Ισ88:Ο σταλινισμός στην Πολωνία

Ισ88:Ο σταλινισμός στην Πολωνία

- in Ιστορικά
0

1. Εδώ σήμερα συνεχίζω την πολωνική τραγωδία από το Μια κομμουνιστική κωμικοτραγωδία. Ο Στάλιν, όπως έγραψα, μισούσε τους Πολωνούς και οι Πολωνοί μισούσαν τους Σοβιετικούς και ιδίως τους Ρώσους.

Τον Αύγουστο 1944 οι διοικητές του Πολωνικού Απελευθερωτικού Στρατού Armia Krajova ξεκίνησαν την οργανωμένη εξέγερση κατά των Γερμανών: ήταν 25.000 άντρες του στρατού και 25.000 περίπου εθελοντές, κυρίως νεαρά κορίτσια και αγόρια που δρούσαν ως τραυματιοφορείς και αγγελιαφόροι. Ήθελαν να αποδείξουν στον αντιφασιστικό κόσμο πως μπορούσαν οι ίδιοι να φέρουν την ελευθερία στην πρωτεύουσα Βαρσοβία.

Ο Κόκκινος Στρατός είχε από τον Ιανουάριο 1944 διαβεί τα σύνορα της Πολωνίας πιέζοντας και σπρώχνοντας τους Γερμανούς σε συνεχή υποχώρηση. Μαζί με τους Σοβιετικούς πολεμούσαν και οι παρτιζάνοι της Armia Krajova. Μα με τον συνήθη κυνισμό τους οι Σοβιετικοί ανάγκασαν πολλές μονάδες Πολωνών να αφοπλισθούν (Μάιος-Ιούνιος 1944) και 6.000 φυλακίστηκαν. Γύρω στους 1.000 κατόρθωσαν να πολεμήσουν μέσα από τις γερμανικές δυνάμεις και να ενωθούν με τους δικούς τους στα μετόπισθεν.

2. Ο σταλινισμός είχε εισβάλει στην ανατολική Πολωνία και τον Σεπτέμβριο 1939 λίγο μετά την εισβολή των Ναζί, οπότε και ξεκίνησε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, αφού με αυτή τη γερμανική εισβολή Βρετανία και Γαλλία ήταν αναγκασμένες να βοηθήσουν την Πολωνία. Οι Σοβιετικοί επιδόθηκαν τότε σε θηριωδίες σχεδόν ισάξιες των χιτλερικών.

Τώρα όμως, το σωτήριο έτος 1944, έρχονταν ως απελευθερωτές.

Υπήρχε από την αρχή του πολέμου η νόμιμη κυβέρνηση εξόριστη στο Λονδίνο υπό τον Mikolajczyκ. Πολωνοί αεροπόροι πολέμησαν με τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF) στη Μάχη της Βρετανίας εξίσου γενναία με τους Βρετανούς και στην Ιταλία και αλλού, ενώ μονάδες που ξέφυγαν από τους Γερμανούς πολεμούσαν με τους δυτικούς συμμάχους σε όλα τα μέτωπα. Οι Άγγλοι ένιωθαν συγκινημένοι κι ευγνώμονες για την προσφορά τους και ο Τσόρτσιλ ήθελε οι εξόριστοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο τέλος του πολέμου και να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές.

Μα ο Στάλιν είχε άλλες βλέψεις, παρότι τον Αύγουστο 1944 υποσχέθηκε στον Mikolajczyκ πως ο Κόκκινος Στρατός θα βοηθούσε στην εξέγερση.

3. Στην πραγματικότητα, ο Στάλιν ήδη σχεδίαζε την πλήρη καθυπόταξη της Πολωνίας στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετίας. Γι αυτό οι οργανώσεις του Ασφάλειας NKVD και SMERSH προχωρούσαν σε εκκαθαριστικά έργα. Με δικές του φυσικά εντολές είχαν ανασυρθεί από φυλακές και στρατόπεδα διάφοροι Πολωνοί κομμουνιστές που είχαν ζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία μα ο ψυχοπαθής καχύποπτος δικτάτορας δεν τους εμπιστευόταν και θεωρούσε πως ήταν κατάσκοποι στην (ανύπαρκτη) Πολωνική Στρατιωτική Οργάνωση.

Τώρα ο Στάλιν ήθελε την Πολωνία ως δυτικό ανάχωμα για προστασία από μελλοντική επίθεση – όπως και την Ρουμανία στα νότια της ΕΣΣΔ. Έτσι είχε προετοιμάσει μια κυβέρνηση κομμουνιστών, πιστών στη Σοβιετία – όπως θα έκανε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που “απελευθέρωσε”!

Στην Πολωνία ήταν η κυβέρνησή του του Lublin, την οποία αποτελούσαν τα δικά του ανδρείκελα, οι δικοί του πιστοί κομμουνιστές που εγκαταστάθηκαν σε κείνη την πόλη και μετά στη βασανισμένη Βαρσοβία.

4. Ο Στάλιν είχε υποσχεθεί πως θα βοηθούσε τους Πολωνούς στην εξέγερσή τους που εκδηλώθηκε 1/10/44. Όπως αποδείχθηκε πολύ σύντομα, το έκανε μόνο για τα προσχήματα και διότι ο Τσόρτσιλ (και οι Αμερικανοί σε μικρό βαθμό) πίεζε ζητώντας να επιτραπεί σε συμμαχικά αεροπλάνα (από την Ιταλία) να ρίξουν πολεμοφόδια στους μαχόμενους Πολωνούς.

Στην πράξη δεν επέτρεψε σε συμμαχικά αεροπλάνα (εκτός από ένα μικρό σμήνος Αμερικανών για ανεφοδιασμό καυσίμων) να προσγειωθούν σε σοβιετικό έδαφος ή σε εδάφη που είχε ο Κόκκινος Στρατός στην ανατολική Πολωνία.

Έστειλε μεν βοήθεια στη Βαρσοβία αεροπορικώς, μα έριξαν παλιά όπλα δίχως αλεξίπτωτα! (Antony Beevor Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος 2012/2018, Γκοβόστη, σ 732-3.)

Ο Κόκκινος Στρατός σταμάτησε την προέλασή του στον Βιστούλα και περίμενε. Περίμενε οι 30 ή 40 χιλιάδες άνδρες της NKVD να συλλάβουν και να εκτοπίσουν 25-30.000 Πολωνούς μαχητές που δεν ήθελαν πλέον να πολεμούν μαζί με τους Σοβιετικούς. Περίμενε επίσης οι Γερμανοί, χρησιμοποιώντας τάγματα Βαλτικών και Λευκορώσων που μισούσαν τους Πολωνούς, να τους σφαγιάσουν και να καταστρέψουν τα λιγοστά κτίρια που είχαν μείνει όρθια στη Βαρσοβία.

Όπερ και εγένετο. Τον Οκτώβριο δε οι Σοβιετικοί συνέλαβαν ακόμα 17.000 και 4.000 εκτοπίστηκαν σε μακρινά στρατόπεδα. Έτσι οι Σοβιετικοί απελευθέρωσαν την Πολωνία!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *