Ισ203: Πρώτα πολιτιστικά βήματα Κίνας

Ισ203: Πρώτα πολιτιστικά βήματα Κίνας

- in Ιστορικά
0

1. Στο 196. Ιστορικά: Κινεζική μυθική προϊστορία εξετάσαμε τη μυθολογική απαρχή της κινέζικης ιστορίας. Εκείνη η μυθική περίοδος, που όμως έχει ορισμένα αρχαιολογικά τεκμήρια, έληξε περίπου στο 4000 ππ (= 2000 πκε) με τον Μεγάλο Γιου, που άνοιξε κανάλια κι έδιωξε τα νερά της μεγάλης πλημμύρας κι έγινε ο 1ος βασιλιάς.

Αυτό συνέβη στο λεκανοπέδιο του Κίτρινου Ποταμού όπου η κύρια απασχόληση ήταν η αγροκτηνοτροφία. Όλες οι διαφορετικές φυλές ενώθηκαν υπό τον Γιου κι εγκαθιδρύθηκε η δυναστεία των Xia που θεωρείται να κράτησε ως το 1570 πκε.

Μετά ακολούθησε η Shang δυναστεία που κράτησε ως το 1045. Μερικοί ιστορικοί θεωρούν τη δυναστεία Xia εντελώς μυθική κι έτσι βάζουν τη Shang πρώτη.

2. Η φυλή Shang έγινε ισχυρή γύρω στο 1600. Η παράδοση λέει πως στον 16ο αιώνα πκε όλες οι διαφορετικές κοινότητες και φατρίες των Shang ενώθηκαν υπό την ηγεσία του Cheng Tang ο οποίος νίκησε τις δυνάμεις του κακού βασιλιά Jie των Xia και ίδρυσε τη δυναστεία Shang με έδρα της το μεσαίο λεκανοπέδιο του Κίτρινου Ποταμού.

Αυτή ήταν η πρώτη δυναστεία με γραφή. Οι περισσότερες πληροφορίες μας προέρχονται από «κόκαλα προφητείας». Με αυτά οι θρησκευτικοί αξιωματούχοι, οι μάντεις της περιόδου, προφήτευαν μελλοντικά γεγονότα. Πάνω σε αυτά χάραζαν στη μια μεριά μια ερώτηση, μετά έκαιγαν το οστούν ωσότου ράγιζε. Μετά ερμήνευαν τα ραγίσματα κι έγραφαν την απάντηση στην άλλη μεριά του οστού. Χιλιάδες τέτοια οστά έχουν ανακαλυφθεί από αρχαιολόγους. Άλλες πληροφορίες προέρχονται από τον αρχαίο ιστορικό Sima Qian της δυναστείας Χαν. Μα υπάρχουν και ορισμένες επιγραφές σε μπρούντζινα θρησκευτικά αντικείμενα της δυναστείας Shang.

3. Οι Shang άρχισαν να κατεργάζονται και να χρησιμοποιούν τον μπρούντζο. Έφτιαχναν λίγα εργαλεία μα πολλά όπλα και θρησκευτικά αντικείμενα. Αυτοί εφηύραν τα άρματα σερνάμενα από άλογα και, φυσικά, τα μπρούντζινα ακόντια και σπαθιά τους ήταν ισχυρότερα από τα (ξύλινα ή) χάλκινα άλλων φυλών.

Η γραφή τους είναι όμοια, όχι όμως ακριβώς ίδια με τη σημερινή. Ερωτήσεις στα οστά ήταν π.χ. «Θα είναι το βρέφος αγόρι;» Ή «Θα νικήσουμε την επικείμενη μάχη;» Ή «Να πάμε για κυνήγι αύριο;» Τέτοια και πολλά άλλα ανασύρθηκαν από το έδαφος στην τελευταία τους πρωτεύουσα Yin Xu. Πολλά είναι οστά βοδιών άλλα χελωνών.

Οι Shang λάτρευαν τα πνεύματα πεθαμένων προγόνων και το υπέρτατο πνεύμα που ονόμαζαν Shangdi.

Ο πιο διάσημος βασιλιάς τους Wu Ding βασίλεψε 58 έτη!

4. Η γραφή επέτρεψε στους Shang να αναπτύξουν μια πολύ καλά οργανωμένη κοινωνία και διακυβέρνηση με κέντρο την πρωτεύουσα και το παλάτι.

Η κυβέρνηση λειτουργούσε σε πολλαπλά επίπεδα, αρχίζοντας με τον Βασιλιά. Οι ανώτατοι αξιωματούχοι ήταν ως επί το πλείστον συγγενείς του βασιλιά. Μάζευαν φόρους για τις ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης.

Υπήρχαν πολέμαρχοι φεουδάρχες μα αυτοί δήλωναν πίστη στον βασιλιά και σε καιρό πολέμου προμήθευαν στρατιώτες.

Υπήρξε φαίνεται πολλή διαφθορά με τον τελευταίο βασιλιά των Shang, Di Xin. O Wu των Zhou τον ανέτρεψε κι έτσι άρχισε η δυναστεία Zhou το 1045.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *