Ισ353: Βυζαντινή Αρχιτεκτονική

Ισ353: Βυζαντινή Αρχιτεκτονική

- in Ιστορικά
0

Σήμερα αφήνω άλλα χέρια να γράψουν ποίηση – αρχιτεκτονική.

Αντιγράφω λίγα από κάποιον Nikolaos στο Διαδίκτυο 10/10/22. Απαντούσε σε Τούρκο γνωστό του που ισχυριζόταν πως δεν υπήρχε Αρχιτεκτονική άξια λόγου στον Μεσαιωνικό Ελληνισμό (=Βυζάντιο). Θα έπρεπε να του είχε υποδείξει καθαρά πως είναι οι Οθωμανοί που δεν άφησαν αξιόλογα αρχιτεκτονήματα και αντί να οικοδομούν δικά τους σφετερίζονταν Ελληνικά αρχαία και μεσαιωνικά οικοδομήματα.

Αρχίζω με την πασίγνωστη Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη (= Ιστανμπούλ) που μετέτρεψαν σε τζαμί δικό τους, ενώ υπήρχαν χιλιάδες ορθόδοξοι στην πόλη. Το εξωτερικό του ναού, όπου προστέθηκαν οι άσχετοι μιναρέδες και το εσωτερικό με τους Κίονες του υπερώου, που ευτυχώς δεν αλλοιώθηκαν από τους φανατικούς παρά μόνο με λίγες άσχετες ζωγραφιές! Και μερικά ψηφιδωτά που έπαθαν ζημιά μα δεν τουρκοποιήθηκαν, ευτυχώς!

Από την ίδια εποχή (6ος αιώνας) είναι στη Ραβένα Ιταλίας ο ναός της Γάλλας Πλακιδίας – εξωτερικό κι εσωτερικό με ψηφιδωτό στον θόλο.

Στο Άγιον Όρος οι περισσότερες μονές είναι μνημεία άριστης αρχιτεκτονικής! Να η μονή Σταυρονικήτα από τον 10ο αιώνα.

Από τον ίδιο αιώνα, κάτωθεν, η σχεδόν άγνωστη Μονή Ιβήρων και, μετά, η πολύ γνωστή Μονή Βατοπεδίου, εκσυγχρονισμένη, και το εσωτερικό του ναού.

Στη συνέχεια είναι το εσωτερικό άλλων ναών από τον 11ο ως τον 14ο αιώνα, όπως των Αγ Στεργίου και Βάκχου κλπ.

Αρκετά έχουν παρουσιαστεί για να δείξουν πως η Βυζαντινή Αρχιτεκτονική είναι από τις καλύτερες στον κόσμο κάθε εποχής πριν τον 6ο και μετά τον 15ο αιώνα.

Επηρέασε δε την αρχιτεκτονική όλης της Ευρώπης καθώς ομάδες οικοδόμων με τον αρχηγό-δάσκαλο ταξίδευαν στις δυτικές και βόρειες χώρες της Χριστιανοσύνης. Πιο πάνω παρουσίασα ναό από τη Ραβέννα, βόρειο Ιταλία. Να, το εσωτερικό του Βασιλικού Παρεκκλησίου στο Παλέρμο, Σικελίας. Και ο καθεδρικός ναός στο Νόβγκοροντ Ρωσίας που ακόμα και σήμερα ακολουθούν βυζαντινές φόρμες!

Υπάρχουν πολλά σωζόμενα μνημεία και στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στο Ισραήλ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *