Ισ195: Μυθική Απαρχή Κινέζικης Ιστορίας

Ισ195: Μυθική Απαρχή Κινέζικης Ιστορίας

- in Ιστορικά
0

1. Παραδοσιακά οι Κινέζοι τοποθετούσαν την απαρχή της Ιστορίας τους πριν 5.000 έτη. Ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, οι δυτικοί ιστορικοί πίστευαν πως τα αρχεία της Δυναστείας Shang ήταν φαντασία – μύθοι και θρύλοι δίχως ιστορικό υπόβαθρο. Αυτή εξακολουθεί να είναι μια τρομερά περιοριστική άποψη στη νοοτροπία πολλών ιστορικών, που θεωρούν εαυτούς “επιστήμονες” και απαιτούν μετρήσιμα, αναμφισβήτητα τεκμήρια και δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν δημιουργική φαντασία να ερμηνεύσουν θρύλους, μύθους και παραδόσεις.

Μετά, ξαφνικά, εμφανίστηκαν τα Οστά Προφητείας τα οποία είχαν γραπτά που αντιστοιχούσαν με τους “μύθους” της Δυναστείας Shang. Αυτά ήταν κόκαλα βοδιού στα οποία αναγράφονταν ερωτήσεις προς τις θεότητες. Αυτά μετά θερμαίνονταν από τους μάντεις και έσπαγαν. Οι μάντεις ερμήνευαν τα σπασίματα, τις ρωγμές και ραγισματιές και έδιναν απάντηση στα ερωτήματα.

2. Τα οστά άρχισαν να εξετάζονται ως ιστορικά τεκμήρια γύρω στο 1900 και ως το 1930 έγιναν βασικές μαρτυρίες και τα αρχεία Shang έπαψαν να είναι μύθοι και θρύλοι!

Οι ίδιοι οι Κινέζοι (εκτός από τους Δυτικόδουλους) πάντα θεωρούσαν τα Shang αρχεία ιστορικά (και χρησιμοποιούσαν τα προφητικά οστά ως φάρμακα, αφού τα άλεθαν – για δηλητηριάσεις, πυρετό, μαλάρια κλπ).

Παραδοσιακά η ιστορία τους ξεκίνησε με τη Δυναστεία Xia Σία, που ιδρύθηκε μετά αφού ο Μέγας Yu Γιου τιθάσευσε τη Μεγάλη Πλημμύρα, η οποία κατά τους Δυτικούς ήταν ακόμα ένας μύθος.

Μόνο που, όπως πολλοί άλλοι, δεν ήταν μύθος ακριβώς.

Η Μεγάλη Πλημμύρα έχει τώρα αποδειχθεί να ήταν ένα γεγονός.

3. Σύμφωνα με τον πανάρχαιο μύθο ο Μέγας Γιου δάμασε τη Μεγάλη Πλημμύρα πριν από 5.000 έτη και μετά ίδρυσε τη Δυναστεία Xia, την πρώτη πρώτη.

Ο μύθος λέει πως ο Gun διορίστηκε από κάποιον αυτοκράτορα Yao να ελέγξει τη Μεγάλη Πλημμύρα που γέμισε τις κοιλάδες του Κίτρινου Ποταμού (μήκος 5.464 χμ) και του Yangtze (μήκος 6.300 χμ). Ο Gun απέτυχε παρά τις προσπάθειές του επί 9 έτη.

Ο Yao τότε διόρισε τον Shun, μακρινό συγγενή, ο οποίος εξόρισε τον Gun σε βουνό, όπου εκείνος αποδήμησε ή μεταμορφώθηκε σε αρκούδα. Ο Shun παντρεύτηκε τις δυο κόρες του Yao κι έκανε πολλές χρήσιμες διοικητικές μεταρρυθμίσεις μη μπορώντας όμως να ελέγξει την Πλημμύρα.

Εγκαθίδρυσε 12 νησιά–περιφέρειες (zhou) και τυποποίησε μέτρα, βάρη και έθιμα εορτών και τελετουργιών. Μα παρά τα φράγματα και ορύγματα που έκανε (όπως και ο Gun) η πλημμύρα δεν ελέγχθηκε.

Τότε ανέλαβε ο Γιου, ο γιος του Gun. Αυτός είχε τη βοήθεια του Hebo, του θεού του Κίτρινου Ποταμού, ο οποίος του έδωσε τον χάρτη της περιοχής όλης. Εικάζεται πως ο Γιου άνοιξε κανάλια και χαντάκια κι έφυγαν τα νερά.

4. Ο Κίτρινος ποταμός, Huang He, δεύτερος σε μήκος μετά τον Yangtze (κι 6ος στον κόσμο) έχει τις πηγές του στα Όρη Bayan στη δυτική Κίνα (περιφέρεια Qinghai) σε ένα υψόμετρο περίπου 4.800 μέτρα. Υπήρξαν πολλές πλημμύρες το 1931, 1887 και μια πολύ μεγάλη 1332-33.

Μια ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγ. Qinglong Wu του πανεπιστημίου Πεκίνου βρήκαν πως κάπου σχετικά ψηλά στο φαράγγι του Κίτρινου Ποταμού έγινε μεγάλος σεισμός, που προκάλεσε μεγάλη κατολίσθηση χωμάτων και βράχων δημιουργώντας ένα φράγμα ύψους 200 περίπου μέτρων.

Τα νερά σωρεύτηκαν και μετά από μερικούς μήνες έσπασαν το φράγμα και ξεχύθηκαν ορμητικά στο φαράγγι του ποταμού πλημμυρίζοντας την περιοχή ως και 2,5 χλμ μακριά και αλλάζοντας τον ρου του ποταμού.

Η πλημμύρα τοποθετείται τώρα κοντά στο 2.000 πκε, δηλαδή 4.000 ππ.

Η παράδοση που μιλά για 5.000 έτη κάνει λάθος 1.000 χρόνια. Δεν πειράζει, υποθέτω. Ιδίως αφού υπάρχει και άλλη μυθική προ-ιστορία που τα καλύπτει. Θα επανέλθω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *