Ισ346: Ιστορικό παρελθόν Αφγανιστάν

Ισ346: Ιστορικό παρελθόν Αφγανιστάν

- in Ιστορικά
0

Οι Ισλαμιστές ή Μουσουλμάνοι είναι, ισχυρίζονται, οι μόνοι αληθινοί πιστοί λάτρεις του Θεού. Επιπλέον, ισχυρίζονται πως ο Αδάμ ήταν ο πρώτος Μουσουλμάνος άνθρωπος, απόστολος του Αλλάχ στη Γη. Έτσι ο Μωαμεθανισμός γίνεται η αρχαιότερη θρησκεία όλων και όλες οι άλλες είναι μικρές (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός) ή μεγάλες (Ινδουισμός, Ειδωλολατρίες) διεφθαρμένες παρεκκλίσεις από την αληθινή θρησκεία.

Το αναφέρω διότι και οι Αφγανοί ισλαμιστές, Ταλιμπάν και μη, αρνούνται πως κάποτε στο παρελθόν ήταν Ινδουιστές. Ο Ινδουισμός πρέπει να ήταν ισχυρός στο Αφγανιστάν στην προ-ισλαμική περίοδο διότι έχουν βρεθεί σημαντικά ερείπια Ινδουιστικών ναών. Οι Ταλιμπάν δεν κατέστρεψαν όλα τα κατάλοιπα του Ινδουισμού, όσα και αν λένε.

Συγκρίνετε με ναούς στην Ινδία:

Οι Αφγανοί δεν αποτελούν ένα ενιαίο έθνος, όπως οι Έλληνες, οι Ιταλοί κ.λπ. Είναι στην πραγματικότητα ένα συνονθύλευμα πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων.

(1) Pathan (ή Pashtun), (2) Tajik, (3) Hazara, (4) Uzbek.

Οι υπόλοιποι είναι διάφορες μειονότητες – Kyrgyz, Turkman, Balochi, Gujjar κ.λπ. Αυτές όλες οι εθνότητες δεν έχουν το ίδιο θρησκευτικό παρελθόν.

Οι Πατχάν ήταν Ινδουιστές παλαιότερα, δίχως αμφιβολία. Λάτρευαν μια θεά ονόματι Gandari, τον Ράμ(α) που ήταν θεία ενσάρκωση του μεγάλου θεού Viṣṇu, τον Ganesha και άλλες θεότητες. Να άγαλμα του Ganesha στο Aφγανιστάν:

Κι έτσι τους βρήκαν και τους κατέκτησαν το 870 κ.ε. οι Σαφαρίδες και μετά οι Γκαζναβίδες, που εδραίωσαν την κατάκτηση. Ο Mahmud Ghaznavid επιδίωξε και πέτυχε να τους ισλαμοποιήσει.

Αργότερα, αυτοί ως Μωαμεθανοί πλέον αρνήθηκαν πλήρως το Ινδουιστικό παρελθόν τους θεωρώντας το ντροπή!

Σύμφωνα με τον θρύλο, που είναι πολύ μεταγενέστερος (12ος αιώνας), ο Quais Abdur Rashid, απόγονος αρχαίας βασιλικής οικογένειας του Αφγανιστάν, πήγε στη Μεντίνα κι εκεί ο περιβόητος πολέμαρχος Khalid bin Waleed και σύντροφος του Μωάμεθ, τον σύστησε στον Προφήτη. Έτσι ο Rashid αλλαξοπίστησε.

Μα οι Πατχάν επινόησαν ακόμα έναν θρύλο στον οποίο ο Khalid bin Waleed, ιστορικά βέρος Άραβας, επίσης ήταν γόνος Πατχάν.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν Πατχάν Ινδουιστές, μα οι Ισλαμιστές, και δη οι Ταλιμπάν, δεν τους θεωρούν ομοεθνείς για να μην αποκαλυφθεί το παρελθόν τους!

Υπάρχουν όμως και οι Farsiban που συνίστανται σε Tajik, Uzbek, Hazara, Turkman, Nooristani και μερικούς άλλους, οι οποίοι μιλούν Dari, μια Περσική διάλεκτο. Αυτοί, πάλι, σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα, ήταν Βουδιστές και Ζωροάστρες. Υπάρχουν αρκετά βουδιστικά και ζωροαστρικά κατάλοιπα, παρότι δυο διαδοχικές γενιές ταλιμπάν προσπάθησαν να τα εξαφανίσουν.

Και αυτοί έγιναν Μωαμεθανοί μα υπάρχουν ακόμα κοινότητες Ζωροαστρών, Φάρσι, όπως λέγονται. Ένα δικό τους θρησκευτικό μνημείο και δίπλα το μνημείο του μάλλον μυθικού Quais Abdur Rashid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *