278. Ιστορικά: Παπούτσια στη Βουδαπέστη

278. Ιστορικά: Παπούτσια στη Βουδαπέστη

- in Ιστορικά
0

Είναι 60 ζευγάρια σιδερένια παπούτσια κολλημένα στην κρηπίδα του Δούναβη στο μέσο της Βουδαπέστης, πρωτεύουσας της Ουγγαρίας. Είναι ένα μνημείο να θυμίζει τα θύματα των φασιστών Γερμανών Ναζί και Ούγγρων στρατιωτών του σώματος Σταυρός-του-Βέλους στους μήνες Δεκέμβριος 1944 και Ιανουάριος 1945. Αυτό φτιάχτηκε το 2005 και βρίσκεται χωριστά σε 3 σημεία – απέναντι από το Κοινοβούλιο. Είναι δημιουργία του σκηνοθέτη Can Togay και του γλύπτη Guyla Power.

Τα θύματα ήταν 3.500 άμαχοι Ούγγροι με 800 Εβραίους που οι φασίστες του Σταυρού-του-Βέλους (=φιλοναζιστικό κόμμα σοσιαλιστών που συμπολέμησαν με τους Ναζί και δολοφόνησαν περίπου 20.000 Ούγγρους Εβραίους).

Τον Δεκέμβριο 1944 ήδη διαφαινόταν το τέλος των Ναζί στην Ευρώπη καθώς οι Σοβιετικοί προέλαυναν στην Ανατολή και οι Αγγλο-Αμερικανοί στην Δύση πιέζοντας αδυσώπητα τους χιτλερικούς προς την τελική ολοκληρωτική ήττα.

Κατά εκατοντάδες τα θύματα οδηγούνταν στην άκρη της κρηπίδας κι εκεί τα πυροβολούσαν, αφού έβγαζαν τα παπούτσια τους, και τα έριχναν στον ποταμό. Το ρεύμα παρέσυρε τα κορμιά και οι θύτες έπαιρναν τα παπούτσια να τα πουλήσουν!

Σουηδοί Ερυθροσταυρίτες και διπλωμάτες στην πόλη έκαναν ότι μπορούσαν και διέσωσαν 400 Εβραίους που επρόκειτο να σταλούν στα στρατόπεδα εξόντωσης.

Τον Φεβρουάριο 1945 οι Σοβιετικοί κατάφεραν να εισβάλλουν δυναμικά και να ελευθερώσουν την πόλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

630. Φιλοσοφία: Στην Οδό του Τάο

(από το Wen Tzu ‘Κατανοώντας τα Μυστήρια’ 12)