Ε1234: Ατιμώρητος Μέγας Εγκληματίας

Ε1234: Ατιμώρητος Μέγας Εγκληματίας

Ναι, καλά το μαντέψατε: ο ατιμώρητος μέγας εγκληματίας είναι το επίσημο και ανεπίσημο κράτος με πρωταγωνιστή τη Βουλή (κι εκάστοτε κυβέρνηση) και συνεργάτη το δικαστικό σώμα. Συχνά ο συνεργάτης δεν μπορεί να κάνει πολλά λόγω νομοθεσίας την οποία πρέπει να ακολουθήσει κατά (πνεύμα και) γράμμα.

Έχουμε ξαναδημοσιεύσει άρθρα με όμοιο θέμα. Σήμερα γράφω με αφορμή ένα διαφωτιστικό άρθρο της κας Ιωάννας Μάνδρου στην Καθημερινή 4/9/2021 “Προκλητική η ατιμωρησία των εμπρηστών”. Και μακάρι να ήταν μόνο αυτή. Ξέρουμε πως πολύ περισσότερες κατηγορίες πολιτών, ειδικά των πολιτικάντηδων που κατόρθωσαν να έχουν ασυλία επισήμως (της Βουλής) κι ανεπισήμως (διάφοροι επιτήδειοι).

Θα μείνω όμως στο θέμα των εμπρηστών αφού οι πυρκαγιές φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Στοιχεία από 50 εισαγγελίες και 45 πρωτοδικεία συγκλονίζουν για την ατιμωρησία.

α) Από το 2000 ως σήμερα έγιναν διώξεις 19.712

β) Διώξεις για εμπρησμούς από αμέλεια 7.463

γ) Διώξεις για εμπρησμούς από πρόθεση 2.796

δ) Καταδίκες για (α) 564 (=2,8%) , (β) 490 (6,5%), (γ) 74 (2,6%)

Από όλους αυτούς ελάχιστοι φυλακίστηκαν!

Όλοι αυτοί όμως είναι πολύ λίγοι! Και αντιγράφω:

“Χαρακτηριστικό το παράδειγμα, πως για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου ασκήθηκαν διώξεις σε αξιωματούχους των κρατικών υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κλπ.), αλλά και σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες, η τιμωρία του πολίτη που έβαλε τη φωτιά, πριν οι φλόγες γιγαντωθούν και αφήσουν πίσω τους 102 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, πέρασε κάτω από τον πήχυ της ποινικής τιμωρίας και η υπόθεσή του πέρασε στα “ψιλά” και από δικαστικής πλευράς και από τα Μέσα Ενημέρωσης.”

Νωρίτερα στο έτος ο Μ. Χρυσοχοΐδης, τοτινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε μια πολυσέλιδη έκθεση με διάφορους κακοποιούς, παραβάτες, νονούς της νύχτας κι άλλους. Η έκθεση μένει στα συρτάρια ή ράφια των σχετιζόμενων κρατικών αξιωματούχων μήνες τώρα χωρίς να ακούσουμε για οποιαδήποτε ενέργεια δικαιοσύνης.

Στις 23 Ιουλίου 2021 στην ιστοσελίδα Dasarxeio.gr ο πρώτος τίτλος ήταν – “Ανοίγει η πλατφόρμα για δηλώσεις αυθαιρέτων εντός δασών”. Το Δασαρχείο είναι μια κρατική υπηρεσία. Το κράτος επίσημα κι ανοιχτά λέει, “Παρανομείτε κι ελάτε να αμειφθείτε στην παρανομία σας!”

Δυστυχώς η διαφθορά είναι βαθιά εμπεδωμένη και η δειλία των κυβερνήσεων ανυπέρβλητη. Ας μην περιμένουμε τίποτα για να μην νιώθουμε απογοήτευση και πίκρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *