Φιλ655: “Θεοί εστέ”

Φιλ655: “Θεοί εστέ”

- in Φιλοσοφία
0

Η φράση του τίτλου “είστε θεοί” προέρχεται από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, κεφ. 10, εδάφιο 34. Λίγο νωρίτερα ο Ιησούς ρωτήθηκε από ομάδα Εβραίων (10.24) να τους πει ξεκάθαρα αν ήταν ο αναμενόμενος “Χριστός”. Και απαντώντας λέει “Εγώ κι ο πατήρ εν εσμέν (εγώ και ο πατέρας είμαστε ένα)”! Εκείνοι το θεώρησαν βλασφημία και άρχισαν να του πετούν πέτρες λέγοντάς του “Πώς τολμάς να κάνεις τον εαυτό σου θεό, αφού εσύ είσαι άνθρωπος;” Και ο Ιησούς απάντησε “Είναι γεγραμμένο στον Νόμο σας: [ο Κύριος είπε] Εγώ είπα είστε θεοί! Αφού ο Θεός είπε σε εκείνους πως είναι θεοί είναι ο λόγος του θεού, και η Αγία Γραφή δεν μπορεί να ψεύδεται”!

Ο Ιησούς παραπέμπει στον Ψαλμό 82 όπου ο Θεός είναι σε συναγωγή θεών και μιλώντας για τους φτωχούς, στερημένους και ορφανούς λέει “Εγώ είπα είστε θεοί και όλοι [είστε] γιοί του Υψίστου, μα πεθαίνετε ως άνθρωποι” (82.6).

Η άποψη πως ο Θεός είναι μέσα στον άνθρωπο θεωρείται βλασφημία όχι μόνο από τους Εβραίους μα και από τους Χριστιανούς και ας το λέει ο ευαγγελιστής, ας το λέει ο ψαλμωδός, ας το λέει το βιβλίο Γένεση στην Παλαιά Διαθήκη. “Κατ’ εικόνα Θεού εποίησεν [τον άνθρωπο]” (Γένεσις 1.27). Μετά λέγεται (στο 2.7) “ενεφύσησε εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσα”. Ενεφύσησε μέσα στον άνθρωπο την πνοή του ο Θεός, την ίδια την ουσία του!

Είναι πολύ παράξενο που οι θεολόγοι και ιεράρχες του Χριστιανισμού αγνοούν αυτήν την αλήθεια και την αρνούνται.

Μα οι ευαγγελιστές τη θυμίζουν πάλι, και πάλι την αγνοούν και την απορρίπτουν με σοφιστείες οι εκκλησιαστικοί!

Διότι ο Ιησούς βεβαιώνει πως η Βασιλεία “εντός ημών εστίν”. Στον Λουκά λέει: “Δεν έρχεται η βασιλεία του Θεού με παρατήρηση [εξωτερικά]. Δεν θα πουν – Να την εδώ ή να την εκεί. Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας”. Και δεν λέει “η βασιλεία του Θεού (δηλαδή ο ίδιος ο Χριστός) είναι τώρα ανάμεσά σας”, όπως ερμηνεύουν οι θεολόγοι, μα “εντός υμών – μέσα σε σας”.(17.21)

Στον Ιωάννη πάλι εξηγεί ο Ιησούς: “Εκείνη τη μέρα θα γνωρίζετε πως εγώ [είμαι] μέσα στον Πατέρα μου κι εσείς μέσα σε μένα κι εγώ μέσα σε σας”. (14.20). Κι εδώ έχουμε την απόλυτη βεβαίωση πως ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, που είναι ένας με τον Πατέρα, είναι μέσα στους ανθρώπους, φτάνει αυτοί να κοιτάξουν μέσα τους και να τον γνωρίσουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *