ΠΟ256: Προσωπολατρεία

ΠΟ256: Προσωπολατρεία

Όλοι μας λατρεύουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα – ιδίως όταν πρωτο–ερωτευτούμε. Είναι μία πανανθρώπινη τάση. Με αυτή την τάση για λίγο ή πολύ – ανάλογα με τις συνθήκες – ανεβάζουμε τα λατρευτά πρόσωπα σε ένα βάθρο στον δικό μας συναισθηματισμό.

Υπάρχει μία πρόσθετη συγγενική τάση που εκδηλώνεται σε κάπως διαφορετικές συνθήκες με διαφορετικά πρόσωπα – κυρίως όταν νιώθουμε πως αδικούμαστε ή απειλούμαστε ή εξαπατόμαστε ή καταπιεζόμαστε. Το υλικό σώμα μας (με το οποίο είμαστε ταυτισμένοι και στο οποίο προσκολλιόμαστε) είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τον πολύ μεγάλο, απείρως μεγαλύτερο, κόσμο στον οποίο υπάρχει και κινείται. Και υπάρχουν εδώ δυνάμεις και φαινόμενα που απειλούν τη ζωή μας – φυσικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, σεισμοί, άγρια ζώα και άγριοι άνθρωποι, και η αρρώστια και ο ίδιος ο θάνατος. Γι’ αυτό στρεφόμαστε για προστασία, παρηγοριά, ανακούφιση, σε υπαρκτές ή φαντασιακές δυνάμεις, που επίσης ανεβάζουμε σε βάθρο και λατρεύουμε: άρχοντες, βασιλιάδες, ήρωες, θεούς…

Υπάρχει ένα γλυπτό μπούστο του Κολοκοτρώνη στη μία μεριά μιας πλατείας στον Χολαργό. Την πρώτη περίοδο της οικονομικής κρίσης (2011 ή 2012) κάποιος είχε γράψει στη στήλη με κεφαλαία ΓΕΡΟ ΒΟΗΘΑ ΜΑΣ.

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας 1930 όλο και περισσότεροι Γερμανοί στρέφονταν στον Αδόλφο Χίτλερ γοητευμένοι από τις παθιασμένες ομιλίες του για την υπεροχή της γερμανικής φυλής και τις υποσχέσεις του να βγάλει τη χώρα από την οικονομική δυσπραγία και την απελπιστική της κατάσταση οδηγώντας την σε ευημερία και δόξα. Και το 1933 έγινε με δημοκρατικές διαδικασίες Καγκελάριος.

Οι Γερμανοί τον είχαν ανεβάσει σε ένα βάθρο συναισθηματισμού ψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο στη γνωστή τους ιστορία και μυθολογία.

Κάτι παρόμοιο, μα συχνά εξίσου έντονα, έγινε και με τους κομμουνιστές δικτάτορες – Λένιν, Μάο, Κάστρο κλπ. – από τα κατώτερα και πολυαριθμότερα στρώματα του λαού. Ο δε Στάλιν λατρευόταν από κομμουνιστές ακόμα και σε ξένες χώρες, όπως η Ελλάδα. Στη φωτογραφία βλέπετε το ΚΚ της Αλβανίας να χαιρετίζει και να λατρεύει όχι μόνο τον ηγέτη τους Χότζα, μα και τον Στάλιν.

Είναι παράξενο, είναι ειρωνικό και τρομερά παραπλανητικό (μία πράξη ανυπολόγιστης εξαπάτησης), ψυχοπαθείς, μικροπρεπείς άνθρωποι σαν αυτούς τους εξουσιομανείς δικτάτορες που καταδίκασαν και κατήργησαν τις παλαιές παραδόσεις της λατρείας του Βασιλιά ή Αυτοκράτορα (ελέω Θεού) να σφετερίζονται τώρα την ίδια θέση ψηλά στο βάθρο και να απομυζούν τη λατρεία του παραπλανημένου λαού με υποσχέσεις αδελφότητας, ελευθερίας και ισότητας, ευημερίας και δόξας, ενώ οι ίδιοι και οι παρατρεχάμενοί τους αποτελούσαν μία κάστα πολύ ανώτερη, σχεδόν θεϊκή!

Σπάνια βλέπεις ακόμα και σήμερα να αναφέρεται αυτή η άποψη στις βαρύγδουπες και μάλλον άσχετες και παραπλανητικές περιγραφές αυτών των κοινωνικών αλλαγών που πάντα κατέληξαν στον πλούτο και την καλοπέραση πολύ λίγων έναντι της μιζέριας των μεγάλων, εξαπατημένων και υποταγμένων, μαζών.

Το βλέπουμε ξεκάθαρα σήμερα (Ιουλ. 2021) στη δυναστεία των Κιμ στη Βόρειο Κορέα. Και φυσικά, είναι να απορείς πως εκατομμύρια ανθρώπων υπνωτίζονται και υποτάσσονται στην εξουσία τέτοιων κίβδηλων, ποταπών εκμεταλλευτών, σε ένα σύστημα που αφαιρεί ακόμα και τις λίγες επιλογές που ισχύουν στα φιλελεύθερα καθεστώτα της προοδευτικής Δύσης.

Μα και στα δημοκρατικά, πολιτισμένα σχετικά καθεστώτα της σοσιαλδημοκρατικής Δύσης πολλοί πολίτες, οι κατώτερες αμόρφωτες μάζες, προσωπολατρεύουν άθλια υποκείμενα όπως ο Τραμπ στις ΗΠΑ ή ο Τσίπρας στην Ελλάδα, κι εξακολουθούν να πιστεύουν πως αυτά θα φέρουν βελτίωση, ευημερία και πρόοδο! Ο Τραμπ τουλάχιστον είχε και μόρφωση σε καλό πανεπιστήμιο και δείχνει να είναι πανούργος επιχειρηματίας, παρότι τον βοήθησαν οι Ρώσοι να εμφανίζεται ως επιτυχημένος πολυεκατομμυριούχος . Ο Τσίπρας όμως που σκίζει στα δυο ένα νησί και κάνει στροφές μετάνοιας 180 μοιρών;…

Οι Ρώσοι τώρα λατρεύουν (πολλοί καταναγκαστικά ίσως) τον Πούτιν που θέλει να αναβιώσει την παλαιά τσαρική αυτοκρατορία – με τον εαυτό του ως ανώτατο αδιαμφισβήτητο Άρχοντα.

Οι Ούγγροι λατρεύουν τον Ορμπάν έχοντας παραδώσει τις ελευθερίες τους στο ημιφασιστικό καθεστώς του ξεχνώντας τα έτη σκλαβιάς στο κομμουνιστικό Κόμμα υπό το Κρεμλίνο. Ανήκει δήθεν ο Ορμπάν στη Δύση και ΕΕ μα στηρίζει την Κλεπτοκρατία του Πούτιν!

Δυστυχώς οι αμόρφωτες μάζες το πιστεύουν και για ηγέτες άλλων παρατάξεων. Οι κεντροδεξιοί στην Ελλάδα λατρεύουν τον Μητσοτάκη. Άλλοι άλλους.

Πλάνη σχεδόν πανανθρώπινη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *