Ισ196: Κινεζική μυθική προϊστορία

Ισ196: Κινεζική μυθική προϊστορία

- in Ιστορικά
0

1. Κατά την παλαιότερη παράδοση του Ταό Τε Τσινγκ, το Dao γέννησε την πρωταρχική Ενότητα της ύπαρξης, αυτή γέννησε τη Δυάδα, αυτή την Τριάδα και αυτή, πάλι, τα μύρια πλάσματα. Αυτά τώρα έχουν yin στη ράχη και yang στο στήθος τους. Η Δυάδα είναι yin και yang, ή Ουρανός και Γη (ή φως και σκοτάδι).

Στην ίδια παράδοση Ταοϊσμού, λέγεται πως υπήρχαν δύο πνεύματα ή στοιχεία, το αγνό και φωτεινό που έγινε Ουρανός και το ανάμικτο και βαρύ που έγινε Γη. Η ζωτική ενέργεια του αγνού και φωτεινού έγινε οι άνθρωποι. Η ενέργεια του ανάμικτου και σκοτεινού έγινε τα άλλα πλάσματα.

Μεταγενέστερες παραδόσεις, μετά τον 4ο πκε. αιώνα, μιλούν για μια θεά Nüwa που (σε πρώτη εκδοχή) έφτιαξε ανθρώπους από πηλό ή (σε μεταγενέστερη εκδοχή) μαζί με τον αδελφό της Fuxi τους γέννησε.

Το ζεύγος βοηθήθηκε (σε άλλο μύθο) από ένα δεύτερο ζεύγος Shang Pian και Sang Lin. Μα δεν εξηγείται από πού προήλθαν αυτά τα ζεύγη.

Μια άλλη παράδοση μιλάει για τον Πρωτάνθρωπο Pangu σε ένα αυγό που διαλύθηκε και από τα μέλη του δημιουργήθηκαν οι κόσμοι και τα πλάσματα.

2. Μετά παρουσιάζονται οι τρεις θεϊκοί βασιλείς (ή τρεις βασιλικές θεότητες) – που πρωτοαναφέρονται, δίχως όμως εξήγηση στον μύθο του Pangu. Αυτοί έζησαν ή βασίλευαν πριν το 2852 πκε και με τις δυνάμεις τους βοήθησαν τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη ζωή τους μεταβιβάζοντας απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Μετά το 2852 παρουσιάστηκαν οι πέντε σοφοί αυτοκράτορες.

Σε διαφορετικές λίστες των τριών θεών – βασιλέων υπάρχουν συνολικά πέντε ονόματα με δεύτερο στοιχείο shi (=σκέψη, νόηση, εμπειρική γνώση). Οι πέντε είναι Suiren-Shi, Youchao-shi, Shennong-shi, Fuxi-shi και Nuwa-shi.

Οι τρεις επικρατέστεροι είναι ο Suiren, ο Youchao, και ο Shennong. Μα επειδή το ιδεόγραμμα shi υποδείχνει και ‘πλήθος, δέκα’ κλπ. οι λόγιοι υποθέτουν πως πρόκειται για πανάρχαιες φυλές. Ίσως.

Ο Suiren μεταβίβασε τη γνώση της φωτιάς (τριβή ξύλων) και να μπορούν να μετακινούνται. Ο Youchao δίδαξε την κατασκευή κατοικίας από ξύλο έτσι που να κατοικούν οπουδήποτε. Ο Shennong δίδαξε την καλλιέργεια πέντε δημητριακών για να μη χρειάζεται να κυνηγούν μόνο.

3. Η περίοδος των πέντε Παλαιών Αυτοκρατόρων είναι 2852-2070 πκε. Μετά αρχίζει η Δυναστεία Xia (=hsia) του Μεγάλου Yu που δάμασε την πλημμύρα και την εξετάσαμε στο 195. Ιστορικά: Μυθική Απαρχή Κινέζικης Ιστορίας.

Οι πέντε αυτοκράτορες σε παραλλαγές και διαφορετική διαδοχή: ο Κίτρινος Αυτοκράτορας (αργότερα προστέθηκαν και άλλα χρώματα)· ο Zhuanxu· o Ku· o Yao· o Shun. Τρία άλλα ονόματα εμφανίζονται σε άλλες εκδοχές: οι Shaohao, Taihao και Yan. Αυτοί θεωρούνταν εξαρχής ως μεγάλοι σοφοί υψηλού ηθικού αναστήματος που έζησαν πολλά χρόνια και η εποχή τους χαρακτηριζόταν από ειρήνη και ευημερία. Δίδαξαν ιατρική, γραφή, το ημερολόγιο και άλλες τέχνες, ενώ η σύζυγος του Κίτρινου δίδαξε τη μεταξουργική.

Παραδοσιακά θεωρούνταν ημίθεοι, ήρωες και μεγάλοι σοφοί.

4. Εικάζω πως η προ-δυναστειακή εποχή, πέφτει κοντά στην αρχή της εποχής Kali-yuga (δηλ. της δικής μας εποχής) που κατά τη Βεδική Παράδοση άρχισε το 3100 πκε είναι η προηγούμενη εποχή Dvapara-yuga. Οπότε οι άνθρωποι ήταν πιο σοφοί, ενάρετοι και δημιουργικοί.

Στην Κινεζική Παράδοση διατηρήθηκαν μόνο κάποια ονόματα σοφών και δίκαιων βασιλέων και η ανάμνηση μιας ειρηνικής κι ευημερούσας περιόδου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *