ΠΟ133: Νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

ΠΟ133: Νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

1. Στις 29 Μαρτίου 2019 μέλη του Ρουβίκωνα επιτέθηκαν στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ (= ΔΕΗ) και προκάλεσαν φθορές αφήνοντας και μια επεξηγηματική ανακοίνωση:

«Τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ έχει επιδοθεί σε ένα όργιο διακοπών ρεύματος αφήνοντας εκατοντάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα κάθε βδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγους μήνες, από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Μαΐου η ΔΕΗ απέστειλε 230.000 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης. Η δικαιολογία που χρησιμοποιείται είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ, από 1,7 δις που ήταν πριν λίγα χρόνια. Στα μάτια κάποιου αδαούς μια τέτοια κίνηση μπορεί να μοιάζει ως και δικαιολογημένη, όπως όμως θα δείξουμε παρακάτω πρόκειται απλά για συνέχιση των ίδιων αδίστακτων πολιτικών που φροντίζουν πρώτα και κύρια για τους ημέτερους. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, το μενού έχει ολίγη από καρότο και μπόλικο μαστίγιο…».



«Το ρεύμα όμως, όπως και το νερό, δεν είναι εμπόρευμα […] είναι κοινωνικό αγαθό και δε θα έπρεπε να το στερείται κανένα νοικοκυριό. Αν δε βγαίνουν τα κουκιά στη ΔΕΗ ας ξεκινήσει τις περικοπές από τους φαραωνικούς μισθούς των μεγαλοστελεχών της. Ας ξεκινήσει τις διακοπές από αυτούς που χρωστάνε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Επειδή όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες, ξέρουμε πολύ καλά ότι τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Οι ακριβοπληρωμένοι γιάπιδες θα συνεχίσουν να εισπράττουν τους παχυλούς μισθούς τους, αυτοί που χρωστάνε τα πολλά θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τις δουλειές τους, ενώ οι μικροεργολάβοι που αναλαμβάνουν τις διακοπές του ρεύματος θα δουν τις δουλειές τους να ανοίγουν», συνέχισε η ανακοίνωση.

2. Σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν άδικο οι αναρχικοί ρουβίκωνες. Ακόμα και η επίθεσή τους στο κτήριο της αμαρτωλής ΔΕΚΟ μπορεί να δικαιολογηθεί, αφού η κυβέρνηση δεν διορθώνει τη νομική ανομία και δεν αφήνει άλλο περιθώριο αντίδρασης στους πολίτες. Διότι όντως η πολιτική της ΔΕΗ τιμωρεί τους έντιμους καλοπληρωτές πελάτες/χρήστες κι ευνοεί τους κακοπληρωτές που μπορούν να πληρώσουν μα δεν το κάνουν έτσι ώστε να κερδοσκοπούν σε βάρος των υπόλοιπων. Μείωσε την έκπτωση 15% σε 10% των ευσυνείδητων καλοπληρωτών, μα κούρεψε (= χάρισε) τα χρέη των επιτήδειων επαγγελματιών κακοπληρωτών! Επίσης η ΔΕΗ δίνει φοβερά ψηλούς μισθούς σε όλους τους εργαζόμενούς της και ανάλογες συντάξεις ενώ είναι, λόγω αισχρότητας των συνδικαλιστών και των κυβερνήσεων, στα πρόθυρα χρεοκοπίας! Δυστυχώς, όμως, ούτε τέτοια χειροδικία έχει ουσιαστική επίδραση στους ανάλγητους κυβερνώντες.

3. ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ οι σύντροφοι οπαδοί του Μπακούνιν να εξισώνουν το ρεύμα με το νερό. Το ρεύμα δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία.

Δίχως νερό οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν πάνω από 3 ή 4 μέρες το πολύ. Δίχως ηλεκτρικό ρεύμα μπορούν κάλλιστα να ζήσουν όλη τους τη ζωή. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν υπήρχε πριν τα τέλη του 19ου αιώνα.

Επίσης, το νερό το χαρίζει στον άνθρωπο η ίδια η Φύση με τις βροχές, τις λίμνες και τα ποτάμια. Οι άνθρωποι δεν το παράγουν, μα απλά πρέπει να το διοχετεύσουν εκεί όπου το χρειάζονται. Αυτή η διοχέτευση έχει φυσικά κάποιο κόστος αφού το νερό δεν έρχεται στο στόμα μας αυτόματα να ικανοποιήσει τη δίψα μας – όπως ο διάχυτος αέρας έρχεται αυτόματα να ικανοποιήσει την ανάγκη της αναπνοής μας. Είναι φυσικό αυτό το (σχετικά χαμηλό) κόστος, να το καλύπτουν οι πολίτες-χρήστες με μέρος της εργασίας ή του εισοδήματος από την εργασία τους – ανάλογα με το μέγεθος της χρήσης του νερού που κάνουν.

Ο ηλεκτρισμός επίσης είναι φυσικό στοιχείο, μα δεν είναι, όπως είναι το νερό, άμεσα διαθέσιμος για χρήση. Το ηλεκτρικό ρεύμα πρέπει πρώτα να παραχθεί και μετά να διοχετευθεί για χρήση σε κατοικίες και βιομηχανίες. Κι εδώ το κόστος, που σαφώς είναι μεγαλύτερο, πρέπει να καλυφθεί από τους χρήστες πάλι ανάλογα με το μέγεθος της χρήσης που γίνεται.

4. Αυτά όλα δεν δικαιολογούν το τερατωδώς υψηλό κόστος του ρεύματος στη χώρα μας – κόστος που οφείλεται καθαρά και μόνο στην άθλια πολιτική των κυβερνήσεων, την απληστία των συνδικαλιστών και την κακοδιαχείρηση των διοικήσεων της ΔΕΗ.

Και οι ρουβίκωνες και οι συμπαθούντες δεν πρέπει να παρασύρονται από φτηνούς συναισθηματισμούς και συνακόλουθο παραλογισμό και να συγχέουν πολύ επιπόλαια διαφορετικές κατηγορίες πραγμάτων όπως νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Το ίδιο έχουν κάνει και οι οικονομολόγοι, θεληματικά μερικοί, άθελα μα πάλι ασυγχώρητα οι πολλοί, που έβαλαν τη γη στην ίδια κατηγορία με το κεφάλαιο – ενώ η γη είναι φυσικό δώρο του Σύμπαντος στην ανθρωπότητα μα το κεφάλαιο όλο παράγεται από την εργασία των ανθρώπων πάνω στη γη.

Από αυτό το πρώτο λάθος έχουν προκύψει πολλά άλλα καθώς και η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, δηλαδή των αγαθών της παραγωγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *