Δ121: Kίνα εριστική

Δ121: Kίνα εριστική

- in Διεθνή
0

Στη φωτό οι ηγέτες της Ταϊβάν και της Κίνας. Ένταση!

Αυτές τις μέρες (26-29.4.23) λαμβάνει χώρα στους Δελφούς το καθιερωμένο πια ετήσιο συνέδριο – Οικονομικό Φόρουμ Δελφών (Delphi Economic Forum).

Διαβάζουμε στα ΜΜΕ πως ένας από τους ομιλητές, ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Junzheng Xiao αναφέρθηκε εκτενώς στην σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας μία φράση του Διογένη προς τον Μέγα Αλέξανδρο. «Πήγαινε πιο εκεί και μην μου μπλοκάρεις τον ήλιο».

Ο κ. Xiao τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν απειλή την ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας και προσπαθούν να την ανακόψουν, θεωρώντας ότι η ασιατική χώρα πρέπει να μείνει σε χαμηλή βαθμίδα προστιθέμενης αξίας και να μην διεισδύσει σε τομείς που μπορεί ν’ απειλήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ. «Θέλει να επιβάλει τους δικούς της κανόνες, αλλά αγνοεί τους κανόνες της αγοράς» είπε ο πρέσβης της Κίνας, μαζί με άλλα σχόλια που αναφέρονται στις προσπάθειες της χώρας του ν’ αναπτυχθεί και τα εμπόδια που θεωρεί ότι δημιουργούν σε αυτή την προσπάθεια οι ΗΠΑ. Ξεχνά, όμως, τα εμπόδια που η χώρα του εγείρει!

Γι’ αυτό ας δούμε άλλο ένα κείμενο που σχετικά πρόσφατα είδε τη δημοσιότητα παρόλο που τα διεθνή ΜΜΕ δεν φαίνεται να έδωσαν ιδιαίτερη σημασία!

Στις 20 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέβασε μια ανάρτηση με τίτλο «Η ηγεμονία των ΗΠΑ και οι κίνδυνοι της».

US Hegemony and Its Perils (fmprc.gov.cn)

Το θέμα βέβαια δεν είναι άγνωστο και δεν θα είχε μεγάλη σημασία αν η ανάρτηση είχε γίνει από κάποιον αναλυτή, ή εφημερίδα ή δημοσιογράφο. Η διαφορά είναι ότι και αυτή η ανάρτηση είναι από την επίσημη κυβέρνηση της χώρας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όταν μια χώρα αναφέρεται επισήμως σε μια άλλη ως επικίνδυνη, δείχνει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις ή ένα κεφαλόσκαλο για να πατήσει αν έχει υπόψη της κάτι πιο σημαντικό και μεγαλύτερο. Μα είναι η Κίνα που δεν κρύβει τις επεκτατικές της βλέψεις προς Ταϊβάν.

Θυμάμαι στα μαθητικά μου χρόνια, η φιλόλογος μας στο μάθημα της ιστορίας έλεγε ότι στους πολέμους «άλλη μεν η αιτία και άλλη η αφορμή». Ο κίνδυνος και η αφορμή για σοβαρή κρίση εδώ φαίνεται να βρίσκεται στην ευκαιρία που δίνουν οι ΗΠΑ στην Κίνα, κάνοντας την παρουσία τους αισθητή στην Ταιβάν γνωστή για τις τριβές της με την αναθεωρητική και λαίμαργη Κίνα.

Σήμερα (30.4.23) η Καθημερινή δημοσιεύει άρθρο με τίτλο Ουάσιγκτον «καλεί» Πεκίνο: Αν επιτεθείτε στις Φιλιππίνες θα εφαρμόσουμε τις αμυντικές μας δεσμεύσεις…

Ουάσιγκτον «καλεί» Πεκίνο: Αν επιτεθείτε στις Φιλιππίνες θα εφαρμόσουμε τις αμυντικές μας δεσμεύσεις | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Ο κόσμος ήλπιζε πως μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο οι χώρες θα είχαν μάθει το μάθημα τους και θα έλυναν τα θέματα τους με τη διπλωματία. Η τελευταία κρίση στην Ουκρανία όμως δεν δείχνει να το λαμβάνουν υπόψη οι χώρες και οι υπερδυνάμεις…

Τα δείγματα στην Ασία δεν είναι καλά. Διότι ούτε με την Ινδία τα πάει καλά η Κίνα.

Είναι και η Μογγολία που έχει στραφεί, όπως η Ινδία, προς την Αμερική. Μετά είναι η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που δεν συμπαθούν τον επεκτατισμό της Κίνας. Ελπίζει κανείς πως δεν θα οδηγηθούμε σε κρίση που θα έχει επίπτωση σε όλες τις άλλες ηπείρους και δη στην Ευρώπη…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *