Ισ154: Γαλλίας λάθος στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ισ154: Γαλλίας λάθος στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

- in Ιστορικά
0

1. Το μεγάλο σφάλμα των Γάλλων στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν οι ίδιοι – κυρίως οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες. Ήταν δυο κοπάδια διστακτικών φοβιτσιάρηδων, που στον νου τους ζούσαν ακόμα τις φονικές συνθήκες του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου που είχε λήξει το 1918 με δική τους νίκη!

Ένας ταγματάρχης το 1934 δημοσίευσε το Vers l’ Armie de Mitier “Προς έναν Στρατό Επαγγελματικό”: μια μελέτη που πρότεινε τη μηχανοποίηση του στρατού με 100.000 επίλεκτους και 3.000 άρματα μάχης. Ήταν ο Charles De Gaulle που κέρδισε μόνο αποδοκιμασία κι έχθρα από τους ανώτερούς του. Δεν προβιβάστηκε το 1936 όπως θα έπρεπε, αλλά μόνο το 1937 χάρη στην επέμβαση του πολιτικού πατρόνου του Reynοd ο οποίος τον προώθησε στον Daladier που τότε ήταν υπουργός Πολέμου και ήθελε τον επανεξοπλισμό. Ο Ντε Γκώλ έγινε Συνταγματάρχης το 1937.

Μόνο αυτοί και λιγοστοί άλλοι καταλάβαιναν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Γαλλία σχετικά με τη χιτλερική Γερμανία της εποχής.

2. Την 1η Σεπτ. 1939 οι Γερμανοί επιτέθηκαν κεραυνοβόλα στην Πολωνία με όλες τους τις δυνάμεις, με τον στρατό να εισβάλλει ακάθεκτα, το ναυτικό να βομβαρδίζει το οχυρό στο λιμάνι Ντάνστικ και 1.500 αεροσκάφη να βομβαρδίζουν ανελέητα τις πολωνικές δυνάμεις και τα αεροπλάνα τους στο έδαφος!

Οι Γάλλοι είχαν ήδη κάνει επιστράτευση 26/8/39 και την 1/9/39 διατάχθηκε πλήρης επιστράτευση. Και οι Πολωνοί νόμισαν πως Γαλλία και Βρετανία θα τηρούσαν τις συμμαχικές εγγυήσεις που είχαν δοθεί για πόλεμο κατά της Γερμανίας αν αυτή εισέβαλε στην Πολωνία.

Οι Πολωνοί μάταια περίμεναν οποιαδήποτε μορφή βοήθειας. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δίσταζαν διότι φοβόντουσαν γερμανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στις πόλεις τους. Παραγνώριζαν το γεγονός πως το 90% της Λουφτβάφε βομβάρδιζαν την Πολωνία!

3. Στις 7/9, τέσσερις μέρες μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας, οι Γάλλοι εισέβαλαν στην κοιλάδα του Ρήνου με το σχέδιο να προχωρήσουν ως τη γραμμή Siegfried (άμυνα των Γερμανών) προστατευμένη από την 1η Στρατιά υπό τον Witgleben.

Οι Γερμανοί είχαν 22 μεραρχίες και 100 πυροβόλα.

Οι Γάλλοι είχαν 40 μεραρχίες, 4.700 πυροβόλα και 400 τανκς!

Επειδή οι γερμανικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες στην Πολωνία και θα έμεναν εκεί για 3 βδομάδες ακόμα ως την απόλυτη συντριβή της χώρας εκείνης, ο Χίτλερ ανησυχούσε με την επίθεση των Γάλλων.

Η επίθεση δεν πραγματώθηκε!

30 γαλλικές μεραρχίες παρατάχθηκαν στα σύνορα. 11 μεραρχίες προχώρησαν στο γερμανικό έδαφος σε βάθος 8 χλμ και κατέλαβαν όλες τις οχυρωμένες γερμανικές θέσεις συν 12 πόλεις και χωριά χωρίς να συναντήσουν σοβαρή αντίσταση.

4. Υποτίθεται, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο και όπως ανέμεναν οι Πολωνοί, πως οι Γάλλοι θα επιτίθενταν ολοκληρωτικά στις 17/9!

Στις 12/9 τα γαλλικά στρατεύματα διατάχθηκαν να σταματήσουν πριν φθάσουν το ένα χιλιόμετρο από τη γραμμή Ζίγκφριντ και την επομένη πληροφόρησαν τους Πολωνούς πως η μεγάλη επίθεση θα γινόταν όχι στις 17 μα στις 20/9.

Οι Γάλλοι είχαν απόλυτη κυριαρχία επί του γερμανικού εδάφους. Μα επειδή το δόγμα τους ήταν βασικά αμυντικό με την περιβόητη γραμμή Μαζινό, ο στρατηγός Gamelin,  με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Daladier δεν εξέτασε καμιά άλλη επιθετική κίνηση.

Στο μεταξύ, στις 4/9 βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ντροπιαστικά και αναποτελεσματικά τη γερμανική ναυτική βάση Wilhelmshaven και την ίδια μέρα αποβιβάστηκαν στη Γαλλία τα πρώτα κλιμάκια της Βρετανικής Εκστρατευτικής Δύναμης που μετά από ένα μήνα θα έφθανε τους 150.000 άντρες.

5. Στις 17/9 η Πολωνία γονάτισε αιμόφυρτη καθώς οι στυγεροί Σοβιετικοί εισέβαλαν μαζικά από τα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Οι Γάλλοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα πλέον. Στις 21/9 μάλιστα ο Gamelin διέταξε τα γαλλικά στρατεύματα να υποχωρήσουν και όλες οι μονάδες να επιστρέψουν στις αρχικές (αμυντικές) θέσεις τους στη γραμμή Μαζινό. Μερικοί στρατηγοί σαν τον Henri Girand είδαν με κατάπληξη να χάνεται η ευκαιρία να πλήξουν τους Γερμανούς, μα παρά τις ενστάσεις τους η τακτική δεν άλλαξε.

Στο μεταξύ οι Γερμανοί μετακίνησαν μονάδες στο Δυτικό Μέτωπο και προκάλεσαν συνολικά απώλειες 2.000 Γάλλων και 4 τανκς.

Ο Γερμανός επιτελάρχης Alfred Jodl ομολόγησε στη δίκη της Νυρεμβέργης «Δεν καταρρεύσαμε στο 1939 μόνο και μόνο διότι ενώ πολεμούσαμε στην Πολωνία οι 110 μεραρχίες των Γάλλων και Βρετανών στη Δύση έμειναν εντελώς άπρακτες»!

Ήταν και είναι απίστευτο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *