Ισ114: Αυτόχθονες Αυστραλοί

Ισ114: Αυτόχθονες Αυστραλοί

- in Ιστορικά
0

1. Οι Αυτόχθονες Αυστραλοί, οι Αβορίγινες (Aborigines) όπως έχουν πια γίνει γνωστοί στον κόσμο, είναι ο αρχαιότερος λαός του πλανήτη και ο πολιτισμός τους είναι ο παλαιότερος συνεχιζόμενος πολιτισμός.

Οι Βρετανοί διέπραξαν μεγάλο έγκλημα που αγγίζει τη γενοκτονία, όταν κατέλαβαν την Αυστραλία και τη χρησιμοποίησαν για εποίκιση με Βρετανούς ελεύθερους πολίτες, μα και κατάδικους, αγνοώντας την ύπαρξη των αυτοχθόνων και κηρύσσοντας τη χώρα terranullius ‘δίχως κατοίκους, που δεν ανήκει σε κανένα’ (sic)!!!

Πρώτα ο υποπλοίαρχος James Cook (και ο επιστήμων συνοδός του Banks), το 1770 και αργότερα (1788) ο Captain Phillip και η αρμάδα του από 11 πλοία με αποίκους (περίπου 500), λίγους στρατιώτες και κατάδικους (περίπου 750),εισέβαλαν κι αποίκισαν την περιοχή, εκεί που σήμερα βρίσκεται η μεγαλούπολη Sydney.

2. Η Αυστραλία δεν ήταν terranullius και το γεγονός ήταν αρκετά γνωστό από τις αρχές του 17ου αιώνα, όταν πρώτα οι Ολλανδοί θαλασσοπόροι εξερεύνησαν τις δυτικές και νότιες ακτές (Janszoon 1606) και μετά το 1620 προχώρησαν και στις βόρειες ακτές.

Οι πρώτοι σύγχρονοι «σοφοί» άνθρωποι (homosapienssapiens) έφυγαν από την Αφρική, κατά την επικρατέστερη πανεπιστημιακή θεωρία, περίπου πριν από 72.000 χρόνια. Ένα κύμα εμιγκρέδων ξεχώρισαν περίπου 58.000 ππ.(προ του παρόντος, 11/2019) κι έφθασαν στην Αυστραλία περίπου 50.000 ππ.

Έχουν διατυπωθεί διάφορες γνώμες και ισχυρισμοί για την άφιξη των πρώτων ανθρώπων πολύ νωρίτερα, ως και 65.000 ππ. Αυτές είναι εικασίες.

Εφέτος δημοσιεύτηκε μια μελέτη από το πανεπιστήμιο Cambridge που παρουσιάζει τα ευρήματα μιας μεγάλης ομάδας ερευνητών οι οποίοι εξέτασαν το DNA των κατοίκων Παπούα και Αβορίγινων.

3. 50.000 έτη ππ οι πρώτοι άνθρωποι έφθασαν στη μεγάλη ήπειρο Sahul που αποτελούνταν από τις σημερινές ξεχωριστές χώρες Νέα Γουινέα, Αυστραλία και Τασμανία (και μερικά άλλα παρακείμενα μικρότερα  νησιά).

Η γεωγραφία της περιοχής πήρε τη σημερινή μορφή της με τις μικρές και μεγάλες μάζες γης ξεχωριστές γύρω στο 10.000 ππ με το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Έκτοτε και ως τον 17ο αιώνα οι αυτόχθονες απομονώθηκαν. Οι Αυτόχθονες Αυστραλοί απομονώθηκαν πριν 31.000 έτη και, παρότι εισήλθαν θαλασσοπόροι έμποροι από την Ινδονησία και την Κίνα στα βόρεια παράλια, οι αυτόχθονες δεν δέχθηκαν νέα σημαντική εισροή χρωμοσωμάτων ως τη σύγχρονη εποχή της Βρετανικής αποικιοκρατίας – εκτός ίσως από Ινδούς γύρω στις 6000 ππ.

Μα το πιο παράξενο γεγονός είναι πως υπήρξε μεγάλη διαφοροποίηση και η εδραίωσή της μεταξύ διαφορετικών ομάδων, κοινωνιών, εθνών ή φυλών που προχώρησαν κι εγκαταστάθηκαν ανατολικά και νότια, δυτικά και νότια ή σε κεντρικές περιοχές της αφιλόξενης μεγάλης ερήμου.

4. Εκτός από τον γενετικό κώδικα που διαφοροποιήθηκε στις διάφορες περιοχές (βορειοανατολικά, νότια, δυτικά, κέντρο και κεντροανατολικά κλπ), η γλώσσα επίσης και η κουλτούρα διαμορφώθηκε ξεχωριστά και παρά τα πολλά κοινά πολιτισμικά, θρησκευτικά στοιχεία, παρουσιάστηκαν μεγάλες αποκλίσεις και διαφορές.

Όταν ήρθαν οι Βρετανοί το 1788 υπήρχαν 250 έθνη με τη δική τους ξεχωριστή γλώσσα το καθένα. Κάθε έθνος απαρτιζόταν από τουλάχιστον 5 ως 40 φυλές και κάθε γλώσσα είχε τις δικές της διαλέκτους.

Μερικοί γλωσσολόγοι αποφάσισαν πως οι γλώσσες του 90% των Αβορίγινων είναι σχετικά νέες, ηλικίας περίπου 4.000 ετών, ενώ οι άλλες του 10% είναι πολύ παλαιότερες. Αυτό σημαίνει πως κάποιο κύμα αγνώστων επισκέφθηκε την Αυστραλία, εκεί γύρω στο 2.000 πκχ και (άγνωστο πώς) έδωσε τη δική του γλώσσα. Μα το έκανε αυτό δίχως να αφήσει κάποιο ίχνος στον παλαιό αυτόχθονα γενετικό κώδικα!

Από την άλλη, οι Irina Pugach και Mark Stoneking του Max Planck Ινστιτούτου για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, βρήκαν (2012) πως γύρω στο 4.200 πκχ. υπήρξε εισροή DNA από την Ινδία στην Αυστραλία. Αυτό έχει όμως αμφισβητηθεί από άλλους.

Θα επανέλθω αργότερα να εξετάσω την πολύ ενδιαφέρουσα πολιτισμική κατάσταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *