Ισ433: Μαγεία σε διάφορα μέρη

Ισ433: Μαγεία σε διάφορα μέρη

- in Ιστορικά
0

1. Πολύς κόσμος έχει πίστη στη Μαγεία και πολλοί έχουν ασχοληθεί πρακτικά με αυτήν. Πιστεύεται πως υπάρχουν Δυνάμεις που μπορούν να προσεγγιστούν και να εξευμενιστούν έτσι που να δώσουν βοήθεια επιφέροντας αφύσικα αποτελέσματα πέρα από τη γνωστή λειτουργεία φυσικών νόμων. Συνήθως πρόκειται για πρακτικές που ονομάζονται Μαύρη Μαγεία και εμπλέκουν κακόβουλες Δυνάμεις.

Μια περιοχή που είναι διάσημη για μάγους και μάγισσες έιναι τα βουνά Harz στη Γερμανία στον Μεσαίωνα. Εκεί η μαγεία λέγεται να είχε τις ρίζες της σε προ-χριστιανικές λατρείες και πρακτικές. Στην κορυφή Brocken γίνονταν θυσίες στον αρχαιο-γερμανό θεό Woden (Οντίν). Αργότερα έγινε σημείο συνεύρεσης μαγισσών την παραμονή Πρωτομαγιάς στο Walpurgisnacht. (Στη φωτό, η κορυφή Brocken τοy βουνού Harz.)

Στις μέρες μας όποτε οι πρακτικές είναι πλέον παγανιστικές λατρείες (δίχως τη Μαύρη Μαγεία) και δεν υπάρχει διωγμός γίνεται φεστιβάλ στις περιοχές Brocken, Thale, Wernigerode κ.λπ.

2. Άλλη «μαγική» περιοχή είναι η κομητεία Lancashire της Βρετανίας. Ήταν το καυτό κέντρο μαγείας το πρώτο μισό του 17ου αιώνα. Οι μάγισσες δεν ήταν οπαδοί του διαβόλου («σατανιστές») αλλά περισσότερο «ψυχοθεραπεύτριες» και στραμμένες στον μυστικισμό. Πάντως οι φήμες μιλούσαν για «θαύματα» και «μαγγανείες». Το κέντρο ήταν η περιοχή Pendle Hill που έγινε διαβόητο για τις δίκες μαγισσών που οδήγησαν σε πολλές εκτελέσεις. Το 1634 μετά από καταγγελίες ενός αγοριού εναντίον 4 γυναικών της γειτονιάς του, 2 γιατροί στη δημόσια υπηρεσία και μια ομάδα μαιών εξέτασαν τις γυναίκες μα δεν βρήκαν τις έξτρα «ρώγες» (συνήθως κοντά στα απόκρυφα τους) όπου οι «οικείοι» τους δαίμονες (στη μορφή σκύλου, γάτας ή άλλου οικόσιτου) ρουφούσαν το αίμα τους. Οι γυναίκες απαλλάχθηκαν.

 Νωρίτερα το 1612 άλλες δεν ήταν τόσο τυχερές. 11 άτομα συνελήφθησαν (9 γυναίκες και 2 άντρες) και 10 βρέθηκαν ένοχα στη δίκη σύμφωνα με τον Νόμο περί Μαγείας του 1563 κι εκτελέστηκαν στην αγχόνη. Μα έρευνες σύγχρονων ιστορικών δείχνουν πως όντως υπήρξαν θεραπευτικά θαύματα και πως γίνονταν τελετουργίες μυστικισμού σε μερικά αρχοντόσπιτα.

3. Στο χωριό Holmavik στην Ισλανδία επίσης γίνονταν πρακτικές μαγείας με παγανιστικές λατρείες και τελετές ως το 1100 κε. Ακόμα και όταν οι κάτοικοι εκχριστιανίστηκαν η παράδοση του χωριού διατήρησε αρκετά κατάλοιπα τελετών, ξορκιών, και ορισμένων παράξενων δοξασιών. Αργότερα, στα τέλη του Μεσαίωνα έγιναν δίκες μαγισσών με εκτελέσεις.

Σήμερα εκεί υπάρχει το Μουσείο Μαγείας, ένα τουριστικό πολυσύχναστο αξιοθέατο. Εκεί διατηρούνται διάφορα σκεύη για τελετές μαγείας, για την Παρασκευή φίλτρων (ερωτικών κυρίως!), για νεκρομαντεία και παρόμοια. Υπάρχουν επίσης τα ντοκουμέντα των δικών πολλών μάγων και μαγισσών.

Πιο βόρεια και ανατολικά είναι το νησί Bla Jungfrun (Η Μπλε Κόρη) που ανήκει στη Σουηδία. Σήμερα δεν κατοικείται μα έχουν ανακαλυφθεί σπηλιές, υπόγειοι διάδρομοι κι επίγειος λαβύρινθος (φωτό) φτιαγμένος με πέτρες. Σε μερικές σπηλιές βρέθηκαν πέτρινοι βωμοί και ίχνη από παλαιές τελετουργίες. Στην ιστορική εποχή του Χριστιανισμού, λέγεται πως εκεί μαζεύονταν μάγισσες και για πολλά χρόνια ο απλοϊκός λαός άφηνε αναθήματα σε διάφορες ακρογιαλιές για τον κατευνασμό πνευμάτων. Να σημειωθεί πως μερικοί βωμοί στις σπηλιές τοποθετούνται περίπου 10.000 προ του παρόντος. Ο Olaus Magnus το 1555 ήδη σημείωσε πως οι μάγισσες συγκεντρώνονταν εκεί και ο Carl Linnaeus το 1741 θεώρησε το νησί έναν από τους πιο φριχτούς και σκληρούς τόπους του κόσμου»  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *