775. Φιλοσοφία: Ενέργειες του Ουρανού, Εποχές της Γης

775. Φιλοσοφία: Ενέργειες του Ουρανού, Εποχές της Γης

- in Φιλοσοφία
0

(Κατανοώντας τα Μυστήρια Wen Tzu)

H τροφή είναι το στήριγμα της ανθρώπινης ζωής, (μετά η ένδυση και μετά η στέγαση), η βάση του λαού.

Ο λαός είναι το θεμέλιο του έθνους, του κράτους.

Γιαυτό οι κυβερνήτες ακολουθούν τις ενέργειες τ’ Ουρανού και συμμορφώνονται με τις εποχές της Γης. Κι έτσι χρησιμοποιούν τις δυνάμεις των ανθρώπων ενδιάμεσα. Κι έτσι τα μύρια πλάσματα μεγαλώνουν, αυξάνονται κι ευημερούν.

Την άνοιξη κόβονται τα ξερά δέντρα. Το καλοκαίρι μαζεύονται οι καρποί δέντρων και φυτών. Το φθινόπωρο αποθηκεύονται οι ξηροί καρποί. Τον χειμώνα στοιβάζονται τα καυσόξυλα. Αυτά όλα είναι για τη συντήρηση των ανθρώπων, έτσι που να μην τους λείπουν τ’ αναγκαία και να πέφτουν και να πεθαίνουν.

Υπήρχαν οι νόμοι των αρχαίων σοφών βασιλέων: να μην περιμαντρώνονται τα κοπάδια για ν’ αφαιρούνται τα μεγαλύτερα ζώα. Να μην αδειάζονται οι λίμνες για να πιάνονται τα ψάρια. Να μην καίγονται τα δάση για να γίνεται εύκολο κυνήγι.

Πριν από τον κατάλληλο καιρό δεν τοποθετούνταν στ’ άγρια μέρη παγίδες ούτε στα νερά δίχτυα. Πριν πέσουν τα φύλλα δεν γινόταν κόψιμο καθόλου. Τα χωράφια δεν καίγονταν προτού τα έντομα πέσουν στη χειμέρια νάρκη τους.

Θηλυκά ζώα σ’ εγκυμοσύνη δεν σφάζονταν. Πουλιών αυγά δεν αρπάζονταν. Ψάρια μικρότερα από 30 πόντους επιστρέφονταν στο νερό. Ζώα οικόσιτα μικρότερα του ενός έτους δεν τρώγονταν ποτέ. Έτσι η ανάπτυξη των ζωντανών γινόταν φυσικά, σαν τον ατμό που αναδύεται με τη ζέστη.

Με αυτόν τον τρόπο οι αρχαίοι μας Βασιλείς δεν λησμονούσαν τις ενέργειες τ΄ Ουρανού και προσαρμόζονταν στις εποχές της Γης. Έτσι πλούτιζαν τις χώρες τους, ικανοποιούσαν τα έθνη τους και διατηρούσαν τους πολίτες τους σ’ ευμάρεια.

Αυτός δεν είναι ο δρόμος που χαράζουν τα χέρια, που περπατούν τα πόδια, που βλέπουν τα μάτια και μελετά το μυαλό, ταραγμένο από εγωισμό.

Αυτός είναι ο τρόπος της αγνής καρδιάς, ανοιχτής στη Βούληση τ’ Ουρανού και της Γης στην υπηρεσία του σύμπαντος.

Σήμερα άπληστοι άρχοντες, κυνικοί κυβερνήτες, δεν κοιτούν προς τον Ουρανό ούτε ακούν τον παλμό της Γης, μα νοιάζονται μόνο πώς να τρέφουν τις δικές τους αχόρταγες επιθυμίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

Ε1752:Τσιπρική άγνοια

Δεν υπάρχουν πιο φανταχτερά παραδείγματα άγνοιας, θεληματικής και