Ισ393: Kristallnacht

Ισ393: Kristallnacht

- in Ιστορικά
0

Η Νύχτα των Σπασμένων Κρυστάλλων πήρε το όνομά της από το πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι Ναζί εκείνην τη νύχτα κατά των Εβραίων κι έσπασαν τις βιτρίνες εβραϊκών καταστημάτων, συναγωγών και σπιτιών. Υπήρξαν ήδη διώξεις εναντίον τους: δεν επιτρεπόταν σε καθαρόαιμους Αρίους να ψωνίζουν από Εβραϊκά καταστήματα που ήταν σημαδεμένα με το άστρο του Δαβίδ και την ονομασία Juden “Εβραίοι”, να έχουν γιατρό ή δάσκαλο Εβραίο για την οικογένεια, να έχουν κρατική εργασία οι Εβραίοι σε δημόσιες υπηρεσίες, ούτε σε νοσοκομεία ή εκπαιδευτικά ιδρύματα όσες περγαμηνές και αν είχαν.

Το πογκρόμ ξεκίνησε τώρα με αφορμή τη δολοφονία του Γερμανού διπλωμάτη Ernst von Rath στο Παρίσι από τον Herschel Grynszpan, έναν νεαρό Πολωνό Εβραίο 17 ετών, και ήταν, βέβαια, κατευθυνόμενο από τα ανώτερα κλιμάκια των Ναζί: υπήρξε οργάνωση και μέθοδος. Εκτός από την καταστροφή μαγαζιών και σπιτιών, κάηκαν συναγωγές και δολοφονήθηκαν σχεδόν 100 Εβραίοι, πολλοί άλλοι αναγκάστηκαν να καθαρίζουν τον δρόμο με τα χέρια τους, ενώ 30.000 στη συνέχεια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης – όπου αργότερα βαθμιαία όλοι σχεδόν, αφού εργάστηκαν σκληρά, εξοντώθηκαν στο φοβερό ολοκαύτωμα.

Έχω γράψει και νωρίτερα για το θέμα. Μα στην επέτειο της Νύχτας αυτής (9-10 Νοεμβρίου 1938) το περιοδικό Lifo δημοσίευσε άρθρο με μερικές φωτογραφίες από τη συλλογή που πρόσφατα δωρίστηκε στο ισραηλινό Μουσείο για το Ολοκαύτωμα Yad Vashem. Δανειστήκαμε μερικές φωτό μα πήραμε και από άλλες πηγές στο Ίντερνετ που δείχνουν μεν την έκταση μα όχι την αγριότητα του πογκρόμ. Καταστροφές μαγαζιών σε διάφορες πόλεις:

Να η πυρπόληση της συναγωγής στην πόλη Eisanch, μια από πολλές.

Εδώ οι συλλήψεις πάλι σε διαφορετικές πόλεις.

Ο χάρτης πιο κάτω δείχνει όλες τις πόλεις όπου κάηκαν οι συναγωγές.

Εδώ στη φωτό συλλαμβάνονται χιλιάδες Εβραίοι άντρες: σύνολο 30.000.Το μόνο τους έγκλημα ήταν ότι γεννήθηκαν Εβραίοι!

Μα ένας παράφρων πολιτικάντης, αποτυχημένος σε κάθε άλλο τομέα της ανθρώπινης ζωής, είχε αποφασίσει πως οι Εβραίοι έπρεπε να εξαφανιστούν από προσώπου γης και το έθνος των Γερμανών, στην πλειοψηφία του, τον λάτρεψε και συναίνεσε στην παρανοϊκή του προσπάθεια να σκλαβώσει την Ευρώπη και να δολοφονήσει εκατομμύρια ανθρώπων! Και βρήκε χιλιάδες βοηθούς να προωθήσουν τα εγκληματικά του σχέδια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *