φιλοδυτικών φιλελεύθερων έχει διαλυθεί. Πολλοί είναι στη φυλακή (Ναβάλνι) ενώ άλλοι έχουν δολοφονηθεί (Νεμτσόφ). Μα οι περισσότεροι, εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι μερικά εκατομμύρια, έχουν μεταναστεύσει στη Δύση, όταν πια ο Πούτιν έγινε αδιαμφισβήτητος ήρωας, «ηγέτης λυτρωτής», με την αναίμακτη (σχεδόν) κατάληψη της Κριμαίας.

Και οι στρατιωτικοί και οι Ολιγάρχες ενδέχεται να συνωμοτήσουν. Μα δεν φαίνονται αρκετά ικανοί για την ώρα. Ο πραγματικός κίνδυνος για τον Πούτιν κουρνιάζει αλλού.

Τώρα, οι εθνικιστές, που τον λάτρεψαν και τον στήριξαν σε όλα, ακόμα και την ακύρωση των ελευθεριών τους και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου, έχουν δεύτερες σκέψεις και καθόλου ευμενείς. Αφού η ουκρανική επιχείρηση έχει αποτύχει, ίσως κάποιος άλλος, ικανότερος, θα πρέπει να είναι στο Κρεμλίνο. Δεν διαφωνούν με το σχέδιο κατάκτησης και διάλυσης της Ουκρανίας. Έχουν εξοργιστεί επειδή δεν πέτυχε! Και αυτοί οι ακραίοι, που σε συνθήκες πολέμου επίσης γίνονται «ήρωες», δεν μεταναστεύουν! Θέλουν τη Ρωσία «μεγάλη»!

1. Οι εθνικιστές βλέπουν τα πλούτη και τη χλιδάτη ζωή των ολιγαρχών και ζηλεύουν. Θέλουν και αυτοί μέρος του πλούτου, ίσως όλον, και δεν σέβονται διόλου τα υποκείμενα που, πρώτα με τον Γέλτσιν και μετά (πιο πολύ) με τον Πούτιν, καταλήστευσαν τους εθνικούς πόρους. Και οι ολιγάρχες μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι, αφού μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στη Δύση έχει παγώσει, μα δεν είναι ικανοί να εκτοπίσουν τον ευεργέτη τους που κυβερνά με σιδερένια λαβή. (Μερικοί ολιγάρχες επίσης έχουν δολοφονηθεί άγρια με τις οικογένειές τους.)

2. Από το 2012 και δώθε, ο Πούτιν έχει κυνηγήσει τους εθνικιστές, παρότι όφειλε την άνοδο κι εκλογή του το 2012 σε εκείνους. Επέβαλε αυστηρούς περιοριστικούς νόμους και ο ίδιος έκοψε σχέσεις μαζί τους, εκτός από μερικούς ιδιαίτερα χρήσιμους.

3. Αυτοί τώρα έχουν τις δικές τους οργανώσεις από τους πιο αφελείς, που πιστεύουν στα θαύματα των Αγίων και των εικονισμάτων, ως τους πιο χυδαίους και βίαιους νεοναζιστές. Μα σε όλες τις οργανώσεις έχουν διεισδύσει πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του Πούτιν και αυτοί δίνουν κατεύθυνση πότε για διαδηλώσεις με ορθά συνθήματα, στο ορθό μέρος, την ορθή ώρα και πότε για παρατεταμένη ησυχία.

4. Οι εθνικιστές δεν είναι φιλελεύθεροι που θέλουν ελευθερίες και δικαιώματα, αμερόληπτες εκλογές και κράτος δικαίου. Αυτοί θέλουν μια μεγάλη και κραταιά Ρωσία και μισούν τη Δύση. Θέλουν μυστικές οργανώσεις, αδελφότητα κι εμπιστοσύνη μεταξύ τους, πίστη στην πατρίδα και τον ηγέτη που πρέπει να είναι και σωτήρας. Μα θα σε τσακίσουν αν αποδειχθείς προδότης ή αν ζημιώσεις τη μητέρα Ρωσία.

5. Οι περισσότεροι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και κυρίως siloviki (άνδρες με στολή) σε όλα τα επίπεδα του γιγαντιαίου κρατικού δικτύου. Αυτοί κρατούν τα εργαλεία της εξουσίας. Ή, αυτοί είναι τα εργαλεία. Έτσι κι αποφασίσουν κάτι, αυτό θα γίνει! Αν τελικά αυτοί αποφασίσουν πως ήρθε η ώρα για κάποιον άλλο, ικανότερο ηγέτη, τότε «αντίο Πούτιν!».

Αποκαλύφθηκε στα μέσα Μαϊου πως τον Μάρτιο έγινε μια δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου μα δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο ικανότερος διάδοχος μάλλον θα είναι χειρότερος από τον Πούτιν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *