Ισ389: Κρίση Κούβας και Arkhipov

Ισ389: Κρίση Κούβας και Arkhipov

- in Ιστορικά
0

     

Ο Βασίλι Αρχίποφ (Ιαν 1926 – Αυγ 1998) υπηρετούσε ως υποδιοικητής στο υποβρύχιο Β-59 (φωτό) που ήταν οπλισμένο με πυρηνικά και είχε σταλεί στην Κούβα στην κρίση του Οκτωβρίου 1962.

Κάποιοι θα θυμάστε πως τότε ο Χρουστσόφ ήθελε να εγκαταστήσει πυραύλους στην Κούβα ως αντίβαρο στις Αμερικανικές Βάσεις στην Τουρκία. Οι Ρώσοι είχαν μάλιστα αρχίσει την κατασκευή των βάσεων και τη μεταφορά πυραύλων. Ο Κένεντι το ανακάλυψε μέσω των κατασκοπευτικών αεροπλάνων και ξεκίνησε τον ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας. Δεν θα επέτρεπε την εγκατάσταση εχθρικών πυραύλων τόσο κοντά στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Μια μοίρα αντιτορπιλικών και το αεροπλανοφόρο USS Randolph εντόπισαν το ρωσικό υποβρύχιο κι έριξαν φέικ βόμβες βυθού ως σινιάλο να αναδυθεί το υποβρύχιο. Ο πλοίαρχος Σαβίτσκι δεν γνώριζε ποια ήταν η κατάσταση και υπέθεσε πως ίσως να είχε αρχίσει πόλεμος. Δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με το Αρχηγείο του στη Μόσχα.

Μια θερμή συζήτηση άρχισε μεταξύ του Αρχίποφ, που δεν ήθελε να τορπιλίσουν με πυρηνικά την αμερικανική μοίρα, και του Σαβίτσκι και του πολιτικού παρατηρητή Μασλενίκοφ που ήθελαν! Ευτυχώς ο Αρχίποφ είχε εξαιρετική φήμη ως αξιωματικός και πατριώτης κομμουνιστής και οι δύο άλλοι πείστηκαν.

Το υποβρύχιο αναδύθηκε κι επέστρεψε στη Ρωσία.

Αν οι Ρώσοι επιτίθεντο στα αμερικανικά πλοία με πυρηνικά, θα τα κατέστρεφαν σκοτώνοντας χιλιάδες Αμερικανούς ναύτες. Οι ΗΠΑ θα ανταποκρίνονταν βομβαρδίζοντας ρωσικές μονάδες και βάσεις στη Ρωσία και αλλού και ο 3ος πυρηνικός Παγκόσμιος Πόλεμος θα ήταν γεγονός. Αποσοβήθηκε χάρη στην ψύχραιμη στάση του Αρχίποφ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *