Τι δεν κατανοεί ο εκπρόσωπος

Τι δεν κατανοεί ο εκπρόσωπος

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Ε​​ίναι απίθανη η επιμονή της κυβέρνησης Τσίπρα να πέφτει σε τοίχους. Η ομάδα των νεαρών πραιτωριανών (κατά την έννοια του Δημητρίου Βούλγαρη) που περιβάλλει τον πρωθυπουργό, περηφανεύεται να απορρίπτει τους κεντρικούς θεσμούς που εγγυώνται τη μακροημέρευση του συστήματος διακυβέρνησης που επέλεξε η Ελλάδα. Δυστυχώς, η στάση αυτή προκαλεί απανωτές βλάβες στα κρατικά συμφέροντα. Μόλις προχθές, στην ακροτελεύτια ερώτηση δημοσιογράφου της κρατικής τηλεόρασης, που θα μπορούσε να αποτελεί προϊόν συνεννόησης, ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος με ύφος σκαιό και παραίνεσε τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας να καταπατήσει το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της. Αγνοεί ο εκπρόσωπος τους νόμους; Είναι κι αυτό μια πιθανότητα.

Πλην όμως, έγκυροι κύκλοι της Φρανκφούρτης, όπου η προσβολή της ανεξαρτησίας του Συστήματος των Κεντρικών Τραπεζών, όταν προέρχεται από μέλη κυβερνήσεως της Ζώνης του Ευρώ, ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου», υποψιάζονται ότι ο κ. Τζανακόπουλος το έκανε επίτηδες. Οπως ακριβώς είχε συμβεί στην αρχική περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσίπρα, Μάρτιο του 2015, όταν ο κ. Ντράγκι –πίσω από τον οποίον κάποιοι έβλεπαν ήδη τον κ. Στουρνάρα– αφήρεσε, λόγω της άφρονος πολιτικής Βαρουφάκη και Σία, το προνόμιο της έκτακτης χρηματοδότησης του πιστωτικού μας συστήματος. Ο πόλεμος ξεκίνησε και στους επόμενους μήνες, η διαμάχη με την ΕΚΤ θα πάρει τη θέση πάγιας διένεξης με το ΔΝΤ.

Για την ιστορία, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Ο κύριος Στουρνάρας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Οφείλει να λειτουργεί με βάση τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, πάντοτε στο πλαίσιο των γενικών πολιτικών που καθορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο».

Για να είναι όμως ολοκληρωμένη η ιστορία πρέπει να λάβουμε υπόψη όσα ο εκπρόσωπος αγνοεί, επιδεικτικώς και επί σκοπόν. Ετσι, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, ο οποίος υπόκειται στις προβλέψεις των Συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισσαβώνας, δηλαδή του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαγορεύεται οιαδήποτε υποταγή της κεντρικής τράπεζας στις πολιτικές που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 5Α του Καταστατικού Νόμου προβλέπει ότι τα όργανα διοίκησης της Τράπεζας «δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την κυβέρνηση», ενώ και «η κυβέρνηση και οι λοιποί φορείς πολιτικής εξουσίας δεν επιδιώκουν να επηρεάζουν τα όργανα της Τράπεζας». Με δύο λόγια, ο κ. Τζανακόπουλος είναι χαμένος από χέρι. Εκτός αν, που δεν θέλω ούτε να το φανταστώ, επιθυμεί να αναβιώσουν στις αγορές σενάρια εξόδου μας από το ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *