Μ69. Μυθιστορία του Θ.Χατζή (Δ’)

Μ69. Μυθιστορία του Θ.Χατζή (Δ’)

1. Όπως είδαμε ο Θανάσης Χατζής ψεύδεται χονδροειδέστατα και μάλιστα χρησιμοποιεί πλαστά έγγραφα ως «μαρτυρίες» παρμένα αβασάνιστα από συντρόφους συγγραφείς.

Το ίδιο κάνει και για το επεισόδιο της ανατίναξης της γέφυρας Γοργοποτάμου. Δίνει πρώτα μια θεατρική παράσταση όπου ο άσπιλος λεβέντης Άρης και τα παλικάρια του απορρίπτουν τις αποπλανητικές προσπάθειες του Έντυ Μάγιερς να τους κάνει να «λιποτακτήσουν» και να «υποταχθούν» στον Ζέρβα (σ. 380-1). Αυτή βασίζεται στην περιγραφή του Νικηφόρου, αντάρτη του Άρη (δηλαδή Δημ. Δημητρίου) που έγραψε το Χρονικό του Γοργοποτάμου. Μα αν ο Άρης ήταν τόσο ευσυνείδητος στα καθήκοντά του, τότε γιατί στάλθηκε ο Λευτεριάς να τον παρακολουθεί και να αναφέρει στην ηγεσία του ΚΚ (386-8); Επί πλέον γιατί αργότερα ο Νικηφόρος όχι μόνο εγκατέλειψε το ΚΚ μα στράφηκε κατά του, αφού συνειδητοποίησε τις απάτες και τις γκάφες του κι έγραψε διάφορα βιβλία (π.χ. Τα Ολέθρια του Οίκου μας, 1993, Β εκδ 1997, Αθήνα, και Παγίδευση και Αφοπλισμός (1996, Β΄εκδ. 1997, Αθήνα).

2. Στη συνέχεια γράφει πως αρχικά οι Άγγλοι δεν έδωσαν παράσημο στον Άρη, αλλά μόνο στον Ζέρβα (382), μα διορθώνει αργότερα λέγοντας πως πρότειναν και στον Άρη για να «μαλακώσουν την κατάσταση», αλλά ο Άρης αρνήθηκε (384)!

Η αλήθεια είναι πως και ο Άρης και ο Ζέρβας πήραν το Order of the British Empire, μα αργότερα, όταν ο Άρης διέλυε τις άλλες οργανώσεις, του το αφαίρεσαν. Ο βοηθός του Ζέρβα, ο Μιχάλης, που πολέμησε καλύτερα, πήρε το Military Cross και ο Μπάρμπα-Νίκος, που προσχώρησε στον ΕΛΑΣ, πήρε το Member of the British Empire!

(Ο OΒΕ είναι ανώτερος του MΒΕ ενώ το MC είναι μετάλλιο ανδρείας. Ο Ζέρβας δεν προβιβάστηκε καθόλου.)

Ποιος, λοιπόν, αποπλανά τον κόσμο, ο Μάγιερς ή ο Χατζής;

Αλλού, μα δεν θυμάμαι που, διάβασα πως το BBC ανέφερε τη συνεισφορά του Άρη, σε αντίθεση με τον Χατζή που γράφει πως μόνο ο Ζέρβας αναφέρθηκε (σ. 382).

3. Αξίζει τον κόπο να δούμε πως περιγράφει τους «συντρόφους» του. Για παράδειγμα παίρνω τον Πέτρο Ρούσσο. «Υπερσυνωμοτικός, κινήθηκε πάντοτε με απίστευτη δυσκολία και βραδύτητα … χαρακτηρίζεται … από τον υπαλληλισμό μιας προσπάθειας … να είναι τυπικά εντάξει με την ηγεσία … χωρίς … μια σκέψη δική του. Η ζωή του μέσα στο Κόμμα … ήταν αντιδημιουργική».

Και όμως ο Ρούσσος, παντρεμένος με την Χρύσα Χατζηβασίλη, είχε πολύ περισσότερα σοβαρά καθήκοντα από τον Χατζή: ήταν αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη, εστάλη σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό (μιλούσε άπταιστα Ρωσικά) ακόμα και στον Λίβανο μαζί με τον Σαράφη!

Θα κλείσω αυτή την εξέταση της μυθοπλασίας του Χατζή με ένα τελευταίο ερώτημα σχετικά με τους μισητούς Βρετανούς.

4. Τι έκανε ο στοργικός Πατερούλης Στάλιν, όταν οι Βρετανοί πολεμούσαν πλάι στους Έλληνες ενάντια στις χιτλερικές ορδές;

Μερικοί αριστεροί όντως ανακαλούν πως υπήρξαν βρετανικές δυνάμεις στην Ελλάδα το 1941. Μερικοί υποβαθμίζουν το γεγονός γράφοντας για «συμβολική» δύναμη. Άλλοι τονίζουν τον κακοσχεδιασμό και την κακοδιαχείρηση της Μάχης της Κρήτης.

Μα σπανιότατα θα πουν πως οι Βρετανοί έχασαν 13.000 άντρες, νεκρούς, τραυματίες, αιχμαλώτους κι αγνοούμενους (2.000 ναύτες), 3 θωρηκτά, 6 αντιτορπιλικά και 29 μικρότερα πλοία, ενώ ένα αεροπλανοφόρο και άλλα 10 πολεμικά πλοία έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Η Λέλα Καραγιάννη που με αναμφισβήτητη αγνότητα και γενναιότητα έδωσε τη ζωή της στην αντίσταση, ένοιωθε πως «είναι χρέος και καθήκον μας να συντρέξουμε τους συμμάχους και συμπολεμιστές μας».

5. Ο όσιος Στάλιν όμως έκανε τον Αύγουστο 1939 ένα Σύμφωνο Μη- επίθεσης με τον Χίτλερ (Ρίμπεντροπ-Μολότωφ Συμφωνία) και το 1940 μια Οικονομική Συμφωνία!

Οι κομμουνιστές και οι τωρινοί ολιγάρχες της Ρωσίας (Πούτιν κλπ) το δικαιολογούν με το ότι (α) Η Σοβιετία χρειαζόταν χρόνο να προετοιμαστεί για πόλεμο και (β) οι Αγγλο-Γάλλοι δεν έκαναν συμφωνία με τους Ρώσους.

α) Οι σοβιετικοί δεν έκαναν καμιά προετοιμασία, παρά τις προειδοποιήσεις των Βρετανών, και ο στρατός υποχώρησε ακατάσχετα αφήνοντας πίσω όλο τον οπλισμό του στους χιτλερικούς εισβολείς. Άλλωστε ούτε οι Βρετανοί είχαν προετοιμαστεί.

β) Ο Στάλιν αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμαχία με τους καταραμένους καπιταλιστές.

Ας δεχτούμε αυτούς τους λόγους. Τι έκανε ο Στάλιν;

Ο Στάλιν άρπαξε την ανατολική Πολωνία, ενώ ο Χίτλερ τη δυτική, μετά την Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Φινλανδία και τη Βόρεια Ρουμανία και άρχισε να τις ξεζουμίζει με τον γνωστό σοβιετικό τρόπο. Λεηλάτησε αυτές τις χώρες όπως ακριβώς ο Χίτλερ την Ελλάδα κι επέβαλε τη λαϊκή δημοκρατία της Σοβιετίας. Και όλη την ώρα προμήθευε τόνους πετρελαίου, άλλων πρώτων υλών και τροφίμων (δημητριακά, σιτηρά, σόγια κ.λπ) και παραχώρησε λιμένα υποβρυχίων κοντά στο Μαρμουνσκ για τους «φασίστες»!

Για όλα αυτά οι «σύντροφοι» δεν λένε λέξη μα βρίζουν τους Βρετανούς!

Και ο κοσμάκης χάφτει τη φριχτή αυτή προπαγάνδα – και το «ηθικό πλεονέκτημα»!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *