Ισ309: Κατοικίες των ανθρώπων

Ισ309: Κατοικίες των ανθρώπων

- in Ιστορικά
0

1. Στον 19ο αιώνα αποκαλύφθηκε αυτή η παραθαλάσσια κατοικία που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, σχεδόν άθικτη, κοντά στο χωριό Skara Brae, στα νησιά Orkney της Σκωτίας. Κατοικούνταν στην περίοδο 3180 ως 2500 πκχ! Είναι παλαιότερη του Stonehenge (νοτιοδυτική Βρετανία) και των πυραμίδων.

2. Κι εδώ έχουμε τα κατάλοιπα ενός σπιτιού φτωχών αγροτών στην Αρχαία Αίγυπτο. Από το 6000 πκε έφτιαχναν καλύβες με πλεγμένα καλάμια και λίγη λάσπη οι οποίες όμως δεν διαρκούσαν. Αργότερα έφτιαχναν σπίτια με τούβλα από λάσπη που σκλήραιναν στον ήλιο, όπως αυτό της εικόνας. Αλλά κι αυτά δεν διαρκούσαν πάρα πολύ, ιδίως με τις πλημμύρες του Νείλου. Οι πλούσιοι κατασκεύαζαν μεγαλύτερα σπίτια από ασβεστόλιθο ή πωρόλιθο όπως στην επόμενη φωτογραφία. Η τρίτη δείχνει μια πλήρως αποκατεστημένη κατοικία αξιωματούχου. Υπήρχαν και πιο μεγάλες κατοικίες, ενώ τα παλάτια και οι μεγάλοι ναοί ήταν από σκληρότερη πέτρα όπως ο ναός στο Λούξορ (14ος αιώνας) με οβελίσκο, αγάλματα και κολόνες, όλα καλά διατηρημένα, στην τελευταία εικόνα.

3. Τώρα πάμε στην Αρχαία Ρώμη. Εδώ οι φτωχοί διέμεναν στρυμωγμένοι σε μεγάλες πολυκατοικίες που λέγονταν insulae. Οι πλούσιοι είχαν το μεγάλο σπίτι στην πόλη (που λεγόταν domus, όπως το ελληνικό “δώμα”) μα είχαν και την όμορφη villa στην εξοχή. Στις εικόνες βλέπετε πολυκατοικίες, δυο πλούσια σπίτια που διατηρήθηκαν στην Πομπηία κάτω από τη λάβα και μια βίλα.

Συνεχίζεται….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *