Παλαιστινιακό σχέδιο Τραμπ (2)

Παλαιστινιακό σχέδιο Τραμπ (2)

1. Οι Παλαιστίνιοι είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από το νέο σχέδιο. Για μια ακόμα φορά και με πολύ καλούς όρους τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν ένα δικό τους ανεξάρτητο κράτος.

Όμως απορρίπτουν αυτό το σχέδιο κι έχουν απειλήσει να ξεκινήσουν νέο εντονότερο κύμα βίας κατά του Ισραήλ.

Ο Μαχμούντ Αμπάς το απέρριψε πριν δημοσιευθεί (ίσως να είχε πληροφορίες από κατασκόπους) και το 2018, όταν πρωτοαναφέρθηκε το θέμα!

Οι Παλαιστίνιοι δεν αποδέχονται τέτοιες έτοιμες λύσεις ή προτάσεις για διαπραγματεύσεις και συζητήσεις εφόσον υπάρχει η “κατοχή” εδαφών κι εφόσον συνεχίζουν οι εγκαταστάσεις και αποικισμοί Ισραηλινών.

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το σκεπτικό και το έψαξα σε βάθος.

2. Η βία κατά Εβραίων υπήρχε πολύ προτού γίνουν οι “παράνομοι οικισμοί στη Δυτική Όχθη” και εγκαθιδρυθεί το Ισραήλ ως ανεξάρτητο κράτος.

Οι Άραβες στην Παλαιστίνη σκότωναν Εβραίους στην περίοδο 1936-9 σε όλη την περιοχή και είχαν στενές σχέσεις με χιτλερικούς. Το κράτος του Ισραήλ και “οικισμοί” δεν υπήρχαν ούτε καν ως ιδέα.

10 χρόνια νωρίτερα, το 1929, επίσης, οι Άραβες επιδόθηκαν σε δολοφονίες Εβραίων στις περιοχές Safed και Hebron.

Το ίδιο έγινε το 1921 στην Ιερουσαλήμ, Τιβεριάδα κι άλλες περιοχές.

Το ίδιο έγινε το 1920 πάλι στην Ιερουσαλήμ.

Αν πάμε πίσω έναν αιώνα, θα δούμε ότι και στη δεκαετία 1830 οι Άραβες σκότωναν Εβραίους πάλι στις περιοχές Safed και Hebron.

Οι Εβραίοι ήταν πάντα λιγοστοί στην περιοχή (από τον 1ο αιώνα κχ που οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν τον Ναό και την Ιερουσαλήμ και τους εξόρισαν), οπότε αυτοί δύσκολα θα σκότωναν Άραβες.

3. Το ζήτημα είναι παράξενο και χρειάζεται πολλή μελέτη. Μα οι πρώτες γενικές εντυπώσεις δείχνουν πως οι Παλαιστίνιοι δεν θα ικανοποιηθούν παρά μόνο αν το Ισραήλ εξαφανιστεί και αυτοί πάρουν τη θέση του!

Πριν από έναν αιώνα, το 1922, οι Άραβες απέρριψαν τις αποφάσεις της Κοινωνίας των Εθνών.

Το 1937 και 1938 δυο διαφορετικές Επιτροπές (Peel και Woodhead) πρότειναν διχοτόμηση μα οι Άραβες την απέρριψαν.

Οι προτάσεις της Αγγλο-Αμερικανικής Επιτροπής του 1946 απορρίφθηκαν.

Το 1948 τα Ηνωμένα Έθνη πρότειναν πάλι διχοτόμηση της περιοχής, μα οι Άραβες και η Αραβική Επιτροπή για την Παλαιστίνη την απέρριψαν.

Πάρα πολλές προτάσεις για διακανονισμό ή για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ως το 2019 απορρίφθηκαν.

Ο Μαχμούντ Αμπάς παρουσίασε έναν χάρτη για το αποδεκτό Παλαιστινιακό Κράτος όπου τα σύνορά του στο βορρά είναι ο Λίβανος, ανατολικά είναι ο ποταμός Ιορδάνης και η Ιορδανία, στον νότο είναι η Αίγυπτος και δυτικά η Μεσόγειος!

Δηλαδή η πλήρης εξαφάνιση του Ισραήλ!

Μα οι ίδιοι οι Άραβες γαιοκτήμονες πουλούσαν γη πανάκριβα σε Εβραίους που εγκαθίσταντο στην Παλαιστίνη, καθώς έφευγαν από τη Γερμανία για να γλιτώσουν από την καταπίεση των Ναζί.

Γιατί άραγε τόσο μίσος τώρα ;…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *