274. Ιστορικά: Βουσμάνοι Αυστραλίας

274. Ιστορικά: Βουσμάνοι Αυστραλίας

- in Ιστορικά
0

1. Όπως έχω σημειώσει σε προηγούμενα άρθρα η λέξη “Βουσμάνος” προέρχεται από την αγγλική bushman που σημαίνει “άνθρωπος που ζει στους θάμνους” (της ζούγκλας ή ερήμου).

Οι Αυστραλοί Βουσμάνοι έχουν μία ιστορία 60.000 ετών. Τότε λέγεται να έφθασαν στην Αυστραλία και να κατοίκησαν εκεί. Δεν αναπτύχθηκαν τεχνολογικά ξεπερνώντας την κουλτούρα (= εργαλεία και όπλα και τρόπο ζωής) της παλαιολιθικής εποχής. Όταν οι Βρετανοί εγκαταστάθηκαν εκεί το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, οι Βουσμάνοι δεν είχαν τόξα, μόνο ακόντια με λίθινη μύτη, και ζούσαν σε μικρές ομάδες 10 με 50 ανθρώπους και μετακινούνταν συνεχώς για να βρουν τροφή – νέα ζώα και νέους καρπούς. Μπορεί να ανήκαν σε μεγαλύτερες μονάδες των 500 ατόμων, μα πολύ σπάνια βρίσκονταν όλοι μαζί. Ήταν κυνηγοί και συλλέκτες.

Όμως στην απλοϊκότητα και αγριότητά τους είχαν στις παραδόσεις τους αρκετή σοφία ώστε να γνωρίζουν πως –

Είμαστε όλοι επισκέπτες σε αυτόν τον χρόνο, σε αυτόν τον τόπο. Είμαστε παροδικοί μονάχα. Ο σκοπός μας είναι να παρατηρούμε, να μαθαίνουμε να ωριμάσουμε, να αγαπάμε… και μετά να γυρίσουμε σπίτι μας.

2. Δυστυχώς οι Βρετανοί δεν τους φέρθηκαν καθόλου καλά (114. Ιστορικά: Αυτόχθονες Αυστραλοί και 119. Ιστορικά: Αυτόχθονες Αυστραλοί (2)).

Σήμερα πολλοί Αυστραλοί μέμφονται τους Κινέζους για καταπίεση στο Θιβέτ και στη Νομαρχία Xinjiang (με μουσουλμάνους). Ξεχνούν ή αγνοούν πως σχεδόν εξόντωσαν τους γηγενείς και κατέστρεψαν τον τρόπο ζωής τους αφού καταλήστεψαν τις γαίες τους.

Όταν άρχισαν να αποικίζουν τη χώρα οι Βρετανοί το 1788, υπήρχε ένας πληθυσμός 750.000 γηγενείς σε 500 και πάνω φυλές. Μα οι λευκοί άποικοι θεωρούσαν τους Βουσμάνους περίπου ζώα και άρχισαν να τους εξοντώνουν.

Το 1901 η Αυστραλία έγινε ανεξάρτητη χώρα μα δεν θεώρησε υπηκόους, κανονικούς πολίτες τους Βουσμάνους. Τους κατηγοριοποίησε ως “ομάδα ζώων”. Αυτοί όλοι εκδιώχθηκαν από τα εδάφη που θεωρούνταν κατάλληλα για τους λευκούς Βρετανούς και είχαν απομείνει μόνο 60.000.

3. Και όμως αυτή η “κατηγορία ζώων” έφτιαξε την παλαιότερη γνωστή κατασκευή πριν από 20.000 έτη – πολύ πολύ νωρίτερα από το Stonehenge, τους ναούς της Μάλτας, τις Πυραμίδες της Αιγύπτου, τα κτίσματα στη νοτιοανατολική Τουρκία και τις πρώτες οικοδομές στην Ιεριχώ 10.000 ΠΚΕ.

Είναι λίθινες παγίδες για ψάρια στον ποταμό Barwon της New South Wales γνωστές ως brewarrina fish traps ή Biame’s Nguntu fish traps .O Biame ήταν ένας από τους Ημίθεους Προγόνους που διαμόρφωσαν τη μορφολογία του εδάφους και άφησαν πολλά δώρα για τους Βουσμάνους στην πρώτη εποχή των Ονείρων.

Στη φωτογραφία αριστερά διακρίνεται ο ψαράς όρθιος κάτω χαμηλά. Στη δεξιά διακρίνονται οι πέτρες που σχηματίζουν τις παγίδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may also like

696: Φιλοσοφία: Φιλοσοφία και Μυθολογία

Αυτό που σήμερα εμείς αποκαλούμε «μυθολογία» ήταν θρησκεία