Μια κομμουνιστική κωμικοτραγωδία

Μια κομμουνιστική κωμικοτραγωδία

- in Ιστορικά
0

1. Γράφω αυτό το άρθρο κυρίως για τους αναγνώστες μου καμαρωτούς κομμουνιστές που παρακολουθούν τα αντικομμουνιστικά μου με πολύ ενδιαφέρον και με βρίζουν ως ανιστόρητο, μαλάκα και χειρότερα.

Είναι μια διασκεδαστική φαρσοκωμωδία που όμως γίνεται τραγωδία καθώς δεκάδες χιλιάδες σοβιετικών πολιτών πολωνικής καταγωγής εκτελούνται (πριν το 1939 και τις δολοφονίες στο Κατίν) κι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίζονται στην ανατολική Ρωσία και Σιβηρία.

Η φαρσοκωμωδία συνίσταται στο ότι πολλοί από τους σταλινικούς σκευωρούς κι εκτελεστές εκτελέστηκαν επίσης, θύματα της δικής τους παράνοιας – και του πατερούλη Στάλιν.

Συναρμολόγησα την ιστορία από, κυρίως, τον Τίμοθι Σνάϊντερ (2010/2017 Αιματοβαμμένες Χώρες και 2005 Sketches from a Secret War, Yale) και τους Μ. Shore (2006 Caviar & Ashes, Yale), T. Martin (1998 The Origins of Soviet Ethnic Cleansing, Yale) και M. Jansen & N. Petrov (Stalin’s Loyal Executioner 2002, Yale).

2. Στην περίοδο του Μεγάλου Τρόμου 1937-38 πάρθηκε η απόφαση να κυνηγηθούν οι εθνικές μειονότητες μέσα στην ΕΣΣΔ: αυτές θα έπρεπε “να γονατίσουν και να εξοντωθούν σαν σκυλιά”.

Πρώτοι στη λίστα του Στάλιν ήταν οι Πολωνοί οι οποίοι μαζί με τους κουλάκους ενοχοποιήθηκαν για τις δυσκολίες της κολεκτιβοποίησης και του επακόλουθου λιμού (κυρίως στην Ουκρανία όπου κατοικούσαν και οι περισσότεροι Σοβιετικοί πολωνικής καταγωγής).

Ο Στάλιν τους μισούσε προσωπικά διότι το 1920 στον Πολωνο-Ρωσικό πόλεμο είχε ως πολιτικός κομισάριος στον στρατό κάνει μια σοβαρή γκάφα μη στέλνοντας ενισχύσεις σε κάποια μάχη όπου οι Ρώσοι του στρ. Tukhachevsky αποδεκατίστηκαν. Αργότερα, στις εκκαθαρίσεις του 1936-37, και ο Tukhachevsky εκτελέστηκε. Ο δε Τρότσκι, που αρχιστρατήγευε σε κείνον τον μακρινό πια πόλεμο, απελάθηκε το 1929 και δολοφονήθηκε Αυγ. 1940 από τον πράκτορα του Στάλιν Μερκαντέρ – και αποκαταστάθηκε μόνο τον Ιούνιο 2001!

3. Το 1933 ο Μπαλίτσκι, επικεφαλής της NKVD στην Ουκρανία, είχε αποδώσει τον λιμό στη δολιοφθορά της μυστηριώδους Πολωνικής Στρατιωτικής Οργάνωσης (ΠΣΟ) που είχε διεισδύσει μέσα στο ΚΚ Ουκρανίας και υποκινούσε Πολωνούς και Ουκρανούς εθνικιστές σε αντισοβιετικές πράξεις όπως μειωμένη σοδειά (ενώ οι Σοβιετικοί είχαν προκαλέσει τον εκτεταμένο λιμό) και γενικότερη αντισοβιετική προπαγάνδα. Αυτή η ΠΣΟ, υποτίθεται, συνεργάστηκε για την ίδρυση της αντίστοιχης Ουκρανικής Στρατιωτικής Οργάνωσης (ΟΣΟ), που είχε συμβάλει επίσης στη δημιουργία του λιμού.

Τον Ιούλιο του 1933 άρχισαν συλλήψεις Πολωνών πολιτικών φυγάδων. Ο Μπαλίτσκι είχε ανακαλύψει πως η ΠΣΟ είχε φέρει στην ΕΣΣΔ πολλούς δικούς της πράκτορες που εμφανίζονταν ως διωκόμενοι κομμουνιστές στην Πολωνία! Ο δραματογράφος κομμουνιστής Βίταλι Βαντούρσκι φυλακίστηκε τον Αύγουστο και μετά από βασανιστήρια εξαναγκάστηκε να ομολογήσει πως ήταν μέλος της ΠΣΟ. Με βάση αυτή την ομολογία φυλακίστηκαν πολλοί άλλοι Πολωνοί κομμουνιστές ως κατάσκοποι στην ΕΣΣΔ.

Τον Μάρτη 1934 οι αρχές στην Ουκρανία συνέλαβαν 10.800 και το 1935 41.650 (Πολωνούς ως επί το πλείστον, μα και αρκετούς Γερμανούς και κουλάκους, φυσικά) τους οποίους εκτόπισαν σε διάφορα στρατόπεδα στην ανατολική Ρωσία και Σιβηρία.

Το δε 1936 συνέλαβαν 69.300 τους οποίους εκτόπισαν στο Καζακστάν.

4. Τον Δεκέμβριο 1936 οι εκκαθαρίσεις επεκτάθηκαν και σε πολωνικής καταγωγής αξιωματούχους στη NKVD και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Τότε συνέλαβαν οι αρχές τον Γ. Σινόφσκι, ανώτατο στέλεχος της NKVD που υπηρέτησε νωρίτερα στη Τσεκά, μα και πολλούς άλλους.

Στο μεταξύ ο νέος δήμιος του Στάλιν, Nikolai Yezhov, ανέλαβε την ηγεσία της NKVD από τον G. Yagoda, που εκτελέστηκε, Σεπτ. 1936 (απαρχή των μεγάλων εκκαθαρίσεων και δικών).

Ο Γεζόφ, σαν τον Στάλιν, ήταν πεπεισμένος πως ξένες μυστικές υπηρεσίες απειλούσαν την ΕΣΣΔ κι επικεντρώθηκε στην ΠΣΟ σαν αρχή. Έτσι καθώς διεξάγονταν οι πρώτες δίκες – παρωδίες των πρώην υψηλόβαθμων και πρωτεργατών της Επανάστασης (Οκτ 1917) που ομολογούσαν ενοχή, μετά από βασανιστήρια και απειλές κατά της ζωής των μελών των οικογενειών τους (που θα εκτελούνταν ή εξορίζονταν αργότερα), ο Γεζόφ αντιλήφθηκε, είπε στον Μπαλίτσκι, μεγαλύτερες διαστάσεις στη συνωμοσία της ΠΣΟ και ΟΣΟ. Έτσι ανέλαβε ο ίδιος την εποπτεία της όλης υπόθεσης παραγκωνίζοντας τον Μπαλίτσκι.

5. Ο Μπαλίτσκι έμεινε κατάπληκτος. Διότι ο ίδιος είχε κατασκευάσει τη συνωμοσία και την ύπαρξη των ΠΣΟ και ΟΣΟ για να αυξήσει τη δύναμη των ανδρών του και τη χρηματοδότησή του!

Ναι υπήρξε η ΠΣΟ. Υπήρξε το 1920 στη διάρκεια του πολέμου, όταν ο Λένιν ονειρευόταν να κατακτήσει την Πολωνία και οι Μπολσεβίκοι να επεκταθούν στη Γερμανία, που πίστευε ήταν έτοιμη για επανάσταση. Μα η ΠΣΟ διαλύθηκε το 1921!

Ο Μπαλίτσκι είχε επινοήσει την όλη ανατρεπτική υπόθεση και τώρα ερχόταν ο προϊστάμενός του και τον διαβεβαίωνε πως η ΠΣΟ δρούσε σε όλη τη Σοβιετική επικράτεια!

Ο Γεζόφ μάλιστα ανέπτυξε την υπόθεση λεπτομερώς στον Στάλιν, αποκαλύπτοντας πως μέλη της ΠΣΟ είχαν εισδύσει και στις μυστικές υπηρεσίες. Εκείνος υπερθεμάτισε ζητώντας να συνεχίσουν και να συλλάβουν κι άλλους, πέρα από τις 23.220 που ήδη κρατούνταν: “Να ερευνάτε και να ξεσκεπάζετε την πολωνική βρομιά”.

Στη NKVD γνώριζαν άριστα πως η πολωνική κυβέρνηση είχε σταματήσει κάθε κατασκοπευτική δραστηριότητα από το 1921. Μα η παράνοια ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε να παραμεριστεί.

Δεν χρειαζόταν να ήσουν πολωνικής καταγωγής για να συλληφθείς και να εκτοπιστείς ή να εκτελεστείς. Μια γυναίκα ήταν πλύστρα ενός Πολωνού διπλωμάτη, κι έτσι συνελήφθη κι εκτελέστηκε. Το 1938 εκτελέστηκαν 47.320 σοβιετικοί!

Ο Μπαλίτσκι επίσης εκτελέστηκε. Μετά, τον Απρίλιο 1938 εκτελέστηκε ο διάδοχός του, ο εξαιρετικά δραστήριος Λεπλέφσκι και τον Απρίλιο 1939 ο διάδοχός του Α. Ουσπένσκι. Τον ίδιο μήνα φυλακίστηκε ο Γεζόφ κι εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο 1940.

Ο Λαβρέντι Μπέρια είχε ήδη αναλάβει ως επικεφαλής της NKVD.

Μα φαντασθείτε όλη την τερατώδη δραστηριότητα της NKVD και τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που καταστράφηκαν λόγω μιας φαντασίωσης ενός αξιωματούχου της Ασφάλειας!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *