Ισ112: Εμφύλιος 200 ετών και βάλε! (2)

Ισ112: Εμφύλιος 200 ετών και βάλε! (2)

- in Ιστορικά
0

1. Η πυρκαγιά στην Εύβοια άναψε τη φωτιά του Εμφυλίου στις παρατάξεις των φανατικών οπαδών όπως σημείωσαν πολλοί άλλοι νουνεχείς αναλυτές, μα όχι ευτυχώς στους πολιτικούς εκπροσώπους τους σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Θα περίμενα πως η εκλογική εκτόνωση θα έφερνε κάποια ειρήνευση, κάποια κατασίγαση στην ατέρμονη έριδα που τώρα, ευτυχώς συνεχίζεται κυρίως στα σόσιαλ μίντια. Μα όχι. Φλογερό αλληλοβρίσιμο και στα δύο στρατόπεδα.

Φαίνεται πως ο διχασμός και ο φανατισμός υποδαυλίστηκαν γερά πριν τις εκλογές, πριν προηγούμενες εκλογές. Και δεν υπάρχει ένδειξη πως θα καταπαύσουν.

Ο εγωισμός μοιάζει αγιάτρευτος: δεν λέει να υποχωρήσει. Φταίνε οι άλλοι. Εμείς έχουμε δίκιο.

“Ποιος θα σηκώσει το βάρος τούτο από την ψυχή μας;” Και πώς;

2. Έχουμε σε πολλά άρθρα εξετάσει το πρόγραμμα νομοθετημάτων της νέας κυβέρνησης. Είναι μακρύ και περίπλοκο. Διότι πρέπει να λύσει προβλήματα αιώνων που δεν είναι μόνο παράγωγα της ελληνικής ψυχοσύνθεσης μα παγκόσμια – αν και σε μερικές Πολιτείες βρέθηκαν κάποιες επιπόλαιες ίσως μα εφαρμοσμένες λύσεις.

Η αλλαγή νοοτροπίας είναι το πρώτο, το βασικό πρόβλημα που απαιτεί λύση. Η νομοθεσία ενθαρρύνει και απαγορεύει πράξεις μα όχι σκέψεις ή διαθέσεις. Πρώτα είναι οι επιθυμίες, διαθέσεις και σκέψεις. Μετά οι πράξεις.

Ναι, το δημογραφικό μας έχει μαύρο χάλι. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι νέοι μας φεύγουν και αφήνουν πίσω μια κοινωνία αυξανόμενων συνταξιούχων!

Ναι, το κράτος ως σύνολο, ως μηχανισμός διακυβέρνησης και υπηρεσιών προς τους πολίτες χρειάζεται βαθύτατη βελτίωση. Όλοι το αναγνωρίζουν μα κανείς δεν ξέρει πώς να προχωρήσει εδώ. Σπάνε αυγά με πολιτικό κόστος!

Αξιολόγηση και αξιοκρατία είναι απαραίτητες διαδικασίες. Ο Σύριζα έκανε πίσω για να μη θίξει τους συνδικαλιστές υποστηρικτές του. Θα το κάνει η ΝΔ; Πώς, πότε, πού;

3. Ανέφερα μερικές περιοχές που χρειάζονται άμεση ορθή αντιμετώπιση.

Ακόμα πιο σημαντική είναι η γρήγορη και αμερόληπτη απονομή Δικαιοσύνης που πρέπει να είναι ανεξάρτητη από κομματικές παρεμβάσεις.

Εξίσου σημαντική είναι η φορολογική μεταρρύθμιση και η απελευθέρωση του Ιδιωτικού Τομέα ώστε να επέλθει οικονομική ανάπτυξη και παραγωγή πλούτου.

Μα πάνω από όλα είναι η μεταρρύθμιση στην Παιδεία που συμπεριλαμβάνει όλες τις βαθμίδες και τα νηπιαγωγεία και την οικογενειακή ανατροφή.

Μόνο αυτή με έμφαση στην παραγωγή καλών ανθρώπων, αλληλέγγυων, αξιοπρεπών, πρόθυμων για λογική συναίνεση και συνεργασία.

Αυτό δεν γίνεται με νομοθετήματα και κομματική συνθηματολογία.

Αυτό γίνεται με ορθή Παιδεία. Ποιοι και πού είναι ορθοί εκπαιδευτές;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *