1. Ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα της Μοσάντ ήταν να τοποθετήσει πολύ κοντά στην κυβέρνση της Συρίας έναν δικό της κατάσκοπο, τον Eli Cohen (Eliyahn Ben-Shaul Cohen). Αυτό έγινε στην περίοδο 1961-65.
Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια 6/12/1924 σε οικογένεια ένθερμων Σιωνιστών Εβραίων, μελέτησε Ηλεκτρονικά στο πανεπιστήμιο Φαρούκ του Κάιρου.
Οι γονείς και τα αδέλφια του πήγαν στο Ισραήλ το 1949 μα εκείνος έμεινε για να τελειώσει το πτυχίο του – και για να βοηθήσει με την εξαγωγή Εβραίων από την Αίγυπτο στο Ισραήλ καθώς οι Αιγύπτιοι εκδήλωναν αυξημένη εχθρότητα προς τους Ιουδαίους γενικά. Επίσης, έλαβε μέρος σε άλλες επιχειρήσεις που στόχευαν να υποσκάψουν τις σχέσεις Αιγύπτου με χώρες της Δύσης.
Μα καθώς οι Αιγύπτιοι αύξησαν τα μέτρα κατά των Ιουδαίων, ο Κοέν αναγκάστηκε να μετοικήσει στο Ισραήλ, Δεκ. 1956. Το 1957 έκανε τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις στη στρατιωτική αντικατασκοπία. Αργότερα, παρά μια πρώτη αποτυχία να ενταχθεί στη Μοσάντ, ο Διοικητής Meir Amit τον στρατολόγησε και μετά από εντατική εκπαίδευση το 1961 τον έστειλε στην Αργεντινή.
Στο μεταξύ, το 1959 παντρεύτηκε τη Nadia Majald και είχαν 3 παιδιά.
2. Στην Αργεντινή παρουσιάστηκε ως επιχειρηματίας συριακής καταγωγής με το όνομα Kamel Amin Thaabet. Στο Μπουένος Άιρες κινήθηκε έξυπνα μέσα στην αραβική κοινότητα και άφησε να γίνει γνωστό πως είχε πολλά λεφτά διαθέσιμα για το κόμμα Ba’ath που τότε ήταν παράνομο (1961) μα πήρε με πραξικόπημα την εξουσία το 1963. Η παραμονή του στην Αίγυπτο και οι σπουδές του εκεί του έδωσαν εξαιρετικές γνώσεις για την αραβική κουλτούρα κι έγινε πιστευτός και αξιαγάπητος στη συριακή κοινότητα. (Υπάρχει μια ταινία στο Netflix Ο Κατάσκοπος 2019, σε 6 επεισόδια που αφηγείται με κάποιες υπερβολές την όλη ιστορία του Κοέν.)
3. Τον Φεβρουάριο 1962 «ξαναγύρισε» στη Δαμασκό ως επιτυχημένος, πλούσιος επιχειρηματίας και με τις πολύ καλές συμβουλές της Μοσάντ άρχισε να καλλιεργεί στενές σχέσεις με υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους σε τέτοιο βαθμό που έγινε φίλος και σύμβουλος του υπουργού Άμυνας. Και στο μεταξύ επί 4 έτη έστελνε πληροφορίες και φωτογραφίες για στρατιωτικά (αμυντικά και επιθετικά σχέδια) και πολιτικά γεγονότα στην αθέατη ζωή των Σύριων.
Ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματά του ήταν να επισκεφθεί τα Υψώματα Γκολάν με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις τους. Δώρισε δενδρύλλια να φυτευτούν εκεί για να παρέχουν ίσκιο στους στρατιώτες. Αργότερα, στον πόλεμο των 6 ημερών (1967), τα δέντρα χρησίμευσαν ως χαρακτηριστικός στόχος για τα πυροβόλα των Ισραηλινών και βοήθησαν στην κατάληψη των Υψωμάτων.
Ένα δεύτερο σημαντικό κατόρθωμα ήταν η ανακάλυψη των συριακών σχεδίων να αλλάξουν τον ρου του Ιορδάνη ποταμού και η έγκαιρη ειδοποίησή του στις ισραηλινές δυνάμεις έτσι που αυτές να καταστρέψουν με βομβαρδισμό τα μηχανήματα που θα το έκαναν στερώντας το νερό από τους Ισραηλινούς.
4. Ο Κοέν συνελήφθη 24/1/65 δικάστηκε, βασανίστηκε κι εκτελέστηκε με απαγχονισμό 15/5/65. Το πτώμα του δεν επιστράφηκε στους δικούς του. Μόνο το ρολόι του δόθηκε πίσω πολύ αργότερα κι εκτίθεται στα Γραφεία της Μοσάντ.
Την ίδια εποχή περίπου η Μοσάντ ανέλαβε να αποκτήσει για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας ένα MiG-21 το πιο ανεπτυγμένο σοβιετικής κατασκευής μαχητικό της εποχής.
Η πρώτη απόπειρα με τον πράκτορα Jean Thomas στην Αίγυπτο απέτυχε. Ο Thomas και η ομάδα του συνελήφθησαν και ο ίδιος και 2 άλλοι απαγχονίστηκαν (Δεκ. 1962). Μια δεύτερη απόπειρα επίσης απέτυχε με 2 Ιρακινούς πιλότους, δίχως απώλειες.
Η τρίτη απόπειρα πέτυχε με έναν Ιρακινό πιλότο, πάλι, που αποσκίρτησε στο Ισραήλ με ένα MiG-21, 16 Αυγούστου 1966.
5. Το 1964 ένας Ιρακινός Εβραίος, ο Yusuf, που εργαζόταν από μικρός σε μια οικογένεια Μαρωνιτών χριστιανών στο Ιράκ, ήρθε σε επαφή με ισραηλινές υπηρεσίες στη Τεχεράνη, όταν ακόμα Περσία και Ισραήλ είχαν σχέσεις. Τους είπε πως κάποιος πιλότος, Ιρακινός χριστιανός, Munir Redfa, ήταν έτοιμος να αυτομολήσει. Διότι ως χριστιανός δεν έπαιρνε προαγωγή στην αεροπορία και είχε αναγκαστεί να βομβαρδίσει Κούρδους.
Μια Ισραηλινή πράκτορας πλησίασε τον Redfa και τον έπεισε να πάει στην Ευρώπη να συζητήσει με τους προϊσταμένους της. Αυτός πήγε και ζήτησε, πέρα από το 1 εκμ. δολάρια που του πρόσφεραν, τη φυγάδευση της γυναίκας του και των 2 παιδιών του και των άλλων συγγενών του. (Ο ίδιος ο Διοικητής Meir Amit παρακολουθούσε τη διαπραγμάτευση από διπλανό δωμάτιο.)
Στις 16 Αυγούστου 1966 το σκάφος του Redfa (αφού οι συγγενείς του όλοι είχαν φυγαδευτεί, μερικοί μέσω Κούρδων ανταρτών) προσγειώθηκε στο Hatzor.
6. Ισραηλινοί πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στη πτήση του νέου σκάφους και έκαναν, μάλιστα, αερομαχίες με τα ισραηλινά Μιράζ ΙΙΙ αναλύοντας τις ικανότητες και αδυναμίες του.
Τον Απρίλιο 1967 (πόλεμος των 6 ημερών) τα ισραηλινά Μιράζ κατέρριψαν πάνω από τα Υψώματα Γκολάν 6 συριακά MiG-21 χωρίς να χάσουν ούτε ένα δικό τους.
Τον Ιανουάριο 1968 το Ισραήλ δάνεισε το MiG-21 στις ΗΠΑ για δική τους μελέτη και πήραν ως αντάλλαγμα τα πολυπόθητα F-4 Phantom που η Αμερική αρνιόταν να πουλήσει στο Ισραήλ.