Ισ307: Θρησκεία και Αρχαιολογία

Ισ307: Θρησκεία και Αρχαιολογία

- in Ιστορικά
0

Στην Παλαιά Διαθήκη, στο 1ο βιβλίο Γένεσις, κεφ.18 διαβάζουμε πως στα Σόδομα και Γόμορρα επικρατούσαν διαφθορά κι έκλυτα ήθη και ο Θεός ήθελε να καταστρέψει τις δύο πόλεις και δέχτηκε το αίτημα του Αβραάμ να μην τα καταστρέψει αν βρίσκονταν 50 ενάρετοι άνθρωποι. Μα δεν βρέθηκαν 50. Δέχτηκε αν βρίσκονταν 45, μετά 40, 30, 20 και 10. Μα ούτε 10 δεν βρέθηκαν παρά μόνο ο Λωτ και η οικογένειά του.

Δύο άγγελοι προειδοποίησαν τον Λωτ για την επικείμενη καταστροφή και του είπαν να φύγει και φεύγοντας να μην κοιτάξει πίσω αυτός ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας (κεφ.19). Και ο Λωτ με τους δικούς του έφυγαν και ‘‘ο Κύριος έβρεξε επί Σόδομα και Γόμορρα θείον πυρ από τον Κύριο του Ουρανού’’ (19.24).

Έτσι καταστράφηκαν οι δύο πόλεις και τα περίχωρα, οι άνθρωποι όλοι και τα φυτά (19.25). Όπως φαίνεται στην ανάπλαση στην επόμενη φωτογραφία.

Μα η γυναίκα του Λωτ, συνεχίζει ο μύθος, κοίταξε πίσω και μετατράπηκε σε στήλη άλατος (19.26). Κι έγινε σύμβολο στη λογοτεχνία

Στην εποχή μας οι εξειδικευμένοι αρχαιολόγοι και φυσικοί ανακάλυψαν πως στην περιοχή του Tall el-Hammam στη σημερινή Ιορδανία πριν από 3600 έτη ένας μετεωρίτης εξερράγη στον αέρα με μια δύναμη 1000 φορές ισχυρότερη από την ατομική βόμβα που έπληξε τη Χιροσίμα. Η θερμοκρασία υπολογίζουν ανέβηκε στους 2000 βαθμούς Κελσίου και, παρότι η έκρηξη έγινε 2,5 μίλια (= 6,5 χλμ. περίπου) ψηλά, τα πάντα έλιωσαν – άνθρωποι, ζώα, φυτά, πέτρες, μέταλλα. Το ωστικό κύμα εξαπλώθηκε με ταχύτητα 740 μίλια την ώρα. (Scientific Reports Journal.)

Στις φωτογραφίες η σύγχρονη απεικόνιση της καταστροφής (με τον Λωτ και οικογένεια να φεύγει) και οι ερευνητές που έκαναν τις ανασκαφές και μελέτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *