Ισ397: Γηραιότερο δέντρο

Ισ397: Γηραιότερο δέντρο

- in Ιστορικά
0

Το αρχαιότερο δέντρο στον κόσμο, με απόλυτα εξακριβωμένη ηλικία 4.852 έτη (Σεπ 2023) είναι ένα είδος πεύκου (Pinus longaeva). Γνωστό ως Βristlecone Pine μεγάλωσε και ζει στα Λευκά Όρη της κομητείας Inyo στην ανατολική Καλιφόρνια.

Είναι παλαιότερο από το Stonehenge της Βρετανίας και τις πυραμίδες της Αιγύπτου, με τη μετωνυμία Μαθουσάλας (ο οποίος έζησε σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη 969 έτη).

Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία 1950 και, φυσικά, έγινε μαγνήτης για τουρίστες.

Εκεί κοντά υπήρχε ακόμα ένα της ίδιας οικογένειας πεύκο που όμως κόπηκε κατά λάθος και ξεράθηκε καθώς οι ερευνητές προσπαθούσαν να διαπιστώσουν την ηλικία του από τα δαχτυλίδια στον κορμό του. Αυτό το δεύτερο πήρε την ονομασία Προμηθέας και αποδείχτηκε ηλικίας πάνω από 5.000 έτη! (Αριστερά ο Προμηθέας, δεξιά ο Μεθουσάλας!)

Ένα κυπαρίσσι (πελαγώνιο) στη Χιλή ονομάστηκε Gran Abuelo (30 μέτρα ύψος) και οι Χιλιανοί ισχυρίζονται πως είναι ακόμα πιο παλαιό μα δεν έχουν τεκμηριώσει την ηλικία του (πιστεύεται μόνο 2000 πκε).

Μετά είναι το Populus tremuloides στην Utah στις ΗΠΑ γνωστό ως Pando (είδος λεύκας). Εδώ είναι ένα δάσος από αυτά τα δέντρα, όλα ξεφυτρωμένα από έναν αρχικό σπόρο. Μερικά μπορεί να είναι ηλικίας 16.000 ετών! (Το δάσος εκτείνεται σε μήκος και φάρδος 80 ποδοσφαιρικών γηπέδων, σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic).

Ο Μαθουσάλας, για να γυρίσουμε στην αρχή, επιβιώνει διότι μεγαλώνει πολύ αργά – μόλις 0,25 του πόντου ανά έτος. Οι ρίζες του πάνε βαθιά και τρέφουν μόνο ορισμένους κλώνους κάθε χρόνο έτσι που να μην επιβαρύνεται το τροφοδοτικό σύστημα. Και αυτά τα δέντρα, τα πεύκα longaeva («μακρόβια») προσαρμόστηκαν άριστα στο κλίμα. (Αρχική φωτογραφία!)

Αυτός που μπορεί να προσαρμοστεί στη ζωή μακροημερεύει…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *