Ο Πύργος της Βαβέλ (2)

Ο Πύργος της Βαβέλ (2)

1. Ο εξυπνακισμός καλά κρατεί στον κόσμο. Στην Ελλάδα μας είναι η διέξοδος για την έλλειψη αληθινής καλλιέργειας κι εξυπνάδας.

Το άρθρο «Πολιτική Οικονομία 166: Πύργος της Βαβέλ» δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο μας Βίγλα τον Φεβρουάριο και πιο πρόσφατα (21/3/20) στο Facebook. Υπήρξαν αρκετά σχόλια από καλοπροαίρετους αναγνώστες μα τα πιο πολλά έδειχναν πως δεν καταλάβαιναν τα απλά νοήματα. Δεν πειράζει.

Μεταφέρω ένα σχόλιο: «Ο πυργος της ΒΑΒΕΛ ειναι η προσωποποιηση της παγκοσμιοποιησης που συνεβη στο παρελθον. Ειναι αυτο που για δευτερη φορα την τολμουν. Οι της ιδιας φυλης και μυαλο δεν εβαλαν… Λαικη σατυρικη εκφραση ειναι το εθιμο των καρναβαλιων .Ειναι η μειξης της διαφορετικοτητας και αυτο ειναι το αποτελεσμα.»

Πάλι καλά που ο σχολιαστής κράτησε τον χώρο ανάμεσα στις λέξεις και βάζει τελείες. Δεν κατάλαβε πως ο πύργος υπάρχει μέσα μας!

2. Ερμηνεύοντας τον μύθο που μας δίνεται στη Γένεση 11.1-9 (Παλαιά Διαθήκη), έγραψα πως η σύγχυση που ακολούθησε την επιχείρηση «Πύργος ως τον Ουρανό» και η κατάρρευση, οφειλόταν στην αλαζονεία των ανθρώπων που προτίμησαν να ακολουθήσουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες αντί τους Φυσικούς Νόμους του σύμπαντος και κοίταζαν το δικό τους προσωπικό συμφέρον κι εγωιστικούς στόχους, αντί το κοινό καλό. Ο Θεός, που συχνά μιλά στον πληθυντικό (ή γιατί όντως ήταν πολλοί θεοί ή γιατί χρησιμοποιεί πληθυντικό ευγενείας) εκπροσωπεί εδώ τον Φυσικό Νόμο που τιμωρεί.

Το βλέπουμε σήμερα πιο καθαρά ίσως με την αυξανόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού για τον οποίο οι επιστήμονες, οι γιατροί, φαρμακοποιοί, και πολιτικοί ήταν εντελώς απροετοίμαστοι.

Και ο κοσμάκης δεν ήθελε να πάρει την επιδημία στα σοβαρά εξ αρχής ούτε τις οδηγίες των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης. Είχαμε τους παρανοϊκούς με το καρναβάλι στην Πάτρα, τους εκδρομείς στην Κωνσταντινούπολη και τους διάφορους ανεύθυνους στις εκκλησίες, στις παραλίες και άλλες επικίνδυνες συγκεντρώσεις.

3. Μερικές εφημερίδες έγραψαν (23/3) πως περιοριζόταν η ελευθερία των πολιτών καθώς η κυβέρνηση πολύ ορθά επέβαλε μετακίνηση μόνο για εργαζόμενους και για αναγκαίες υποθέσεις (επισκέψεις σε σουπερμάρκετ, φαρμακεία και παρόμοια).

Οι εκδότες ανήκουν στους εξυπνάκηδες (όχι έξυπνους) διότι προφανώς δεν κατάλαβαν πως αν οι πολίτες εκδήλωναν περισσότερη ευθύνη προσωπική και δεν τριγυρνούσαν σαν άσκοποι γυρολόγοι επιτείνοντας τον κίνδυνο διασποράς, δεν θα υπήρχε η ανάγκη για αυστηρά μέτρα.

Για ποια ελευθερία μιλάμε; Δεν είναι η πανανθρώπινη ελευθερία που όλοι επιθυμούμε, όταν συμπεριφέρεσαι δήθεν ελεύθερα μα ανεύθυνα καθώς θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων. Αυτήν την ελευθερία θέλουν μόνον εγκληματίες.

«Η ελευθερία που δόθηκε στο λαό», έγραψε ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας Ονορέ ντε Μπαλζάκ, «είναι παρθένα που δόθηκε στους ακόλαστους». Είναι όπως οι νεαροί που το θεωρούν κατόρθωμα ή αγωνιστική δόξα να φτύνουν αστυνομικούς που κάνουν τη δουλειά τους αυτές τις μέρες της δοκιμασίας.

4. Μα το θέμα μας δεν περιορίζεται στο έθνος και στην Πολιτεία μας. Εμείς σταθήκαμε τυχεροί που η κυβέρνηση άρχισε να παίρνει ορθά μέτρα περιοριστικά της εξάπλωσης του ιού σχετικά νωρίς. Αλλιώς θα είχαμε και μεις ίσως τη μοίρα της Ιταλίας με έναν θάνατο κάθε 2 λεπτά!

Δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια από τον ΟΗΕ ή τον ΠΟΥ να κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια σε διεθνή κλίμακα για τον περιορισμό της πανδημίας. Οι οργανισμοί αυτοί φαίνεται να υπάρχουν μόνο για επίδειξη και ματαιοδοξία και την επιδίωξη των συμφερόντων των μεγάλων ισχυρών κρατών. Και αυτό δείχνει την αβυσσαλέα παρακμή μας.

5. Τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα στην ΕΕ. Θα περίμενε κανείς περισσότερο συντονισμό, περισσότερη αλληλοβοήθεια. Τίποτα!

Απεναντίας μερικές κυβερνήσεις συμπεριφέρονται προς άλλες όπως σε εχθρούς! Χωρίς να συνεννοηθούν κλείνουν τα σύνορα, καταργούν πτήσεις, εμποδίζουν την είσοδο ή έξοδο άλλων Ευρωπαίων. Η Γερμανία αρνήθηκε να στείλει μάσκες στην Ιταλία! Στην Ουγγαρία οι πολίτες αγοράζουν όπλα όπως στις ΗΠΑ!

Κρυφά ή φανερά κάποιοι κατηγορούν τους Κινέζους. «Κινέζικος ιός» λέει αυτό το ανθρώπινο βδέλυγμα, ο Τραμπ, που προσπάθησε να εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία που αναπτύσσει το εμβόλιο κατά του ιού.

Στην Κίνα κατηγορούν τους Αμερικανούς!

Στο Ιράν και στην Τουρκία κατηγορούνται οι Εβραίοι, το Ισραήλ (το μόνο το οποίο βοήθησε τους Παλαιστινίους)!

Οι αριστεροί κατηγορούν εδώ τους πλουτοκράτες που έφεραν τον ιό από την Ιταλία! Αριστεροί σαν τον Τσίπρα και τον Παπαδημούλη και άλλους Συριζαίους που είναι πιο πλούσιοι από τον μέσο Έλληνα!

Να, ο πύργος της Βαβέλ σε όλη του την ερείπωση!

1 Comment

  1. Προσθετικά, θα ήθελα να πω, πως ΒΑΒΕΛ σημαίνει, άλλο να εννοεί ο ομιλητής & ο ίδιος άλλο να λέει, ενώ αυτοί που ακούν την ομιλία του , να ερμηνεύουν στο νού τους άλλο από αυτό που λέγεται* όπως καλυμμένα λέγεται….! ΈΤΣΙ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΟΤΙΚΗ ΑΣΥΝΕΝΟΗΣΙΑ με ολέθρια κατάληξη κάθε φορά…!
    Βέτα Ματαθία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *