Ισ169: Η πιο αιματηρή μάχη

Ισ169: Η πιο αιματηρή μάχη

- in Ιστορικά
0

 

Δεν ήταν μάχη ακριβώς μα σφαγή πριν, κατά και μετά τη μάχη. Ήταν η κατάκτηση και λεηλασία του Δελχί στα μέσα Δεκεμβρίου 1398 από τον Ταμερλάνο. Λεγόταν Τιμούρ Λαν από το περσικό Temur Lang “Τιμούρ ο κουτσός” διότι είχε τραυματιστεί νέος από δυο βέλη.

Μογγολικής καταγωγής μα εκτουρκισμένος, ο Τιμούρ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χανάτο Chagatai, στην Υπερωξιανή, σημερινό Ουζμπεκιστάν, στην περιοχή της Σαμαρκάνδης (1336-1405).

Δεν ήταν νομάς μα σχετικά αστικοποιημένος και ως το 1370 είχε αποκτήσει την υπέρτατη εξουσία στο Δυτικό Χανάτο περιθωριοποιώντας τον Χαν. Ο ίδιος κράτησε τον τίτλο Αμίρ (= “στρατηγός”), διότι ο “Χαν” δινόταν μόνο σε απογόνους του Τζένγκις.

Με βάση το Χανάτο κατέκτησε τους Μαμελούκους της Συρίας και της Αιγύπτου, την αναδυόμενη Οθωμανική αυτοκρατορία, την Περσία και το Σουλτανάτο του Δελχί στην Ινδία.

Ονόμαζε τον εαυτό του “Σπαθί του Ισλάμ” και με τις κατακτήσεις του προσπάθησε να ανασυγκροτήσει την αυτοκρατορία του Τζένγκις Χαν. Είναι ο τελευταίος μεγάλος Μογγόλος κατακτητής. Πάντα έκανε την προσφορά στους εχθρούς του να παραδοθούν αλλιώς θα τους σκότωνε! Μετά έφτιαχνε πυραμίδες με τα κρανία τους. Εκτιμάται πως εξόντωσε 17 εκμ, δηλαδή το 5% του τοτινού παγκόσμιου πληθυσμού.

Το καλοκαίρι 1398 λεηλάτησε το Αφγανιστάν και αφού διέσχισε τον Ινδό ποταμό τον Σεπτέμβριο ερείπωσε την Tulamba κι έσφαξε τους κατοίκους. Σάρωσε κι άλλες πόλεις (Multan, Meerut) κι έφθασε στο Δελχί όπου είχε να αντιμετωπίσει τον στρατό του σουλτάνου Nasir-ud-Din Mahmud Shah Tughluq και ως συνήθως έστειλε το τελεσίγραφό του.

Ο σουλτάνος είχε μεγάλο στρατό κι ένα σώμα ελεφάντων με πανοπλία και δηλητηριασμένους χαυλιόδοντες. Απάντησε περιφρονητικά στον εισβολέα ως αδαή βάρβαρο.

Ο Ταμερλάνος μάζεψε 100.000 αγρότες και άλλους Ινδούς από τη γύρω περιοχή και τους έσφαξε πριν τη μάχη ως προειδοποίηση. Ο σουλτάνος έφριξε μα πίστευε πως ο στρατός του ήταν ισχυρότερος του Τιμούρ και παρέταξε τους ελέφαντές του που προκάλεσαν τρόμο στους αντιπάλους.

Ο Τιμούρ διέταξε να φέρουν καμήλες και να τις φορτώσουν με ξύλα και άχυρα. Όταν οι ελέφαντες άρχισαν την επίθεση, ο Τιμούρ έβαλε φωτιά στο φορτίο των καμήλων και τις ώθησε προς τους ελέφαντες. Αυτοί πανικοβλήθηκαν και μουγκρίζοντας μαζί με τις φλεγόμενες καμήλες στράφηκαν κατά των Ινδών.

Ήταν μια πανεύκολη νίκη· ο στρατός του σουλτάνου αποδεκατίστηκε.

Μετά, το Δελχί λεηλατήθηκε ανελέητα. Ο Ταμερλάνος έδωσε διαταγή κάθε αξιωματούχος στη συνοδεία του και κάθε ιμάμης ακόμα έπρεπε να σκοτώσουν τουλάχιστον τρεις απίστους!

Εκτός από τις 100.000 πριν τη μάχη και τους στρατιώτες του σουλτάνου, σφάχτηκαν τις επόμενες μέρες περίπου 250.000 άνθρωποι.

Ο πληθυσμός του Δελχί χρειάστηκε έναν αιώνα για να αναπληρωθεί!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *