Ισ383: Πολωνοί πιλότοι 2ο ΠΠ

Ισ383: Πολωνοί πιλότοι 2ο ΠΠ

- in Ιστορικά
0

Ο 2ος ΠΠ στη Δυτική Ευρώπη τελείωσε με τους Γερμανούς να έχουν νικήσει και τους Γάλλους να έχουν παραδοθεί Ιούνιο 1940 αφήνοντας τους Βρετανούς μοναχούς.

Ακολούθησε η Μάχη της Βρετανίας με την απειλή γερμανικής εισβολής στη ΝΑ Αγγλία και αερομαχίες πάνω από το στενό της Μάγχης και τα αγγλικά χωράφια.

Οι Βρετανοί δεν ήταν εντελώς μονάχοι. Είχαν βοήθεια από την Ινδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά (δηλ. την Κοινοπολιτεία). Μα είχαν λίγη βοήθεια και από τους Ελεύθερους Γάλλους του Ντε Γκολ, από Πολωνούς και λίγους Τσέχους πιλότους που πρόλαβαν να μετακινηθούν στην Αγγλία.

Ως το τέλος Ιουλίου 1940 υπήρχαν στη Βρετανία 8.384 προσωπικό αεροπορίας από την Πολωνική Αεροπορία που ονόμασαν τη Βρετανία «Νήσος της τελευταίας ελπίδας» – έχοντας ηττηθεί από τους Γερμανούς και Ρώσους το 1939 και μετά στη Γαλλία ως τον Ιούνιο 1940.

Ενώ πολέμησαν γενναία και διακρίθηκαν στις αερομαχίες πάνω από τη Γαλλία, οι Πολωνοί πιλότοι έμειναν με τη ρετσινιά της ήττας από τους Γερμανούς και Ρώσους το 1939 οπότε άντεξαν 3 μέρες μόνο – με τα απηρχαιωμένα αεροσκάφη τους.

Τον Αύγουστο, επιτέλους, και μετά από μερικές δοκιμές που άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν 2 Αγγλο-Πολωνικές πτέρυγες στη Βασιλική Αεροπορία (RAF), μια βομβαρδιστικών και μια μαχητικών. Στη μαχητική πτέρυγα οργανώθηκαν 2 μοίρες με καθαρά Πολωνική ταυτότητα (υπό τη Βρετανική Διοίκηση) οι Νο 302 και 303.

Οι Zazislaw Henneberg, John Kent και Marian Pisarek.

Στις 13 Αυγούστου ο επικεφαλής της γερμανικής αεροπορίας Herman Göring εξαπέλυσε την τρομερή δύναμη της Λουφτβάφε κατά της Αγγλίας για να έχει ελεύθερο τον αιθέρα από βρετανικά σκάφη κι έτσι να μπορέσει ο γερμανικός στρατός να διασχίσει το στενό ανενόχλητος και να κάνει την απόβασή του στην Αγγλία.

Πρώτος στόχος των Γερμανών ήταν η καταστροφή των αεροδρομίων στη ΝΑ Αγγλία και όσων το δυνατό περισσότερων σκαφών στο έδαφος. Παράλληλα η αχρήστευση των ραντάρ που προειδοποιούσαν τους Βρετανούς πότε και πόσα και από ποια κατεύθυνση έρχονταν τα γερμανικά σκάφη.

Μα οι Βρετανοί αντιστάθηκαν με απαράμιλλη γενναιότητα και τεχνική και με τη βοήθεια των Πολωνών κυρίως (αλλά και Τσέχων) πιλότων αντέκρουαν τις δαιμονικές επιθέσεις των Γερμανών.

Ο επιλοχίας Antoni Glowacki του Νο 501 σμήνους στις 24/8/40 ξεπάστρεψε 5 βομβαρδιστικά της Λουφτβάφε κερδίζοντας το τιμητικό έπαθλο του «Άσσου της ημέρας».

Άλλο επεισόδιο (που παρουσιάζεται στη γνωστή ταινία Battle of Britain με τους Λόρενς Ολίβιε, Μάικλ Κέιν, και άλλους γνωστούς ηθοποιούς) είναι όταν ο πιλότος Ludwik Paszkiewicz, μη δεχόμενος εντολές, κα παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, κατέρριψε ένα γερμανικό βομβαρδιστικό. Δέχτηκε μετά και επίπληξη μα και συγχαρητήρια για την πρώτη του νίκη!

Οι Πολωνοί πέτυχαν αξιοζήλευτες επιτεύξεις καταρρίπτοντας συνολικά 203 γερμανικά, 35 πιθανά και 36 με βλάβη. Μα ο ακριβής αριθμός μπορεί να είναι μόνο 131 σύμφωνα με όλες τις πηγές – μαζί και τις Γερμανικές.

Η μοίρα 393 πέτυχε τον καταπληκτικό αριθμό 120 καταρρίψεων κι έγινε η μονάδα με το ψηλότερο σκορ. Σε μια μέρα, 7 Σεπτ. πάνω από το Λονδίνο κατέρριψαν 17 εχθρικά (14 πιθανά) δίχως καμία δική τους απώλεια.

Μνημονεύω και τον εξαίρετο Τσέχο που προτιμούσε να πολεμά στην Πολωνική μοίρα, Josef Frantisek, που μόνος κατέρριψε 17 εχθρικά: ένας από τους καλύτερους!

1903 Πολωνοί πιλότοι και προσωπικό εδάφους (εξίσου ικανοί!) σκοτώθηκαν πολεμώντας με τους Βρετανούς κατά των Ναζί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Φιλ 802: Υπερδυνάμεις (2)

1. Ένα από τα πιο επιθυμητά κοινά χαρίσματα