ΠΟ72: Εργασία και πλούτος

ΠΟ72: Εργασία και πλούτος

1. Ο πλούτος των ανθρώπων παράγεται φυσικά από εργασία πάνω στον πλανήτη. Αυτή είναι μια αναντίρρητη αλήθεια της οικονομίας.

Αλλά η εργασία δεν έχει πάντα το φυσικό μερίδιο της από τον πλούτο που παράγει.

Λογικά και από την άποψη του Φυσικού Δικαίου τίποτα δεν δίνει δικαίωμα στον πλούτο άλλο από την εργασία που καταβάλλει αυτός που τον παράγει.

Τα ψάρια, π.χ είναι φυσικός πόρος δοσμένος από το Σύμπαν στη θάλασσα ή ποταμό ή λίμνη. Ο άνθρωπος που θα πιάσει μερικά και τα βγάλει στη στεριά τα μετέτρεψε σε πλούτο και αυτά τώρα είναι η αμοιβή του.

Το ψάρεμα το καταλαβαίνουμε ως εργασία. Μα και η συγκομιδή καρπών ή χόρτων υπονοεί εργασία.

Εργασία είναι η κίνηση με την οποία ο άνθρωπος αποσπά τους φυσικούς πόρους από τη φυσική τους θέση και τους μετατρέπει σε πρώτες ύλες και αγαθά προς χρήση και κατανάλωση.

2. Η εργασία δεν παράγει αγαθά από το τίποτα: έχει ως άμεσο αντικείμενο της ενέργειάς της τους φυσικούς πόρους στο σώμα του πλανήτη – στη γη, στα νερά, στον αέρα, στα φυτά, στα ζώα.

Από αυτά τα συστατικά του πλανήτη παράγει τον πλούτο η εργασία.

“Πλούτος” είναι οικονομολογικός τεχνικός όρος και υποδηλώνει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που οι άνθρωποι παράγουν με την εργασία τους. (Η λέξη “πλούτος” έχει βέβαια και την κοινή έννοια της χλιδής.)

Στη σύγχρονή ορολογία ο πλούτος συνήθως λέγεται Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ΑΕΠ, και, συνήθως, εκφράζεται σε αξία νομίσματος, όπως πχ 300 δισ ευρώ ή δολάρια ή στερλίνες για ένα έτος.

Όλο αυτό το ΑΕΠ είναι προϊόν της ανθρώπινης εργασίας πάνω στο σώμα του πλανήτη στη συγκεκριμένη χώρα το συγκεκριμένο έτος.

Όλες οι αμοιβές, μισθοί, κέρδη, ενοίκια, τόκοι και φόροι, πληρώνονται από αυτό το ΑΕΠ. Δεν υπάρχει άλλη πηγή.

3. Υπάρχει όμως μέσα στο ΑΕΠ ένα μέγεθος (συχνά εισόδημα) που δεν είναι άμεσο προϊόν εργασίας.

Αυτό είναι η αύξηση στην αξία της γης. (Υπάρχουν και τα κέρδη από τζόγο, όπως στοιχήματα σε ιπποδρομίες και αγώνες ποδοσφαίρου, λαχεία κλπ, και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Αυτά τα αφήνω για άλλη φορά.)

Παραλείποντας την κρίση χρέους και τη γενική καταβαράθρωση των τιμών της γης, βλέπουμε πως σε ομαλές συνθήκες η αξία της γης (οικόπεδα στις πόλεις και αγροτεμάχια στην ύπαιθρο) αυξάνεται από έτος σε έτος. Και όπως πάντα, δεν μιλάω για κτίσματα, εργοστάσια, κατοικίες, ορυχεία, καλλιέργειες και άλλα έργα, μα για τα εδάφη σκέτα ως επιφάνειες της γης.

Η αύξηση στις αξίες (και τιμές) εδαφών δεν οφείλεται καθόλου σε εργασία.

Μερικοί ιδιοκτήτες είναι τόσο ευνοημένοι που μέσα σε 2 ή 3 έτη, δίχως να ανοίξουν μια τρύπα, να βάλουν ένα δέντρο ή ένα τούβλο, η γη τους αποκτά τόσο μεγάλη αξία που με την πώλησή της γίνονται οι ίδιοι πάμπλουτοι. Μπορεί να είναι οικόπεδο στο κέντρο της πόλης ή σε τουριστική παραλία.

Η άνοδος σε αυτές τις αξίες (που λέγεται “πρόσοδος”) οφείλεται καθαρά στην ύπαρξη άλλων ανθρώπων, στην αύξηση του πληθυσμού, στην πρόοδο της τεχνολογίας, στην γειτνίαση πολιτισμικών κέντρων και παραστάσεων, στην ανάπτυξη δημόσιων υπηρεσιών και παρόμοια φαινόμενα.

4. Αυτές οι αξίες θα έπρεπε να δίνονται εισφορά (=φόρος) στο κράτος που εκπροσωπεί την κοινωνία και Πολιτεία ευρύτερα η οποία τις δημιουργεί με την ύπαρξή της.

Παραδόξως, μη αναγνωρίζοντας αυτή την απλή φυσική κατάσταση πολίτες και κυβερνώντες αφήνουν τους κατόχους αυτών των γαιών να προσπορίζονται τις αξίες τις οποίες δεν παρήγαγαν. Έτσι και κράτος και μη-κάτοχοι μειονεκτούν.

Σε παλαιότερες εποχές οι δουλοκτήτες προσπορίζονταν το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος που παρήγαγε η εργασία των δούλων.

Σήμερα κάνουν κάτι παρόμοιο οι γαιοκτήμονες προσοδιστές (και οι τζογαδόροι).

6 Comments

  1. Ανώνυμος

    Καλησπέρα σας,
    όλα τα παραπάνω (πρόσοδος) είναι ορθότατα, αλλά μήπως παραγνωρίζουμε λίγο τον "τεχνολογικό μετασχηματισμό" των σύγχρονων κοινωνιών ;
    1. Τι παρατηρούμε για το κουτσομπολίσικο "φαινόμενο" του Facebook και των άλλων social networks-media ; Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κερδίζει αδρά και οι πολίτες παθαίνουν εξάρτηση ναρκισσισμού ! Σπουδαία …"εργασία" (!), αποφέρει όμως πλούτο !
    2. H Apple πλησιάζει πλέον 1 τρις $ κεφαλαιοποίηση ( Έρευνα αιχμής, γνώση αποτελεσματική, τεχνολογία χρήσιμη, παραγωγή ποιοτική, διαφήμιση άψογη, αθρόες πωλήσεις , αύξηση πλούτου, προοπτικές άριστες )

    Σύγκριση τιμών μετοχής Apple και τεχνολογικού δείκτη Nasdaq .
    Και στην χώρα μας έχουμε βεβαίως – βεβαίως : "Υπουργό" Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (!) Αμ πώς … 🙂
    3. ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ :
    Δείτε, παρακαλώ, το ενδιαφέρον άρθρο , στο site της Ναυτεμπορικής : http://www.naftemporiki.gr/story/1309187/texniti-noimosuni-ti-einai-kai-pos-allazei-dramatika-ton-kosmo-mas
    εστιάζοντας στο : Computer Vision και την βοήθεια σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, καθώς και στο : Natural Language Processing με την αναπόφευκτη υποβάθμιση των επαγγελματιών μεταφραστών . Όλα αυτά δεν είναι Επιστημονική Φαντασία : είναι χρήσιμα και εφαρμόζονται ήδη !
    Με εκτίμηση
    Ιορδάνης Παρασκευάς

    1. Νικόδημος

      Αγαπητέ κε Παρασκευά,

      Πρέπει να διαβάζετε πιο προσεκτικά! Αυτά που γράφετε είναι μάλλον άσχετα. Αναφέρω πως ο προσοδισμός και ο τζόγος δεν είναι του παρόντος – αλλιώς το άρθρο θα γινόταν γιγάντιο και κουραστικό.

    2. Ανώνυμος

      Χρόνια πολλά και φωτισμένα για όλους μας, (06-01-2018)
      ευχαριστώ για την υπόδειξη ( του πιο προσεκτικού διαβάσματος : 4ρεις φορές υπόσχομαι )
      απλώς αν θεωρήσουμε ότι το θέμα είναι : "Εργασία και Πλούτος" , ισχυρίζομαι ότι η εργασία στην σύγχρονη τεχνολογία έχει σχέση με παραγωγή άφθονου πλούτου ! Ο πλουσιότερος άνθρωπος
      στον πλανήτη (τις τελευταίες δεκαετίες ) Bill Gates , δεν έχει πιάσει στα χέρια του ψαλίδα ή τσάπα ή κουπί ! Μόνο "άϋλα προϊόντα" λογισμικού – software παράγει και πουλά ( Windows, MS Office κ.τ.λ.)
      με ιδιαίτερη επιτυχία ! Αυτός και άλλοι επίσης, "τεχνολογικοί γίγαντες" κυριαρχούν και αποσπούν μερίδια απ' τον Παγκόσμιο Πλούτο – χωρίς να απασχολούνται με την γη καθόλου – γεγονός που δεν πρέπει
      να υποτιμάμε για λόγους πληρότητος…
      Αυτό μόνο ! Είναι χαρά μας να διαβάζουμε τα κείμενά σας ( και στα Αγγλικά !)
      Με εκτίμηση
      Ιορδάνης Παρασκευάς

    3. Νικόδημος

      κε Παρασκευά,

      Ευχαριστώ γιο τα σχόλια. Απαντώ μα δεν λέω πως θα γίνεται πάντα!

      1. Εργασία είναι και νοητική, όπως η δική σας, δίχως ψαλίδα κλπ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σωματική αν δεν προηγηθεί η νοητική. Ακόμα και ο Μαρξ το κατάλαβε, άσχετα με το ότι οι βλάκες απόγονοί του έχουν μαύρα μεσάνυχτα…

      2. Τα προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται κάπου πάνω στην επιφάνεια της γης. Μετά, ο χώρος πάνω από την επιφάνεια επίσης ανήκει στη γη. Και ο Γκέιτς πρέπει να ζει κάπου. Τέλος, μερικοί έχουν εξυπνάδα και "τύχη". Ας τους αφήσουμε σε αυτήν: χαλάλι τους.

  2. Ανώνυμος

    Υ.Γ. Το εξαίρετο και ποιοτικό σας blog χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη στον αποκλεισμό και απαλήθευση τεχνητών ρομπότ ( π.χ. ποιά είναι τα αυτοκίνητα στις εικόνες :-), αλλά δεν αφήνει να postάρει κάποιος εικόνες και διαγράμματα στα σχόλια .

    1. Το blog μας χρησιμοποιεί την πλατφόρμα "Blogger" της Google. Εκείνη αποφασίζει τους κανόνες ασφαλείας που θα διέπουν τη λειτουργία του (reCAPTCHA, αποκλεισμός εικόνων από τα σχόλια κλπ) και δεν είναι δική μας επιλογή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *